Ανησυχία για τους απανωτούς σεισμούς
Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και τα γυρω νησιά καθώς απανωτοί σεισμοί σημειώνονται μέχρι και αυτή την ώρα.
Σεισμοί στη Σαντορίνη: 4,1 και 4, Ρίχτερ στην Αμοργό
Το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στις 08:48, λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε νέα δόνηση ακόμα πιο ισχυρή μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Είχαν προηγηθεί άλλοι 11 σεισμοί μέσα σε λίγη ώρα στην ίδια περιοχή.
Τα ξημερώματα της Κυριακής σημειώθηκε ένας νέος σεισμός στις 6:49 μεγέθους 3,4 Ρίχτερ.
Από το πρωί της Κυριακής έχουν γίνει δεκάδες σεισμοί πάνω από 3,4 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Ο μεγαλύτερος ήταν μεγέθους 3,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 7:29.
Οι σεισμοί μέχρι το πρωί της Κυριακής:
Ο γνωστός σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος σημείωσε: «Δεν ξέρουμε ποιο ακριβώς ρήγμα είναι αλλά υπάρχει μια επιμονή ακολουθία και δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιος ισχυρότερος σεισμός. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και έχουν προταθεί κάποια μέτρα για την ασφάλεια του νησιού.Η περιοχή φιλοξενεί πολλά ρήγματα και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού».
Εν τω μεταξύ, μετά από κοινή συνεδρίαση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, αποφασίστηκε μια σειρά μέτρων.
Μετά την εξέταση των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.
Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.
Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.
Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.
«Μπορεί να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό όχι όμως σαν αυτόν του 1956 με τα 7,6 Ρίχτερ»
Πάνω από 100 οι σεισμοί τα τελευταία 24ωρα
Την ανάγκη για ετοιμότητα λόγω των συνεχόμενων σεισμών στη Σαντορίνη τα τελευταία 24ωρα τονίζει στο newsit.gr ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας.
«Μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης γίνεται ο σεισμός και τη μεγαλύτερη δόνηση ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά την καθορίζει το σημείο που είναι το επίκεντρο. Αν είναι το επίκεντρο στη Σαντορίνη τότε η Σαντορίνη, αν το επίκεντρο είναι στην Αμοργό τότε η Αμοργός. Τα κουνηματα είναι γενικότερα μικρά», υπογραμμίζει ο Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως επισημαίνει, έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία τρία 24ωρα στις Κυκλάδες πάνω από 100 σεισμικές δονήσεις όμως είναι μικρού μεγέθους.
«Οι σεισμοί στη Σαντορίνη είναι στον υποθαλάσσιο χώρο και δεν έχουν καμία σχέση με το ηφαίστειο αλλά επειδή είχαμε ένα ιστορικό με τον μεγάλο σεισμό του ’56 που ήταν μεγάλος σεισμός 7,6 Ρίχτερ, είμαστε σε κάποια ετοιμότητα όχι όμως γιατί περιμένουμε ένα τόσο μεγάλο σεισμό, οφείλουμε όμως να είμαστε σε ετοιμότητα», σημειώνει.
«Το ρήγμα δεν έχει γεμίσει ενέργεια ώστε να δώσει ένα τόσο μεγάλο σεισμό», καταλήγει ο Ευθύμιος Λέκκας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr