Αισιόδοξος δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας για τους σεισμούς, υπογραμμίζοντας πως απομακρύνεται το σενάριο του σεισμού των 6 Ρίχτερ και άνω.
Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, ωστόσο, είναι πιο αραιή, με τον καθηγητή διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, να δηλώνει πως η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στην περιοχή της Σαντορίνης, απομειώνεται.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων βρίσκονται οι κατολισθήσεις, με τις Αρχές να σχεδιάζουν μια σειρά από έργα για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους.
Σημειώνεται πως το πρωί του Σαββάτου (08/02) συνεδριάζουν και οι δύο Επιτροπές προκειμένου να εξεταστούν τα δεδομένα και να αποφασιστούν οι ανάλογες επιχειρησιακές δράσεις.
«Το σίγουρο είναι ότι το σενάριο που συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες, ότι θα έχουμε ένα σεισμό των 6, 6,1 6,2 Ρίχτερ, τροποποιήθηκε και είναι πλέον σενάριο για σεισμό μικρότερο των 6 Ρίχτερ» ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Ertnews.
«Αύριο έχουμε τη συνεδρίαση των δύο επιτροπών, του σεισμικού κινδύνου και ηφαιστειακού κινδύνου, οπότε θα εξετάσουμε τα καινούργια δεδομένα, έτσι ώστε να κάνουμε τις δέουσες προτάσεις προς την πολιτεία» πρόσθεσε.
«Θεωρώ ότι το σενάριο των 6 και πάνω Ρίχτερ απομακρύνθηκε και είμαστε στο 6 μείον. Είναι ευνοϊκό γιατί οι εκδηλώσεις μικρότερων σεισμών είναι σε υψηλά επίπεδα. Απομειώνεται η συνολική ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στην περιοχή και η οποία δημιούργησε όλη αυτή την σεισμική δραστηριότητα»εξήγησε ο κ. Λέκκας.
«Η σεισμική ακολουθία έχει ιδιαίτερη ένταση, είναι σε υψηλό επίπεδο και αυτό που προβλέπουμε και εκτιμούμε είναι ότι θα συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες μέρες αλλά σίγουρα από την άλλη βδομάδα – εάν παραμείνουμε στο σενάριο αυτό – θα αρχίσει και να μειώνεται η συχνότητα αλλά και τα μέσα μεγέθη, με διακυμάνσεις όμως οι οποίες αφορούν χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα είτε σε ένα εικοσιτετράωρο» συμπλήρωσε.
Ο κ. Λέκκας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι από ότι ήμασταν χθες».
Κίνδυνος κατολισθήσεων στη Σαντορίνη
Νωρίτερα, ο Ευθύμης Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), πραγματοποίησαν αυτοψία στην Καλντέρα στο ύψος του τελεφερίκ πάνω από το Παλιό Λιμάνι.
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας ένας κίνδυνος που υπάρχει στο τελεφερίκ, που ίσως είναι το πιο όμορφο σημείο της Καλδέρας, είναι ο κίνδυνος κατολισθήσεων, ο οποίος ουσιαστικά συντίθεται από τις έντονες μορφολογικές κλίσεις που υπάρχουν, τα ηφαιστειακά πετρώματα που εναλλάσσονται, αλλά και τις διεργασίες που γίνονται από σεισμούς και από την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
«Με εντολή του υπουργού, κ. Κικίλια, ο ΟΑΣΠ και η ΕΑΓΜΕ θα κάνουμε μία ταχεία επέμβαση η οποία αφενός μεν έχει σαν στόχο να πιάσουμε όλα τα σημεία τα οποία άμεσα μπορούμε να παρέμβουμε στις ζημιές των φρακτών, των δικτύων, στις αστοχίες των τοίχων κλπ έτσι ώστε να μπορέσουμε να υποδεχτούμε τους τουρίστες», σημείωσε και γνωστοποίησε ότι η μελέτη θα ολοκληρωθεί τέλος Φεβρουαρίου και τα έργα θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. «Εδώ έχουμε ένα πεδίο ανάπτυξης κατολισθήσεων, πριν 20 χρόνια είχαμε κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις εδώ για τα έργα που βλέπετε κατάντη να αναπτύσσονται. Περιλαμβάνουν τοίχους παγίδευσης, τοίχους αντιστήριξης, δίκτυα, φράκτες παγίδευσης βραχωδών τεμαχών και ήταν έργα τα οποία μελετήθηκαν τη δεκαετία του 2000, το 2010. Όμως από τότε έχουν περάσει 15 χρόνια κι όπως είναι σαφές σε αυτό το περιβάλλον έχουμε έντονες διεργασίες που αναπτύσσονται», υπογράμμισε.
Παράλληλα ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι σχεδιάζουν και μακροπρόθεσμα έργα, βαριά έργα και τα οποία δεν προλαβαίνουν να κάνουν μέχρι την τουριστική περίοδο και θα δρομολογηθούν ίσως μετά το καλοκαίρι.
Ο κ. Λέκκας ανέφερε, επίσης, ότι η Σαντορίνη έχει ερημωθεί, συμπληρώνοντας ότι έχει φύγει το 80 με 90% των κατοίκων ενώ επισήμανε οι πολίτες, είτε είναι εντός Σαντορίνης είτε είναι εκτός Σαντορίνης, να δίνουν βάση μόνο στις επίσημες αγγελίες και τα πορίσματα των Επιτροπών
«Συμμετέχουν στις Επιτροπές και στις δύο Επιτροπές, 18 κορυφαίοι επιστήμονες απ’ όλη τη χώρα – αντιπροσωπεύουν τα ιδρύματα αυτά οποία υποδείχθηκαν, τα Ερευνητικά Κέντρα και τα πανεπιστήμια και είναι η έγκυρη φωνή αυτή τη στιγμή που πληροφορεί υπεύθυνα τους κατοίκους. Σας το λέω ως πρόεδρος των δύο Επιτροπών ότι πραγματικά απέναντί μας έχουμε τον Έλληνα πολίτη και σε αυτόν απολογούμαστε. Άρα, λοιπόν, δεν θα πρέπει να δίνουν σημασία σε Τούρκους, Ολλανδούς και όποιες άλλες εθνικότητες αναμειγνύονται στο θέμα γιατί δεν έχουν πλήρη γνώση των δεδομένων. Ίσως υπάρχουν και κάποιοι λόγοι τους οποίους δεν μπορώ να τους αναφέρω – και βέβαια δεν θα πρέπει να δίνουν σημασία σε όλα αυτά που κυκλοφορούν από τα κοινωνικά δίκτυα. Παράκληση και πάλι, οι πολίτες να δίνουν βάση μόνο στις επίσημες αγγελίες του επιστημονικού χώρου της χώρας», σημείωσε.
Σχετικά με τον κατολισθητικό κίνδυνο τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλός και χωρίς σεισμική δόνηση. «Έχουμε αρχίσει μια προσπάθεια με τον υπουργό τον κ. Κικίλια από πέρυσι, στις 30 Απριλίου, να δούμε πώς θα μειώσουμε τον κίνδυνο από τις κατολισθήσεις δεδομένου ότι σε αυτές τις πέντε περιοχές -Αθηνιός, Παλαιός Λιμένας, Αμμούδι, Αρμένη και Κόρφο-διέρχονται εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο. Έχουμε μια προσπάθεια για τη μείωση του κινδύνου και μια προσπάθεια ακόμα για τη μείωση της έκθεσης των τουριστών, δηλαδή σε ποιο σημείο του λιμανιού πρέπει να πάνε για να αποφύγουν τις κατολισθήσεις, τον μέγιστο αριθμό των ατόμων που συσσωρεύονται κάτω στο Παλαιό λιμάνι, στον Αθηνιό, στον Αμμούδι κλπ. Αυτά είναι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, σε μεσοπρόθεσμο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο να έχουμε προετοιμαστεί, να προτείνουμε τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν, προκειμένου συνολικά διαχρονικά να μειωθεί ο κίνδυνος»,υπογράμμισε και ανέφερε ότι τέτοια έργα είναι για παράδειγμα δίχτυα συγκράτησης πρανών, φράχτες συγκράτησης κλπ.
«Προσπαθούμε με λογισμικά τρισδιάστατα να δούμε αν φύγει ένας βράχος πάνω από το τελεφερίκ πού θα καταλήξει κάτω στον Παλαιό Λιμένα ούτως ώστε να τον πιάσουμε», σημείωσε.
ΕΚΠΑ: Ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση
Νέα ανακοίνωση εξέδωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη Σαντορίνη και την Αμοργό.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, υιοθετώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης επιστήμης υπολογιστών και χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, παράγει καθημερινά υψηλής ακρίβειας καταλόγους σεισμών με δεκαπλάσιο αριθμό γεγονότων, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την αναγνώριση των σεισμογόνων δομών.
Από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 8,900 σεισμούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση), εκ των οποίων άνω των 6,900 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.
Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (με μεγέθη M≥4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως ~6 km από τη νησίδα. Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, εκ των οποίων 741 με M≥1.0, ενώ 19 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.0, 4 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.5 και ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=5.1.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 6η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 σεισμοί, εκ των οποίων 18 με μεγέθη M≥4.0 και 5 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας είχε μέγεθος 4.7, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, και ελάχιστους βορειοανατολικά.
Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι, αν και συνεχίζει να εμφανίζεται μεγάλο πλήθος σεισμών με μέγεθος Μ³4.0, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση, ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr