Ο τραγανός συνδυασμός γεύσεων της Dubai chocolate είναι απολαυστικός μεν, αλλά σε υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής
Η διάσημη σοκολατένια απόλαυση, Dubai chocolate, μπορεί να πηγαίνει τον ουρανίσκο στον παράδεισο, όμως όταν καταναλώνεται συχνά, η υγεία μας θα μπορούσε να οδηγηθεί σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Η Δρ. Merve Bayram, διατροφολόγος και διαιτολόγος, επίκουρη καθηγήτρια και επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Istanbul Gelisim (IGU) προειδοποιεί σχετικά με αυτούς τους κινδύνους.
Γλυκιά γεύση πασπαλισμένη με μια «πικρή» αλήθεια
Η σοκολάτα του Dubai που άρχισε να παράγεται με φιστίκια, ταχίνι και ψημένο κανταΐφι έχει μετατραπεί σε καταναλωτική φρενίτιδα με την επίδραση των αναρτήσεων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να είναι μεγάλη. Ωστόσο, η σοκολάτα αυτή δεν είναι τόσο αθώα, όπως διευκρινίζει η επιστήμονας.
Σύμφωνα με την ειδικό, «η ζάχαρη, τα λιπαρά, η καφεΐνη και ορισμένα συστατικά που περιέχονται τόσο στη Dubai όσο και σε άλλες σοκολάτες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα. Ορισμένες από αυτές τις δυσμενείς ιδιότητες είναι η αύξηση του γαστρικού οξέος, η πρόκληση παλινδρόμησης και της αίσθησης καύσου από το γαστρικό οξύ που επιστρέφει στον οισοφάγο. Επιπρόσθετα, η λακτόζη (στις σοκολάτες γάλακτος) και τα σάκχαρα που περιέχονται σε αυτήν μπορεί να οδηγήσουν σε σχηματισμό αερίων στο έντερο σε ορισμένα άτομα. Το λίπος και η ζάχαρη που περιέχει μπορεί να επηρεάσουν την κινητικότητα του εντέρου, προκαλώντας κράμπες στο στομάχι. Η συνέπεια αυτή μπορεί να είναι πιο εμφανής σε άτομα με σύνδρομο ευαίσθητου εντέρου».
Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο;
Η αφθονία των φιστικιών που περιέχει αποτελεί το σήμα κατατεθέν της, αποτελώντας παράλληλα κίνδυνο για όσους είναι αλλεργικοί στα φιστίκια, μια κοινή αλλεργιογόνο ουσία. Ειδικότερα, όπως επισήμανε η διατροφολόγος, «η κρέμα φιστικιού μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για τα άτομα με αλλεργία στα φιστίκια και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες αλλεργικές αντιδράσεις (αναφυλαξία).
«Επιπλέον», όπως συμπληρώνει, «το ταχίνι που παρασκευάζεται από σουσάμι ίσως προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα με αλλεργία σε αυτή την τροφή. Η αλλεργία στη σουσάμι μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά εξανθήματα, ναυτία ή άλλες σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Επίσης, το ίδιο το κανταΐφι που γίνεται με αλεύρι σιταριού και περιέχει γλουτένη, είναι βλαβερό για άτομα με αλλεργία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη). Μια ακόμα επιβλαβή επίπτωση, είναι ότι το κανταΐφι τείνει να δυσκολεύει την πέψη κάποιων ανθρώπων αν είναι ψημένο, αλλά δεν είναι τόσο κοινό αλλεργιογόνο όσο τα φιστίκια ή το σουσάμι».
Αναφερόμενη σε όλες τις πιθανές βλάβες της λαοφιλούς σοκολάτας, η διατροφολόγος και διαιτολόγος πρόσθεσε επίσης ότι «περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και η κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει ραγδαία το σάκχαρο στο αίμα. Η εν λόγω συνέπεια προκαλεί την γρήγορη έκκριση ινσουλίνης κάτι που οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη σε βάθος χρόνου. Έτσι, εάν αναπτυχθεί αντίσταση στην ινσουλίνη, ο οργανισμός γίνεται λιγότερο ευαίσθητος στην ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να αυξήσει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2».
πηγη ygeiamou
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr