Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σοφία και Μαρία Ζαχαράκη: Η υπουργός και η αδελφή της, είναι και λίγο... Πατρινές- Ποζάρουν για το φακό του THEBEST και μιλούν για όλα

Σοφία και Μαρία Ζαχαράκη: Η υπουργός και...
Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

Νέες, όμορφες, δυναμικές και προσανατολισμένες σε έναν στίβο που απαιτεί θυσίες, συνέπεια, γρήγορη σκέψη και γερό στομάχι

Οι αδελφές Ζαχαράκη είναι δύο ξεχωριστές, δυναμικές προσωπικότητες, οι οποίες λειτουργούν στην μεταξύ τους σχέση σαν να είναι … δίδυμες!

Νέες, όμορφες, δημιουργικές, γεμάτες ενδιαφέροντα και προσανατολισμένες σε έναν στίβο όπως η πολιτική, η οποία απαιτεί θυσίες, συνέπεια, γρήγορη σκέψη και γερό στομάχι, η Υπουργός Σοφία και η απασχολούμενη με τον τομέα της πολιτικής επικοινωνίας Μαρία, είναι η απόδειξη ότι η πολιτική, ως γένους θηλυκού, εξακολουθεί να παράγει αναζητήσεις και να ανανεώνει τα «κύτταρά» της έλκοντας το ενδιαφέρον νέων, πολλά υποσχόμενων ανθρώπων.

Το πιο σημαντικό συμπέρασμα, ωστόσο, από μια κουβέντα μαζί τους, έχει να κάνει με την ποιότητα της προσέγγισης της πολιτικής ως πεδίο άμεσης δράσης για τη μια, και επαγγελματικής ενασχόλησης για την άλλη. Η Σοφία Ζαχαράκη είναι η επιτομή του ανθρώπου που φέρει τον τίτλο του υπουργού, έχοντας αφήσει έξω από την πόρτα όλα τα επίκτητα… νοσήματα που είθισται να εντοπίζονται σε ανάλογες περιπτώσεις. Καμία έπαρση, καμία επιτήδευση, ούτε ίχνος εγωκεντρισμού, πλήρης απουσία ξύλινης γλώσσας.

Η απλότητα της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, είναι σχεδόν αφοπλιστική για όποιον τη συναντά για πρώτη φορά, έχοντας στο μυαλό του την παραδοσιακή αντίληψη περί κατόχου υπουργικού χαρτοφυλακίου. Νέας γενιάς πολιτικός, όνομα και πράγμα, θα μπορούσε να πει κανείς, εξηγώντας ίσως με αυτό τον τρόπο και την μεγάλη εκλογική της απήχηση, αν και χωρίς «τζάκι» στα μετόπισθεν, εστιάζοντας στο γεγονός ότι η γνησιότητα είναι το καλύτερο διαβατήριο και το πιο γρήγορα ανιχνεύσιμο, από τους πολίτες, χαρακτηριστικό.

Η ίδια ακριβώς εικόνα και με την Μαρία Ζαχαράκη, η οποία γεμίζει τον χώρο με τη θετική της αύρα, άμα τη εμφανίσει της, δημιουργώντας συνθήκες οικειότητας και αβίαστης προσέγγισης, ένδειξη επικοινωνιακής ικανότητας, συστατικού απαραίτητου για όποιον κινείται στον χώρο της πολιτικής.

Γεννημένες στην Αθήνα, με καταγωγή από την Ευρυτανία, με μπαμπά θεολόγο, οι αδελφές Ζαχαράκη δραστηριοποιήθηκαν πολιτικά από τα φοιτητικά τους χρόνια και συνέχισαν στην ίδια διαδρομή, ανταλλάσσοντας μεταξύ τους απόψεις, λειτουργώντας συμπληρωματικά και συμβουλευτικά η μια προς την άλλη, με καμβά μια σχέση που μοιάζει αδιάρρηκτη καθώς είναι ουσιαστική και δεν εδράζεται μόνο στο προφανές της εξ΄αίματος συγγένειας.

Η Σοφία και η Μαρία Ζαχαράκη, φωτογραφήθηκαν για το THE BEST MAGAZINE και μιλούν για όσα τις ενώνουν, για τις αναμνήσεις και τα χόμπι τους, για την σχέση τους με την Πάτρα, η οποία μετά το γάμο της Μαρίας με τον Πατρινό Βαγγέλη Πέρπερα, Διευθυντή Λειτουργίας του ακινήτου της επένδυσης του Ελληνικού, έγινε και λίγο… δεύτερη πατρίδα τους και φυσικά για την πολιτική και τα επιτεύγματα στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που ως νέο υπουργείο, έχει τις δικές του προκλήσεις.

-Μιλούν στη Γιώτα Κοντογεωργοπούλου-

Η μια υπουργός, η άλλη στον τομέα των δημοσίων σχέσεων και της πολιτικής επικοινωνίας. Από που κληρονομήσατε το πολιτικό dna; Από όσο γνωρίζω ο πατέρας σας υπήρξε καθηγητής Θεολογίας. Καμία σχέση δηλαδή με τον στίβο της πολιτικής.

ΣΟΦΙΑ: Καμία σχέση με τον στίβο της πολιτικής, αλλά από μικρές βρισκόμασταν σε καθημερινή επαφή και τριβή με την πολιτική πραγματικότητα της χώρας, μέσα από τις συζητήσεις με τον πατέρα μας! Πέραν των συνηθισμένων (ατελείωτων) συζητήσεων που συχνά κατέληγαν σε καυγά στα οικογενειακά τραπέζια, ήταν πολύ έντονη η πολιτική λόγω και της ενασχόλησης του πατέρα μας με την ΕΦΕΕ και με κομματική νεολαία στα νιάτα του. Και φυσικά μετά, η εμβληματική προσωπικότητα του Παύλου Μπακογιάννη στην Ευρυτανία, που για μένα στάθηκε η αιτία και ο λόγος που «έμπλεξα» με την πολιτική.

ΜΑΡΙΑ: Σαφέστατα η πιο άμεση επιρροή μου ήταν η Σοφία, η οποία πρώτη μέρα στο Πανεπιστήμιο μου είχε δώσει σαφείς εντολές πού να πάω ποιόν να βρω, ώστε τελικά η πρώτη μου κίνηση ήταν η εγγραφή στη ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Αργότερα και πάλι, επαγγελματικά, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνεργασία μου με τη Σοφία, ως συνεργάτες και οι δύο του Κωστή Χατζηδάκη, στον οποίο οφείλω πάρα πολλά για την εμπιστοσύνη του μέχρι σήμερα.

Τι είναι αυτό που σας γοητεύει στην πολιτική; Ερωτώ μάλιστα με δεδομένο το γεγονός ότι η πολιτική δεν ασκεί ιδιαίτερη γοητεία στους νέους ανθρώπους. Και εδώ, με εσάς, έχουμε δύο στα δύο…

ΜΑΡΙΑ: Για εμένα είναι μια γερή άσκηση καθημερινότητας με πολλές υποχρεώσεις και μια συνεχής προσπάθεια επαφής με τον κόσμο προσπαθώντας πάντα να αφουγκραστείς τις ανάγκες του και τις ανησυχίες του.

ΣΟΦΙΑ: Θα έλεγα η δυνατότητα να μπορείς να αλλάζεις μικρά - μικρά πράγματα τα οποία, όμως είναι σημαντικά και κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα των ανθρώπων. Όμως και οι ουσιαστικές τομές στην πολιτική είναι ότι βελτιώνει τη ζωή των πολιτών ίσως με λίγο μακρύτερο ορίζοντα από το σήμερα. Θα σου μιλήσω με παραδείγματα. Π.χ. το να αυξάνεις τον προϋπολογισμό, δηλαδή τα χρήματα που διαθέτει το κράτος σε μια κατασκήνωση για παιδιά ΑμεΑ - όπως κάναμε φέτος στην Αμφιλοχία - και να διορθώνεις τα κακώς κείμενα που διαπιστώνεις. ‘Η να αυξάνουμε τα σχολικά γεύματα μετά από μεγάλη προσπάθεια. Ή -σε πιο ευρεία κλίμακα- να προσθέτεις το μάθημα των Αγγλικών στα νηπιαγωγεία ή να διπλασιάζονται τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, μετά από μια νομοθετική πρωτοβουλία. Η γοητεία και η ουσία της πολιτικής για μένα ταυτίζονται πλήρως. Στον βαθμό που το να προσφέρω στους πολλούς, με κάνει να αισθάνομαι χρήσιμη και πλήρης.

Πώς βλέπει η μια την άλλη στον τομέα της; Η Μαρία την υπουργό Σοφία και η Σοφία την επικοινωνιακή Μαρία; Και πόσο συγκοινωνούντα δοχεία είναι τελικά σήμερα η πολιτική και οι δημόσιες σχέσεις;

ΣΟΦΙΑ: Θα έλεγα συμπληρωματικά! Και συχνά συζητάμε θέματα προβολής σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών, αλλά ανταλλάσσουμε συμβουλές για καλύτερη οργάνωση του τεράστιου όγκου των υποχρεώσεων. Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην εμπειρία της Μαρίας και στην κριτική της και συχνά της ζητάω την άποψή της και για πολιτικά θέματα, αλλά και για ζητήματα επικοινωνίας. Έχει καθαρή και ψύχραιμη ματιά αν και πολλές φορές είναι πολύ αυστηρή απέναντί μου!

ΜΑΡΙΑ: Στη Σοφία βλέπω μια σύγχρονη πολιτικό με καθαρό βλέμμα. Δεν μένει μέσα στις κλειστές πόρτες του γραφείου της.

«Αλωνίζει» όχι μόνο την περιφέρειά της, την Ανατολική Αττική αλλά και όλη την Ελλάδα. Βρίσκεται κοντά στον κόσμο και στα θέματα που κάθε φορά χρήζουν προσοχής και επίλυσης. Αυτές οι σχέσεις και η επικοινωνία με τους ανθρώπους δεν είναι άλλωστε ο ρόλος κάθε πολιτικού;

Είναι η οικογένεια θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής;

ΣΟΦΙΑ: Αναντίρρητα. Είναι ο σταθερός πυλώνας και σίγουρα ο λόγος που έμεινε η Ελλάδα όρθια στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Το οικογενειακό τραπέζι με τις καλές και τις κακές του στιγμές, το τηλεφώνημα στους γονείς ειδικά όταν μεγαλώνουν, η αγωνία και η περηφάνια για τα παιδιά, κάνουν την κοινωνία μας πιο συνεκτική και σίγουρα πιο ανθεκτική. Η ελληνική πυρηνική οικογένεια με όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, λειτουργεί τις περισσότερες φορές ως το «δίχτυ» ασφαλείας που συγκρατεί από την πτώση ή κατά την πτώση, τα αδύναμα μέλη της.

Κυρία υπουργέ βρεθήκατε στο τιμόνι ενός νέου υπουργείου με όλες τις δυσκολίες, αλλά και τις ευκαιρίες που μπορεί να δίνει αυτό. Τι θεωρείτε ότι πήγε καλά μέχρι τώρα, τι πρέπει να βελτιωθεί; Ποιους στόχους έχετε βάλει για το 2025;

Πράγματι ένα υπουργείο που φτιάχνεται από το μηδέν έχει πολύ περισσότερες δυσκολίες από ό,τι φανταζόμουν αν και είμαι δημόσιος υπάλληλος και γνωρίζω καλά την διοίκηση.

Προσπάθησα από την αρχή να μην χάσουμε χρόνο, να αποκτήσουμε την διοικητική, οικονομική και οργανωτική δομή. Συγχρόνως όμως έπρεπε να μην μείνει το παραμικρό κενό ως προς την παραγωγή του έργου μας. Με την ιδιαιτερότητα ότι το έργο το Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι ολόκληρο και ευθέως συνδεδεμένο με τις ζωές των πολιτών, και μάλιστα των πλέον ευάλωτων. Μέσα σε αυτό τον χρόνο εκπονήσαμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό και μάλιστα η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που αποκτά ένα τέτοιο «εργαλείο» προκειμένου να στηρίξουμε τις οικογένειες, τους νέους, αλλά και τους ηλικιωμένους, βάζοντας φρένο στη δημογραφική κατάρρευση.

Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι προχωράμε με γρήγορα βήματα την αποϊδρυματοποίηση με τα προγράμματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για παιδιά που μένουν σε ιδρύματα. Τα στεγαστικά προγράμματα που υλοποιεί το ΥΚΟΙΣΟ, καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα αναγκών στέγασης.

Με τα σχολικά γεύματα καλύπτουμε περισσότερα παιδιά σε περισσότερους δήμους σε όλη τη χώρα και με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό που δόθηκε ποτέ στο πρόγραμμα. Σχεδόν 380 εκατ. ευρώ δόθηκαν φέτος για τα voucher σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Στα Κοινωνικά Κέντρα Πρόνοιας έχουμε δώσει επίσης τα περισσότερα κονδύλια από ποτέ. Εδώ στην Πάτρα υπάρχει το παράρτημα του ΚΚΠΠ Δυτικής Ελλάδας.

Θα μπορούσα να σας απαριθμήσω ακόμη πολύ περισσότερα πράγματα για τα οποία είμαστε περήφανοι στο Υπουργείο.

Για το 2025 έχουμε στόχο, να υλοποιηθεί εξίσου γρήγορα και αποτελεσματικά το νέο στεγαστικό πρόγραμμα « Σπίτι 2» ύψους 2 δισεκατομμυρίων που θα προσφέρει χαμηλότοκα δάνεια σε 20.000 νέους ανθρώπους προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Θα εξειδικεύσουμε περαιτέρω το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό ανά περιφέρεια. Η παιδική προστασία είναι ένας τομέας στον οποίο θα δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη νέα χρονιά, ενώ διερευνούμε τη δυνατότητα δημιουργίας μονάδων βραχείας φιλοξενίας για άτομα με αναπηρία. Μεγάλος στόχος της κυβέρνησης και δικός μου, είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στο κομμάτι των επιδομάτων. Για περισσότερη δικαιοσύνη και καλύτερη στόχευση σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Η αποτελεσματικότερη επίτευξη των στόχων προϋποθέτει φυσικά καλύτερη οργάνωση, αυστηρή τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και σε αυτά πρέπει να βελτιωθούμε.

Λέω να βελτιωθούμε όχι να βελτιώσουμε διότι εγώ πρώτη πρέπει και βάζω τον πήχη ψηλά.

Πόσο «δεμένες» είναι οι αδελφές Ζαχαράκη; Και πόσο συχνή είναι η μεταξύ σας επικοινωνία;

ΣΟΦΙΑ-ΜΑΡΙΑ: Μια λέξη! Κολλητές! Μιλάμε όσο πιο συχνά μπορούμε και για ό,τι μπορείς να φανταστείς!

Η πιο έντονη ανάμνηση από τα παιδικά σας χρόνια; Υπήρξατε άτακτα ή συνετά παιδιά;

ΣΟΦΙΑ: Το ότι μαλώναμε για τα ρούχα! Ακόμα γίνεται! Άτακτα δεν θα έλεγα! Αλλά μας άρεσε και μας αρέσει η κοινωνική ζωή και οι έξοδοι. Πράγμα που δεν άρεσε και πολύ στους γονείς μας όταν πηγαίναμε Λύκειο!

ΜΑΡΙΑ: Νομίζω με κάλυψε η Σοφία.

Τι είναι αυτό που θαυμάζει η μια στην άλλη σε ανθρώπινο επίπεδο;

ΣΟΦΙΑ: Την φοβερή ψυχραιμία της! Η Μαρία στέκεται βράχος δίπλα σε συγγενείς και φίλους και όλα τα κάνει αθόρυβα!

ΜΑΡΙΑ: Θαυμάζω την ακεραιότητα και δυναμικότητα της Σοφίας και την αφοσίωσή της στη δουλειά της. Και ποιο βλέπετε ως το μεγαλύτερο «ελάττωμα» της άλλης;

ΣΟΦΙΑ: Μάλλον το ότι δεν δέχεται πως σε ορισμένες περιπτώσεις έχει άδικο!

ΜΑΡΙΑ: Μάλλον ότι δεν αφήνει τους γύρω της να τη βοηθήσουν όσο μπορούν και προτίθενται, στην προσπάθεια της να γίνονται όλα στην ώρα τους και σωστά.

Να υποθέσω ότι τα κοινά βιώματα έχουν οδηγήσει και σε κοινές συνήθειες και σε κοινά χόμπι; Με τι χαλαρώνετε από ένα, ιδιαίτερα φορτωμένο -από όσο μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς- πρόγραμμα;

ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ: Με μια λέξη, αναμφισβήτητα τα ταξίδια. Κάθε μορφής κοντινό ή σύντομο δεν έχει σημασία!

Η σχέση με την Πάτρα; Ο σύζυγος της Μαρίας έγινε αφορμή για να αγαπήσετε την πόλη;

ΣΟΦΙΑ: Ναι! Ο Βαγγέλης, η υπέροχη οικογένειά του και η παρέα μας που έχει γίνει δεύτερη οικογένεια, μας έκαναν να λέμε ότι η Πάτρα είναι η δεύτερη πατρίδα μας!

ΜΑΡΙΑ: Είχα την τύχη να βρεθώ σε μία οικογένεια που αγαπώ πολύ και σέβομαι! Η τύχη μας είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί εδώ στην Πάτρα και ο Βαγγέλης, αλλά και τα παιδιά μας έχουμε πραγματικούς φίλους, πράγμα που μας οδηγεί με κάθε ευκαιρία του προγράμματός μας να ερχόμαστε.

Υπάρχουν εδώ κοινοί φίλοι;

ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ: Κυρίως. Κοινοί αλλά κυρίως αληθινοί!

Πώς βλέπετε την Πάτρα; Τι σας γοητεύει και τι σας λείπει από αυτήν;

ΜΑΡΙΑ: Κάθε φορά που βρίσκομαι σε διάφορα μέρη της πόλης, προσπαθώ πάντα να βλέπω και τη δυναμική κάθε σημείου. Η ενίσχυση της βιομηχανίας θα έλεγα ότι, όπως μου περιγράφουν, ήταν βασική δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια. Όπως κάθε παραθαλάσσια πόλη έχει την ευλογία του νερού. Θα ήθελα κάποια στιγμή η πόλη να «κοιτάξει» περισσότερο τη θάλασσα αξιοποιώντας με σχεδιασμό και βιώσιμες λύσεις το παραλιακό μέτωπο.

ΣΟΦΙΑ: Βλέπω πάντα στην Πάτρα μια πολύ συναρπαστική προοπτική. Συγκεντρώνει τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα: εύκολη και γρήγορη πρόσβαση, σημαντική επιχειρηματική και εμπορική δραστηριότητα, εξωστρέφεια και πολλές δυνατότητες ανάπτυξης πολλών μορφών τουρισμού. Μπορείς να μείνεις μόνιμα, να είναι η βάση μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας ή μια πόλη για αναψυχή. Θεωρώ τον μεγαλύτερο πλούτο της, τους ανθρώπους της: δημιουργικοί, ευαίσθητοι, εξωστρεφείς με το βλέμμα μπροστά στο μέλλον. Αυτοί στην τελική δίνουν και τον χαρακτήρα στην πόλη.

Και ας τελειώσουμε με μια ευχή.  Τι εύχεται η Μαρία στη Σοφία και η Σοφία στη Μαρία για τη νέα χρονιά;

ΣΟΦΙΑ: Υγεία! Και ψυχραιμία!

ΜΑΡΙΑ: Να συνεχίσει πάντα να έχει αυτήν την αστείρευτη δύναμη και ενέργεια! Να πετυχαίνει τους στόχους της επαγγελματικούς και προσωπικούς!

 

Φωτογραφίες: Θανάσης Καρράς

* Ευχαριστούμε το Pepper για την φιλοξενία της φωτογράφισης στον ατμοσφαιρικό χώρο του

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις