Το νέο πρόσωπο της κινεζικής τεχνολογίας αιχμής που προκάλεσε φρενίτιδα παγκοσμίως
Ο Λιανγκ Γουενφένγκ, ο 39χρονος ιδρυτής της νεοσύστατης επιχείρησης Τεχνητής Νοημοσύνης DeepSeek, στην Κίνα, έγινε μέσα σε λίγες εβδομάδες το πρόσωπο της τεχνολογικής βιομηχανίας στη χώρα του, αλλά και της ελπίδας της να ξεπεράσει τη θηλιά των εξαγωγικών ελέγχων που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Τώρα είναι το πρόσωπο της Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλο τον κόσμο.
Ο Λιανγκ είχε κρατήσει εξαιρετικά χαμηλό προφίλ έως τις 20 Ιανουαρίου, όταν ήταν ένα από τα εννέα άτομα που κλήθηκαν να μιλήσουν σε ένα κλειστό συμπόσιο κεκλεισμένων των θυρών που διοργάνωσε ο Πρωθυπουργός της Κίνας Li Qiang.
Έδωσε δύο σπάνιες συνεντεύξεις στο κινεζικό Μέσο Ενημέρωσης Waves πέρυσι και το 2023, αλλά πέραν αυτού έχει μείνει ως επί το πλείστον μακριά από τη δημοσιότητα. Η DeepSeek δεν απάντησε σε αίτημα για συνέντευξη.
Στο συμπόσιο, η νεανική εμφάνιση του millennial ήρθε σε αντίθεση με τους γκριζομάλληδες ακαδημαϊκούς, αξιωματούχους και επικεφαλής κρατικών ομίλων που κάθονταν γύρω του, όπως έδειξαν φωτογραφίες και βίντεο που δημοσίευσε ο κινεζικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός CCTV.
![](https://newmedia.thebest.gr/i/w400/dfzxcvdtlg679935395d36e.png)
Όμως το γεγονός ότι ο Λιανγκ να μοιραστεί τις απόψεις του σχετικά με την πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης υπογραμμίζει την αναγνώριση από το Πεκίνο του ρόλου της DeepSeek στη δυνητική ανατροπή της παγκόσμιας τάξης τεχνητής νοημοσύνης, υπέρ της Κίνας. Η DeepSeek λάνσαρε την περασμένη εβδομάδα έναν δωρεάν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που, σύμφωνα με την εταιρεία, χρησιμοποιεί λιγότερα δεδομένα σε ένα κλάσμα του κόστους των σημερινών υπηρεσιών, προκαλώντας παγκόσμιο ξεπούλημα στις μετοχές τεχνολογίας.
Τι έκανε η DeepSeek
Υπό την ηγεσία του Λιανγκ, η DeepSeek απέφυγε σκόπιμα την κατασκευή εφαρμογών. Αντ’ αυτού, συγκέντρωσε το ερευνητικό ταλέντο και τους πόρους της στη δημιουργία ενός μοντέλου που θα μπορούσε να ταιριάξει ή και να βελτιώσει το OpenAI, και ελπίζει ότι στο μέλλον θα συνεχίσει να εστιάζει σε μοντέλα αιχμής που θα χρησιμοποιηθούν από άλλες εταιρείες για την κατασκευή προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης που απευθύνονται σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Η προσέγγιση του Λιανγκ ξεχώρισε σε μια κινεζική τεχνολογική βιομηχανία που είχε συνηθίσει να παίρνει καινοτομίες από το εξωτερικό, από εφαρμογές για smartphone έως ηλεκτρικά οχήματα, και να τις επεκτείνει γρήγορα, συχνά πολύ πιο γρήγορα από τις χώρες στις οποίες έγιναν για πρώτη φορά οι εφευρέσεις.
“Η τεχνητή νοημοσύνη της Κίνας δεν μπορεί να βρίσκεται στη θέση να ακολουθεί για πάντα. Λέμε συχνά ότι υπάρχει ένα χάσμα ενός ή δύο ετών μεταξύ της Τεχνητής Νοημοσύνης της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά το πραγματικό χάσμα είναι η διαφορά μεταξύ πρωτοτυπίας και μίμησης”, δήλωσε ο Λιανγκ σε συνέντευξή του στο Waves τον Ιούλιο πέρσι.
Οι συνεντεύξεις του Λιανγκ αποκαλύπτουν την πεποίθηση ότι η τεχνολογική βιομηχανία της Κίνας είχε φτάσει σε ένα σταυροδρόμι όπου δεν είχε την αυτοπεποίθηση αλλά είχε το κεφάλαιο που απαιτείται για να εμπλακεί σε θεμελιώδεις ανακαλύψεις.
Η περιέργεια και ο πόθος για δημιουργία
“Τα τελευταία τριάντα χρόνια, (η τεχνολογική βιομηχανία της Κίνας) έδωσε έμφαση μόνο στην παραγωγή χρημάτων και αγνόησε την καινοτομία. Η καινοτομία δεν καθοδηγείται μόνο από τις επιχειρήσεις, χρειάζεται επίσης περιέργεια και πόθο για δημιουργία”, δήλωσε ο Λιανγκ τον Ιούλιο.
Η DeepSeek έχει λάβει την απόφαση να καταστήσει όλα τα μοντέλα της ανοικτού κώδικα, σε αντίθεση με τον αμερικανικό ανταγωνιστή της, την OpenAI. Στα μοντέλα ανοικτού κώδικα, ο βασικός κώδικας είναι δημόσια διαθέσιμος για κάθε προγραμματιστή να τον χρησιμοποιήσει και να τον τροποποιήσει κατά βούληση.
Οι συνεντεύξεις του Λιανγκ αποκαλύπτουν ότι έχει ενστερνιστεί την κουλτούρα του ανοιχτού κώδικα που οι Αμερικανοί γνώστες της τεχνολογίας υποστήριζαν παλαιότερα ότι ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Silicon Valley των ΗΠΑ είχε πλεονέκτημα έναντι των αντίστοιχων κινεζικών εταιρειών.
“Ακόμα και αν το OpenAI είναι κλειστού κώδικα, δεν μπορεί να εμποδίσει τους άλλους να το καλύψουν… Ο ανοιχτός κώδικας είναι σαν μια πολιτιστική πρακτική, παρά μια επιχειρηματική πρακτική… μια εταιρεία που το κάνει αυτό θα έχει ήπια ισχύ”.
Ο Λιανγκ μεγάλωσε στη νότια επαρχία Guangdong, η οποία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 και του ’90 οδήγησε τη χώρα στην υιοθέτηση του καπιταλισμού της αγοράς. Ο Λιανγκ δήλωσε ότι τότε περιβαλλόταν από ανθρώπους που εκτιμούσαν την ίδρυση επιχειρήσεων έναντι των σπουδών, αλλά ο ίδιος είχε περισσότερο ακαδημαϊκή κλίση.
Σε ηλικία 17 ετών γράφτηκε στο ελίτ πανεπιστήμιο Zhejiang, με ειδίκευση στην Ηλεκτρονική και Μηχανική Επικοινωνιών, πριν πάρει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Μηχανική Πληροφοριών και Επικοινωνιών, τον οποίο ολοκλήρωσε το 2010.
Στη συνέχεια, ο Λιανγκ συνίδρυσε ένα ποσοτικό αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου, το 2015, το οποίο χρησιμοποιεί πολύπλοκους μαθηματικούς αλγορίθμους για τις συναλλαγές σε αντίθεση με την ανθρώπινη ανάλυση.
Το χαρτοφυλάκιο του αμοιβαίου κεφαλαίου ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια γιουάν (13,79 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το τέλος του 2021, αλλά τον Απρίλιο του 2023, ανακοίνωσε στο λογαριασμό του στο WeChat ότι θα επεκτείνει την αρμοδιότητά του πέρα από την επενδυτική βιομηχανία και θα συγκεντρώσει πόρους για να “εξερευνήσει την ουσία της AGI”. Η DeepSeek δημιουργήθηκε ένα μήνα αργότερα. Η OpenAI ορίζει την AGI (Artificial general intelligence) ως αυτόνομα συστήματα που ξεπερνούν τον άνθρωπο στις περισσότερες οικονομικά πολύτιμες εργασίες.
Οι εργαζόμενοι της DeepSeek είναι κυρίως απόφοιτοι και διδακτορικοί φοιτητές από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Κίνας, οι οποίοι, όπως πιστεύει ο Λιανγκ, προτιμούν να εργάζονται για την DeepSeek επειδή αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
“Αυτό που προσελκύει τα καλύτερα ταλέντα είναι προφανώς η επίλυση των δυσκολότερων προβλημάτων του κόσμου”, δήλωσε τον Ιούλιο. “Ο στόχος μας εξακολουθεί να είναι να πάμε για AGI”.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr