Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Σύλλογος Γηροκομειού: Το Ημερολόγιο που εξιστορεί 100 χρόνια πορείας

Σύλλογος Γηροκομειού: Το Ημερολόγιο που ...

Ξύπνησε μνήμες από τα πρώτα χρόνια των προσφύγων του Γηροκομειού στη σύναξη της πλατείας Κυδωνιάτη

Με ένα μήνυμα, που απευθύνονταν προς τους απανταχού Γηροκομήτες, από την πρόεδρο Ντίνα Παπάκου του Πολιτιστικού και Μικρασιατικού Συλλόγου του Γηροκομειού, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος εκατό χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου το 1925, που γιορτάζεται με την επιμελημένη έκδοση του Ημερολογίου του,  συνέρρευσαν παλιοί σύνοικοι, αλλά και νεώτεροι στην πλατεία Απόστ. Κυδωνιάτη.
Τους περίμενε μια περιποίηση, από αυτές που συνηθίζει  ο Σύλλογος, από τους λίγους ενεργούς της πόλης  της Πάτρας, που διατηρεί ζωντανή την παράδοση των προσφύγων, τα έθιμα και τις συνήθειές τους.

Κουραμπιέδες, γλυκίσματα, ένα ποτηράκι ζεστό κρασί, ασπίδα στο τσουχτερό χειμωνιάτικο κρύο, αλλά και συζήτηση των συνοίκων, φίλων από τα παλιά, αλλά και προσφύγων που κατοικούν εκτός συνοικίας, ζέσταναν τις καρδιές και τα σώματα. Και άνοιξαν οι ψυχές για να ταξιδέψουν στο παρελθόν.

Όχημα γιαυτό το ταξίδι αποτέλεσε κυρίως το Ημερολόγιο του Συλλόγου, που διατίθεται αντί 10 ευρώ, υπέρ του Συλλόγου με θέματα ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Με αναφορά στην Μικρασιατική καταστροφή, που δεν μπορούσε να λείπει, αλλά και μαρτυρίες προσφύγων δεύτερης γενιάς, όπως  αυτών των Κομματά Κίμωνα και Πέτρο, Τριαδά Πόπη, Μπουσσέ Ελένη, Παπάκου Σωτήρη, Σοφούλης  Ελένης, Βαλλιανάτου Μαρίτσας, Παπάκου Ζωής, Παπαπέτρου Αντώνη, Βέλιου Δημήτρη, Αϊβαλιώτη Στέφανου και Δημήτρη, Ζωντανού Ζωής κια Αποστόλου Γεωργίας.

Κι ακόμη με την επιμέλεια της γνωστής φιλολόγου ΜΑ in Creative Writing Ήρας Κουρή, που δούλεψε με μεράκι για να ζωντανέψουν οι μνήμες.

Επίσης: Με φωτογραφίες από το αρχείο του Συλλόγου και το προσωπικό αρχείο της προέδρου Ντίνας Παπάκου, που πάγωσαν το χρόνο και έφεραν  στο νου προσωπικότητες, από τα πέτρινα χρόνια των πρώτων συνοίκων, που πήραν μια άγονη γη για να την μεταμορφώσουν σε τόπο επαγγελίας και εγκατάστασης ακόμη και των επόμενων γενεών.

Με αναφορά μέσα από έγγραφα της αναγνώρισης των πρώτων 32 οικογενειών συνοίκων του Γηροκομειού, αποτελούμενες από εκατόν τριάντα πέντε άτομα, με την καταγραφή των πρώτων 44 ατόμων του προσφυγικού αγροτικού συνοικισμού Γηροκομειού, στο Κατηχητικό του πατέρα Αμφιλόχιου, με τα καφενεία του υπήρχαν κάποτε στο χώρο, με τα επαγγέλματα που άνθισαν, με τα έθιμα του γάμου των προσφύγων, με την παρουσίαση των αγωνιστών προσφύγων της συνοικίας που μετείχαν στην Εθνική Αντίσταση, με αναφορά στους Μιχ. Καρυδά, Παναή Παπάκο, Σταύρο Τριαδά, Σταύρο Χατζηβασιλείου, αλλά και στον καπετάν Κεραυνό, Ανδρέα Αϊβαλιώτη, που προδομένή η ομάδα των ΕΛΑΣιτών του παραμονή πρωτοχρονιάς του 1944 στα Σελλά, όπου είχε σταθεί για να διανυκτερεύσει, ειδοποιημένοι οι ναζί, από φιλοναζιστικά στοιχεία του χωριού, κύκλωσαν τους ΕΛΑΣίτες, οι οποίοι έδωσαν μάχη ζωής και θανάτου και κατόρθωσαν να διαφύγουν.

Αλλά οι συμπλοκές ανάμεσα σε γερμανοτσολιάδες και αντάρτες του ΕΛΑΣ δεν έλειψαν και μέσα στο Γηροκομειό, στην θέση του Βάκρου,, όπως καταγράφεται η μαρτυρία του Στέφανου Αϊβαλιώτη, καθώς υπήρχαν και στον συνοικισμό δύο προδότες  των Γερμανών!

Κι αυτά μέσα στο αρνητικό κοινωνικό κλίμα, που διαμόρφωνε η ήττα της Μικρασιατικής καταστροφής και της συρροής κυνηγημένων ανθρώπων από τον πόλεμο, του 1919-1922.

Σαν τον άλλον Τρώα, τον Αινεία που πήρε τον ανήμπορο πατέρα του στην πλάτη και διέφυγε, στον Τάραντα της νότιας Ιταλίας. Γιος του Αγχίση και της θεάς Αφροδίτης, αδελφός του Λύρου και συγγενής του ηττημένου βασιλιά της Τροίας Πριάμου, μετεγκαταστάθηκε, στη νέα του πατρίδα, κατά την Ιστορία.

Κι είχε την τύχε να του επιτρέψουν την αποχώρησή του οι Αχαιοί, γιατί σεβάστηκαν την αυτοθυσία του γιού για τον πατέρα. Εδώ όταν εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες είχαν την ατυχία του ξενομερίτη! Και τις ώριμες γυναίκες και προσφυγοπούλες, ντόπιοι που κυριαρχούνταν από τον ρατσισμό και την ξενοφοβία τις περιέλουζαν, για δεκαετίες μετά,  με ύβρεις ακατανόμαστες και χαρακτηρισμούς όσους του γιαλού τα βότσαλα, επειδή αυτές οι γυναίκες μαθημένες και γαλουχημένες  σε ανώτερο πολιτισμό, που καλλιεργούνταν από τα πρώτα χρόνια της φυλής --μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα χτυπούσε τους πρώτους παλμούς της καρδιά της στα παράλια της Μικράς Ασίας, εκεί που γεννήθηκε ο Όμηρος, ο Θαλής και τόσοι άλλοι φιλόσοφοι-- δεν μπορούσαν να δεχθούν πως μπορεί η ηθική να θάλλει κι εκεί, στην απέναντι ακτή.

Επιστρέφοντας στα σημερινά, μην ξεχάσουμε πως στις 9 του Γενάρη, είναι το επόμενο ραντεβού του φιλοπροόδου συλλόγου για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του.

Το κάλεσμα των απανταχού Γηροκομητών

Αξιοπρόσεχτο είναι και το διαδικτυακό μήνυμα-κάλεσμα της προέδρου Ντίνας Παπάκου, που ανέφερε τα παρακάτω:  

 «Αγαπητοί σύνοικοι, φίλοι ,απανταχού Γηροκομήτες και συμπολίτες την Κυριακή το πρωί από τις 11,00 πμ εως 14,00 μμ ο Πολιτιστικός και Μικρασιατικός Σύλλογος "ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΗΡΟΚΟΜΗΤΙΣΣΑ" θα διαθέτει το Ημερολόγιο του Συλλόγου για 2025.

Το ημερολόγιο φέτος είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια του Αγροτικού Προσφυγικού Συνοικισμού.

Σας περιμένουμε στην πλατεία της συνοικίας μας με ζεστό καφέ, τσάι, κουβέντα και θετική ενέργεια... Θα χαρούμε να τα πούμε από κοντά να ανταλλάξουμε ευχές για το νέο έτος και ιδιαίτερα θα χαρούμε να δούμε τους Γηροκομήτες που μένουν εκτός Γηροκομειού.

Το ήμερολόγιο θα είναι η πρώτη αφορμή να ξανασμίξουμε στην γειτονιά να αναπολήσουμε παιδικές και εφηβικές αναμνήσεις ,να μιλήσουμε για αγαπημένους ανθρώπους συγγενείς και γείτονες που δεν είναι πια κοντά μας

Να θυμηθούμε ιστορίες που μας ενώνουν με κάθε γωνιά της προσφυγικής μας συνοικίας .Θα ακολουθήσουν και αλλες συναντήσεις στην χρονιά που ερχεται.

 Εύχομαι να έχουμε υγεία δύναμη κουράγιο και καλή καρδιά».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture