Διεξήχθη την Κυριακή 19/1
Η διαδρομή του Ημιμαραθωνίου είναι χαραγμένη πάνω στα χνάρια που άφησαν ο Ανδρέας Λόντος και οι πολεμιστές του, οδεύοντας από το Διακοπτό στο Αίγιο, με υψωμένη τη σημαία της Επανάστασης (σημαία του Ανδρέα Λόντου).
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αθηνόδωρου:
Ο 13ος Ημιμαραθώνιος Αιγιαλείας ξεπέρασε σε λαμπρότητα κάθε προηγούμενο. Μαζί με την εορτή βράβευσης των αθλητών που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη μέρα στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο, άνοιξε τις εκδηλώσεις της πόλης μας για την επέτειο της “Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας”.
Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ήταν η πρώτη πολιτική πράξη στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας που έγινε στο Αίγιο για να ορίσει το ξεκίνημα του εθνικού αγωνα το 1821.
Η διαδρομή του Ημιμαραθωνίου είναι χαραγμένη πάνω στα χνάρια που άφησαν ο Ανδρέας Λόντος και οι πολεμιστές του, οδεύοντας από το Διακοπτό στο Αίγιο, με υψωμένη τη σημαία της Επανάστασης (σημαία του Ανδρέα Λόντου). Η Βοστίτσα, σλαβικό όνομα της πόλεως του Αιγίου από τον 8ο μ.Χ. αιώνα που σημαίνει Κηπούπολη, ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τον Οθωμανικό ζυγό.
Ο Ημιμαραθώνιος Αιγιαλείας συνδιοργανώθηκε από το σύλλογό μας και το Δήμο Αιγιαλείας. Άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο στους συμπολίτες μας όσο και στους επισκέπτες μας. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο απ’ όλη την Αιγιάλεια διαδίδονται παντού, μαζί με τα συγχαρητήρια μηνύματα. Είναι το αθλητικό γεγονός που αναδεικνύει και προβάλλει τον πολιτισμό, την ιστορία και τα φυσικά πλεονεκτήματα της πόλης μας.
Παρουσία της προέδρου του ΣΕΓΑΣ Σοφίας Σακοράφα, δόθηκε η εκκίνηση του Ημιμαραθωνίου στο παλαιό Λιμάνι Αιγίου και συγκεκριμένα κοντά στο χώρο που είναι ο «πλάτανος του Παυσανία» και οι «12 Βρύσες».
Από καθαρά αγωνιστική άποψη οι εκατοντάδες συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων τα μεγαλύτερα ονόματα στην Ελλάδα στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων, έδωσαν έναν ωραίο αγώνα και πέτυχαν σπουδαίες επιδόσεις, τόσο στο κύριο αγώνισμα του ημιμαραθωνίου όσο και στο δρόμο των 5.000 μέτρων.
Το εορταστικό διήμερο συνέπεσε και με την επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου μας. Μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων μας , ήταν ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ το 2000, Κώστας Κεντέρης, ο οποίος τιμήθηκε από το Δήμο Αιγιάλειας και το σύλλογό μας για την ανεκτίμητη προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό και τη μέγιστη διάκριση που πέτυχε, κερδίζοντας το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ευγνώμονες απέναντι σε όλους που συνετέλεσαν στη μεγάλη αυτή γιορτή του αθλητισμού. Είναι ωστόσο, ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα να ιεραρχήσουμε τις αναφορές μας τόσο στο αγωνιστικό μέρος, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της εκδήλωσης. Θα θέλαμε πραγματικά να ευχαριστήσουμε έναν, έναν τους αθλητές που συμμετείχαν, τους οργανωτές, τους συντελεστές, τους εθελοντές, τους χορηγούς, τους δημοτικούς άρχοντες και τους πολίτες που τίμησαν τις εκδηλώσεις μας με την παρουσία τους.
Ήταν σύσσωμη η δημοτική αρχή, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Ανδριόπουλος, οι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα μαζί με τον Α΄αντιπρόεδρο Κώστα Κεντέρη, τα μέλη του ΣΕΓΑΣ κα Λούλα Καραντζά, κ.Βασίλειο Καρανάσιο και φυσικά τα στελέχη της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου μαζί με τα μέλη του Συνδέσμου Κριτών Κλασικού Αθλητισμού .
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού - Αθλητισμού Γιώργο Φραγκονικολόπουλο και τον βοηθό Δημάρχου σε θέματα αθλητισμού Χρήστο Τσερεντζούλια για την εξαιρετική και αποδοτική συνεργασία που είχαμε στην οργάνωση των εκδηλώσεων.
Γνωρίζουμε όλοι, ότι η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα σε εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Θα θέλαμε να μοιραστούμε λοιπόν τη χαρά της επιτυχίας αυτής της διοργάνωσης και να εκφράσουμε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσους εμπιστεύθηκαν το σύλλογό μας, και που υποστήριξαν με τους δικούς τους πόρους σημαντικό μέρος της εκδήλωσης.
Συγκεκριμένα ευχαριστούμε θερμά
1) Την εταιρία αναψυκτικών «Κρίνος»
2) Τα ζαχαροπλαστεία «Δημητρίου»
3) Την εταιρεία εμπορίας φρούτων DOLE
4) Την εταιρεία της οικογένειας Στεργίου
5) Τα ξενοδοχεία ΓΙΟΓΚΑΡΑΚΗΣ, ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ, HARMONY, ALKISTIS, TELIS.
6) Τον κ. Γεώργιο Βερίκοκο, αντιπρόσωπο της εταιρείας "ERIMA"
7) την ΚΟΛΛΙΑΣ Ι. ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ
8)Τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Πελοπόννησος, Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, τους αδελφούς Γιανναράκη που είχαν την επιμέλεια της μουσικής, τον Σπύρο Ρηγόπουλο (ηχητικά), παράλληλα με τη ζωντανή μουσική των Στάθη Σταθακόπουλου και Σωτήρη Δημητρακόπουλου
9) Το Φυτώριο Μανώλια
10) Το Ανθοπωλείο “Μανώλια” που μαζί με το ομώνυμο Φυτώριο δημιούργησαν τον υπέροχο διάκοσμο του χώρου των τερματισμών και των απονομών.
11) Την εταιρεία GLAVAS Mini Bus
12) Την Τροχαία Αιγίου, το Λιμεναρχείο, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, το Ναυτικό Όμιλο Αιγίου, την ΠΑΛΕΜΟΤ , την ΕΠΟΜΕΑ, τον εκπολιτιστικό Σύλλογο Τέμενης «η Ένωση» και τους ποδηλάτες που περιφρούρησαν την ασφάλεια της διαδρομής.
13) Το κατάστημα του κ. Γιαννίκου (συμπληρώματα διατροφής)
14) τα τοπικά ΜΜΕ
15) Τους ιατρούς Δημήτρη Σπανόπουλο και Κώστα Ιατρόπουλο
16) Τη Μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» για τη διάθεση του ασθενοφόρου.
17) το τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών
18) το Ε-SHOP ειδών φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης REHABSTORE
19) τους προπονητές του συλλόγου, τους εθελοντές
120) ιδιαίτερα την ομάδα του Βασίλη Μανουηλίδη, (Νίκος Παπαγιαννόπουλος, Παρασκευάς Σουβατζογλου, Άγγελος Σταύρου, Πολύχρονης Ιατροπούλος, Θεοδώρα Τσιοφύλα), για τα ωραία βίντεο και τις καταπληκτικές φωτογραφίες που μας χάρισαν.
Ο φωτογράφος και γραφίστας Βασίλης Μανουηλίδης δημιούργησε τα εντυπωσιακά και συλλεκτικά μετάλλια για τους τερματίσαντες στον Ημιμαραθώνιο Αιγιαλείας που αναδεικνύουν τα στοιχεία που περιγράφουν το φυσικό, γεωγραφικό και ιστορικό ανάγλυφο του τόπου μας, με πρωταγωνιστές το αμπέλι, την ελιά και τη σημαία της ελευθερίας και τη σημαία του Ανδρέα Λόντου, συνδέοντας το ιστορικό παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.
20) Το Εστιατόριο “Κύβος”
21) Το κατάστημα καφέ “Μomento”
22) To κατάστημα “Παγωτομαγεία”
23) Τους εκπρόσωπους των αναβιωτών της τοπικής μας ιστορίας
24) τον πιο μεγάλο «χορηγό», που είναι η ιστορική, πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της πόλης μας. Ιδιαίτερα το αειφόρο θαλάσσιο μέτωπο και ό,τι αυτό περιλαμβάνει , (όπως ο υδάτινος πλούτος, το προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής, το Νέο Λιμάνι, οι Παλαιές αποθήκες, οι Παλαιές Βιοτεχνίες, οι Στοές, που μέσα από τον βράχο ενώνουν την παραλία με την άνω πόλη), ο Πλάτανος του Παυσανία και οι Δώδεκα βρύσες που είναι ανακηρυγμένα διατηρητέα μνημεία της φύσης, και άλλα πολλά).
Με πολύ χαρά θα περιμένουμε να δούμε την αξιοποίηση της Παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής ως διαδρομή για ποδηλάτες, δρομείς και περιπατητές. Ανυπομονούμε να γίνει το παλαιό Εργοστάσιο Χαρτοποιίας (κάποτε το μεγαλύτερο των Βαλκανίων), τόπος συνάντησης τεχνών και γραμμάτων, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Θυμίζουμε την πρότασή μας να αξιοποιηθεί ο περιβάλλον χώρος του εργοστασίου και ευρύτερα της περιοχής, ως πνεύμονας πρασίνου, δημιουργώντας, ένα περιαστικό άλσος που θα είναι πάρκο άσκησης και αναψυχής.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr