Τι σημαίνει η φράση «μάζευε κι ας είναι και ρώγες» και από πού προέρχεται
Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Είναι σαν μικρές κάψουλες χρόνου, που περιέχουν μέσα τους συμπυκνωμένη τη σοφία και την εμπειρία πολλών γενεών.
Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να μεταδοθούν από γενιά σε γενιά σημαντικές αξίες, ηθικές αρχές και πρακτικές συμβουλές για τη ζωή. Είναι διαχρονικές, καθώς αν και δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, διατηρούν τη σημασία τους ακόμη και σήμερα, καθώς οι ανθρώπινες εμπειρίες και τα προβλήματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδια.
Ουσιαστικά είναι η πολιτισμική ταυτότητα ενός λαού και αποτελούν πλούτο γνώσης και εμπειρίας. Μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας και να αναπτύξουμε κριτική σκέψη, ενώ η εύστοχη χρήση τους σε μια συζήτηση μπορεί να δώσει χιούμορ, ζωντάνια και έμφαση στα λεγόμενά μας.
Μάθε πώς βγήκε η φράση «μάζευε κι ας είναι και ρώγες»
Πολλές φορές ακούμε τη φράση «μάζευε κι ας είναι και ρώγες». Γιατί όμως τη λέμε και από πού προέρχεται; Την χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να τονίσουμε την σημασία της αποταμίευσης όσο μικρό κι αν είναι το ποσό.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο, Τάκη Νατσούλη, κάποτε ένας μεγάλος αμπελοκτήμονας από τα Σπάτα της Αττικής με πολλά στρέμματα στην κατοχή του, μάζευε κάθε χρόνο ένα σωρό διαλεχτά σταφύλια. Κι έτσι, από συνήθεια, άφηνε πάνω στα κλήματα τα μικρά τσαμπιά για να τα μαζέψουν οι φτωχοί του χωριού.
Ήρθε όμως, μια δύσκολη χρονιά, που η σοδειά του ήταν λιγοστή και οι απολαβές ελάχιστες. Σε ερώτηση του γιου του αν έπρεπε να μαζεύουν και τα μικρά τσαμπιά, λέγεται πως ο πατέρας απάντησε: «Μάζευε κι ας είν’ και ρώγες».
Πηγή: FOXreport.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr