Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς: Ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή της

Συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς: Ανοίγει ο δρόμο...

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Τελ Αβίβ, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί αύριο, Παρασκευή, για να επικυρώσει τη συμφωνία εκεχειρίας

Ανοίγει -όπως όλα δείχνουν-ο δρόμος για την επικύρωση της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και επιστροφή των ομήρων.

Συγκλίνουσες αναφορές από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν πως ξεπεράστηκαν και τα τελευταία εμπόδια.

 Μάλιστα, ο ιστότοπος Axios μεταδίδει πως την Παρασκευή το πρωί θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ για να επικυρώσει και επίσημα τη συμφωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ανέφερε πως «πριν από λίγα λεπτά έλαβα την τελική ανακοίνωση ότι όλα τα εμπόδια έχουν ξεπεραστεί και η συμφωνία βρίσκεται σε εξέλιξη». «Τώρα είναι απασχολημένοι με την τελική τεχνική διατύπωση. Θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, είναι υπεύθυνος για τη συμφωνία», είπε. 

Αντίστοιχα, αμερικανική πηγή που επικαλείται ο ισραηλινός δημοσιογράφος Barak Ravid αναφέρει πως τα εναπομείναντα ζητήματα στη συμφωνία ομηρίας-εκεχειρίας με τη Χαμάς έχουν επιλυθεί και η συμφωνία έχει κλείσει.

«Η εφαρμογή της συμφωνίας ξεκινάει την Κυριακή»

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εκφράζει την πεποίθηση ότι η εφαρμογή της εκεχειρίας στη Γάζα θα ξεκινήσει την Κυριακή, αφού το Ισραήλ ανέβαλε την ψηφοφορία στο υπουργικό συμβούλιο και κατηγόρησε τη Χαμάς για υπαναχώρηση.

 «Είμαι βέβαιος και αναμένω πλήρως ότι η εφαρμογή θα αρχίσει, όπως είπαμε, την Κυριακή», λέει ο Μπλίνκεν σε αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου.

 Λέει ότι ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, η θητεία της οποίας ληγει τη Δευτέρα, βρίσκονταν σε τηλεφωνική επικοινωνία για να προσπαθήσουν να επιλύσουν ζητήματα της εκεχειρίας που ανακοινώθηκε χθες μέσω του διαμεσολαβητή Κατάρ.

 «Δεν αποτελεί ακριβώς έκπληξη το γεγονός ότι σε μια διαδικασία, σε μια διαπραγμάτευση, που ήταν τόσο δύσκολη και τόσο φορτισμένη, μπορεί να υπάρξει μια εκκρεμότητα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τακτοποιούμε αυτή την εκκρεμότητα», λέει ο Μπλίνκεν.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς – Οι τρεις φάσεις
Από την Κυριακή19 Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία πρόκειται να εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα διαρκέσει 42 ημέρες.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για έξι εβδομάδες, κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά από τις κεντρικές περιοχές του θύλακα και οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειές της.

Σε αυτήν την πρώτη φάση θα απελευθερώνονται τουλάχιστον 3 όμηροι κάθε εβδομάδα και συνολικά θα απελευθερωθούν 33, στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες (και εκείνες που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό), τα παιδιά και οι άνδρες άνω των 50 ετών.

Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών και θα ακολουθήσουν οι άνδρες άνω των 50.

Πρώτα θα απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή και στη συνέχεια θα παραδοθούν τα λείψανα των υπολοίπων.

Παράλληλα, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους κρατουμένους για κάθε πολίτη όμηρο και 50 για κάθε στρατιωτίνα. Μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, το Ισραήλ θα απελευθερώσει επίσης όλες τις Παλαιστίνιες και τους ανήλικους κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.

Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει η Χαμάς. Μπορεί να κυμαίνεται από 990 έως και 1.650.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τον θύλακα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.

Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων (περιλαμβάνονται και οι Ισραηλινοί στρατιώτες), τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.

Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.

“Ας ελπίσουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία σελίδα του πολέμου“, ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, ο οποίος ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τετάρτης, γιατί επιτεύχθηκε η συμφωνία τώρα και αν ήταν η πίεση του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που οδήγησε στην επίτευξή της, σχολίασε πως το Κατάρ είδε μια δυναμική που άρχισε να αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες και πως αυτό που είδαν από τις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες είναι μια συνεργασία που υπερβαίνει και τις δύο κυβερνήσεις, η οποία, όπως λέει, ήταν μια σαφής δέσμευση για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις