Είχαν εκδώσει πάνω από 1.000 εικονικές συνταγές
Μια καταγγελία που έφτασε στο Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, ξεσκέπασε τη δράση των έξι συλληφθέντων που κατηγορούνται για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων.
Μετά από πολύμηνη έρευνα των αρχών διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι δρούσαν τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2021 και εκμεταλλευόμενοι τις ιδιότητες των μελών τους ως ιατροί και φαρμακοποιοί εντόπιζαν ΑΜΚΑ, προκειμένου να συνταγογραφούν ψευδώς φαρμακευτικά σκευάσματα, να εκτελούν εικονικά τις συνταγές και στη συνεχεία να τα πωλούν παράνομα.
Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε η εμπλοκή πέντε ιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, ιδιοκτητών 8 φαρμακείων στην περιοχή της Αττικής, ενός λογιστή, και ενός Αιγύπτιου που είχε το ρόλο του μεσάζοντα.
Πώς δρούσαν
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκληματική οργάνωση προέβαινε μέσω των ιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε ΑΜΚΑ αλλοδαπών, οι οποίοι δεν είχαν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση.
Η άντληση των ΑΜΚΑ πραγματοποιείτο είτε από τον λογιστή, μέσω του πελατολογίου του, είτε από τον αλλοδαπό μεσάζοντα, ο οποίος αποσπούσε τους ΑΜΚΑ ομοεθνών του με την πρόφαση μεσολάβησης για παροχή ιατρικών υπηρεσιών.
Μάλιστα, χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους, ενώ αυτοί απουσίαζαν από τη χώρα.
Από την έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε η έκδοση τουλάχιστον 1.016 συνταγών, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε 96.499 τεμάχια φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Στη συνεχεία, μέσω των φαρμακείων των μελών της οργάνωσης, προέβαιναν στις εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους.
Η περαιτέρω πώληση των συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιείτο μέσω των φαρμακείων και του μεσάζοντα.
Ο ρόλος του λογιστή και του Αιγύπτιου μεσάζοντα
Επίσης, προέκυψε ότι, ο λογιστής εκμεταλλευόταν νομικά πρόσωπα ή προέβαινε σε συστάσεις εικονικών εταιρειών με «αχυρανθρώπους» ως διαχειριστές, όπου ασφάλιζε εικονικά έναντι χρηματικής αμοιβής αλλοδαπούς, προκειμένου οι τελευταίοι να λαμβάνουν τα απαραίτητα για την έκδοση της άδειας παραμονής τους ένσημα, αλλά και τα σχετικά επιδόματα.
Παράλληλα, ο Αιγύπτιος – μεσάζοντας, φέρεται να προέβαινε συστηματικά στην ενοικίαση χώρων σε αλλοδαπούς που στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων για την παραμονή τους στην Ελλάδα.
Μεταξύ των ευρημάτων μετά τις κατ’ οίκον έρευνες, ήταν και το ποσό των 29.000 ευρώ.
Στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί, περιλαμβάνονται ακόμη 10 άτομα.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr