«Ο Κηφισός είναι ποτάμι και όχι αποχέτευση»
Πληθαίνουν τα ερωτήματα μετά την ανακάλυψη μιας τρίτης υπόγειας λίμνης, της μεγαλύτερης μέχρι στιγμής, στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού.
Οι τρεις λίμνες βρίσκονται σε Νέα Χαλκηδόνα, ΚΤΕΟ Περιστερίου και ΚΤΕΛ Κηφισού και πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν, όταν έσπασαν τα τσιμέντα στον πυθμένα.
«Είναι πιθανό να υπάρχουν κι άλλες, γιατί υπάρχουν δύο χλμ ανεξερεύνητα στον Κηφισό», επεσήμανε, μιλώντας στο OPEN και το Τώρα Μαζί, ο σπηλαιολόγος Δημήτρης Θεοδοσόπουλος από την ομάδα «Γεωμυθική». «Στην τελευταία μας εξερεύνηση ανακαλύψαμε και τρίτη λίμνη πέρα από τις δύο, που είχαμε ανακαλύψει παλαιότερα», συμπλήρωσε.
Τα δύο ζητήματα που ανησυχούν
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή. «Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για το μεγαλύτερο ποτάμι του λεκανοπεδίου. Ο Κηφισός είναι ποτάμι και όχι αποχέτευση. Δύο είναι τα θέματα: το ένα είναι της ρύπανσης και το άλλο της στατικότητας».
«Πρέπει να γίνουν αυτοψίες από τους ειδικούς και άμεσα αποκατάσταση των φθορών. Πέρα από τις τρεις λίμνες υπάρχουν και αρκετές φθορές», συνέχισε ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι για τα έργα αποκατάστασης είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια Αττικής. «Τα ρέματα γενικά είναι ευθύνη της περιφέρειας. Η περίπτωση του Κηφισού είναι πιο περίπλοκη, γιατί είναι μεγάλο το έργο. Η υπογειοποίηση έχει γίνει από το υπουργείο. Κάποια άλλα έργα σε λάθος κατεύθυνση γίνονται από το υπουργείο. Είναι ένα πρόβλημα κι αυτό των ρεμάτων οι πολλοί υπέυθυνοι που πετάνε ο ένας στον άλλο το μπαλάκι».
Λέκκας: «Χρειάζεται έλεγχος, δεν υπάρχει θέμα στατικής επάρκειας»
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, τόνισε ότι χρειάζεται έλεγχος, επεσήμανε ωστόσο πως δεν τίθεται θέμα στατικής επάρκειας.
«Οι λίμνες είναι κάτι το συνηθισμένο σε πλακοσκεπείς αγωγούς ή εγκιβωτισμένα ποτάμια δεδομένου ότι η διαβρωτική ενέργεια του νερού που ρέει πρώτα διαβρώνει τον πυθμένα. Βεβαίως, στα τοιχώματα του εγκιβωτισμένου ποταμιού δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι.
Από ό, τι φαίνεται δεν έχουν μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή δεν έχουν διαβρώσεις, δεν υπάρχει διάβρωση των οπλισμών. Συνεπώς δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα στατικής επάρκειας στον Κηφισό και στην εθνική οδό κυρίως, που είναι πάνω από τον Κηφισό, αλλά σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται ένας έλεγχος ο οποίος θα πρέπει να γίνει από ειδικούς πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι θα εξακριβώσουν κατά πόσο υπάρχει φθορά στα τοιχώματα της εγκιβωτισμένη κοίτης για να δούμε ενδεχόμενες παρεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να γίνουν, εάν φυσικά υπάρχει κάποιο τέτοιο θέμα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ευθύμης Λέκκας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr