Στο Πέτρινο Κτίριο στην πλατεία Πετιμεζαίων στα Καλάβρυτα
Συμπληρώνονται φέτος -στις 9 Ιανουαρίου- 20 χρόνια λειτουργίας του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και ο Δήμος Καλαβρύτων και η διοίκηση του Μουσείου τιμούν την επέτειο με την διοργάνωση μιας σημαντικής διημερίδας που τίτλο της έχει «20 χρόνια Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος: θεσμός μνήμης - πεδίο έρευνας, μάθησης και πολιτισμού. Εμπειρίες και προοπτικές».
Η διημερίδα θα φιλοξενηθεί το Σάββατο και την Κυριακή 11 και 12 Ιανουαρίου στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο με την συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών ενώ έχουν προγραμματιστεί και παράλληλες δράσεις όπως η Έκθεση Εικαστικών έργων, εμπνευσμένων από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, στο Πέτρινο Κτίριο στην πλατεία Πετιμεζαίων στα Καλάβρυτα.
«Το Μουσείο μας δεν είναι μόνο τόπος που κάποιος επισκέπτεται για να δει ιστορικά τεκμήρια και αντικείμενα που παραπέμπουν στη μεγαλύτερη βαρβαρότητα των ναζιστικών δυνάμεων Κατοχής στην Ελλάδα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι τόπος Παιδείας και Πολιτισμού. Αλλά και φορέας καταγγελίας και στηλίτευσης κάθε μορφής βίας, εγκλήματος και ολοκληρωτισμού. Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων κάνουν πραγματικά μοναδικό το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Παπαδόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της διημερίδας, όπως έχει ανακοινώσει ο Πρόεδρος του Μουσείου Θεόδωρος Χαμακιώτης, καταξιωμένοι ομιλητές θα αναπτύξουν ποικιλία θεμάτων που άπτονται του γνωστικού τους αντικειμένου, ενώ θα δοθεί σημαντικός χρόνος για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Θα προβληθεί επίσης επετειακό βίντεο με σύντομη αναδρομή στην ιστορία του κτιρίου του Μουσείου, στην εικοσάχρονη πορεία και λειτουργία του καθώς και στα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται άρρηκτα με αυτό.
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Οι εργασίες της διημερίδας θα ξεκινήσουν το Σάββατο 11 Ιανουαρίου με την 1η Συνεδρία (ώρα 10.30 - 13.30) με τίτλο της «Ιστορικά Μουσεία, Μουσειολογία και Ψηφιακός Πολιτισμός».
Της Συνεδρίας θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος του Μουσείου Θεόδωρος Χαμακιώτης και ομιλητές θα είναι:
- Αμαλία Παπαϊωάννου, Αρχαιολόγος και Επιμελήτρια Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου με θέμα «Η συγκρότηση του Ιστορικού Αρχείου του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου».
- Δημήτρης Βεργάδος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, κάτοχος έδρας UNESCΟ, με θέμα «Ψηφιακός Πολιτισμός και Βιώσιμες Δημιουργικές Πόλεις».
- Γεώργιος Παπαϊωάννου, Καθηγητής Μουσειολογίας και Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μουσειολογίας, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα «Το Μουσείο στην εποχή της υβριδικότητας, τι και πως».
- Μάρλεν Μούλιου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Γιατί τα (αναγνωρισμένα) Μουσεία είναι σημαντικά για τους ανθρώπους και την κοινωνία;».
- Σταυρούλα Βίλλυ - Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού, με θέμα «Η διαχείριση της ‘βαριάς κληρονομιάς’ στο Μουσείο. Παραδείγματα και Προκλήσεις».
Θ’ ακολουθήσει διάλειμμα, ιστορικός περίπατος και το απόγευμα (17.30) ξενάγηση στο Πέτρινο Κτίριο όπου εκτίθενται πίνακες από το Αρχείο του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος ενώ λίγο μετά (18.00) ξενάγηση απ’ την Δρ. Γεωλογίας Μαρία Τσώνη στο νέο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Χελμού - Βουραϊκού.
Στη συνέχεια (19.00) στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο, μετά την Τελετή Έναρξης της διημερίδας και τους χαιρετισμούς, θα προβληθεί το βίντεο για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου.
Θ’ ακολουθήσει ομιλία απ’ τον Θεόδωρο Χαλμούκη, συνταξιούχο εκπαιδευτικό, τέως Αντιπρόεδρο του Μουσείου, με θέμα «Το Μουσείο ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν της Ιστορίας των Καλαβρύτων».
«ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ»
Στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί «Στρογγυλή Τράπεζα» με συντονιστή τον δημοσιογράφο Νίκο Κυριαζή και θέμα «Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος: θεσμός μνήμης - πεδίο έρευνας, μάθησης και πολιτισμού. Εμπειρίες και προοπτικές».
Θα συμμετάσχουν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Θανάσης Παπαδόπουλος, η Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Σταυρούλα - Βίλλυ Φωτοπούλου, ο Πρόεδρος του Μουσείου Θεόδωρος Χαμακιώτης, η φιλόλογος - θύμα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Μαρία Καρύδη - Γεωργαντά και ο πρώην Αντιπρόεδρος του Μουσείου Θεόδωρος Χαλμούκης.
Θ’ ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Την Κυριακή οι εργασίες της 2ης Συνεδρίας της διημερίδας θα ξεκινήσουν στις 9.30 το πρωί (έως 12.15) με θέμα «Καλάβρυτα: Πριν και μετά το Ολοκαύτωμα».
Θα προεδρεύσει η Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Σταυρούλα - Βίλλυ Φωτοπούλου και θ’ ακολουθήσουν ομιλίες από τους:
- Δρ. Βασιλική Λάζου, Διδάσκουσα Τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα «Όταν η ανάγκη γίνεται Ιστορία, η οργάνωση της Αντίστασης στην Πελοπόννησο».
Πρωτ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Καλαβρύτων, με θέμα «Συμμαχία μνήμης και ελπίδας για το Ολοκαύτωμα». - Έλλη Λεμονίδου, Πρόεδρος στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, με θέμα «οι ναζιστικές θηριωδίες στα Καλάβρυτα μέσα από ταινίες μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης».
- Κωνσταντίνος Καλαντζής, Επίκουρος Καθηγητής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Πολιτισμού, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με θέμα «Φωτογραφία, Κατηγορητική Μνήμη και Πολιτικό Φαντασιακό στα σύγχρονα Καλάβρυτα».
Στις 12.30 μ.μ. θα ξεκινήσει η 3η Συνεδρία με θέμα «Το Ολοκαύτωμα στην Εκπαίδευση, στην Τέχνη, στην Ποίηση και η μελέτη του διαγενεακού τραύματος».
Θα προεδρεύσει η Έλλη Λεμονίδου, Πρόεδρος στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και θ’ ακολουθήσουν ομιλίες από τους:
- Χρίστο Φωτεινόπουλο, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και τέως Πρόεδρος του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος με θέμα «Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος: 20 χρόνια μετά. Ένας απολογισμός».
- Γιούλη Δούβου, ΜΑ Θεατρολόγος (Θέατρο στην Εκπαίδευση), υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα «’Σπόροι Σοφίας και Πόρτες Ανοικτές’: Ένα θέατρο - παιδαγωγικό πρόγραμμα ενίσχυσης της Ιστορικής Μνήμης, σχεδιασμένο για το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και βασισμένο στην Αντιρατσιστική Εκπαίδευση».
- Λέτα Κουτσοχέρα, ποιήτρια - εικαστικός, Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη, με θέμα «Μουσείο και Τέχνη - Κιβωτοί της Ιστορικής Μνήμης».
- Άρτεμις Αλκαλάη, Εικαστική Καλλιτέχνις, με θέμα «Η Τέχνη της Μνήμης. Καλάβρυτα: Μια εγκατάσταση, 2024».
- Παναγιώτης Αλεξόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής Ψυχογηριατρικής Πανεπιστημίου Πατρών και επισκέπτης καθηγητής στο Technical University of Munich και στο Trinity College, Dublin με θέμα «Πτυχές του Διαγενεακού Τραύματος».
Στη διοργάνωση της διημερίδας συνέδραμαν επίσης οι Δήμος Βαρβιτσιώτης, Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης, Θεοφάνης Παπαγεωργίου, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και Ελένη Χάμψα, Προέδρος Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας.
Η παρακολούθηση της διημερίδας και των παράλληλων δράσεων είναι ανοιχτή και δωρεάν για το κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες - διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα του Μουσείου: 26920-23646 και 26923-60220 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr