Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025 Σεισμοί Σαντορίνη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ζελένσκι: Έτοιμος για ανταλλαγή εδαφών εάν ο Τραμπ φέρει τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ζελένσκι: Έτοιμος για ανταλλαγή εδαφών ε...

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν διευκρίνισε ποια ουκρανικά εδάφη θα ζητήσει

"Αν ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ουκρανία, η Ευρώπη από μόνη της δεν θα μπορέσει να καλύψει το κενό, εκτίμησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Guardian από το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο.

«Υπάρχουν φωνές που λένε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς τους Αμερικανούς. Εγώ απαντάω πάντα όχι. Οι εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την Αμερική δεν είναι πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

 Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, αλλά θέλει να το κάνει αυτό από μια «θέση ισχύος». Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι είναι πρόθυμος να προσφέρει σε αμερικανικές εταιρείες προσοδοφόρα συμβόλαια ανοικοδόμησης και επενδυτικές παραχωρήσεις για να προσπαθήσει να πάρει τον Τραμπ με το μέρος του.

«Αυτοί που μας βοηθούν να σώσουμε την Ουκρανία θα [έχουν την ευκαιρία] να την ανοικοδομήσουν, με τις επιχειρήσεις τους μαζί με τις ουκρανικές επιχειρήσεις. Για όλα αυτά τα πράγματα είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε λεπτομερώς», δήλωσε.

«Θα προτείνουμε ανταλλαγή εδαφών»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ζελένσκι δήλωσε πως εάν ο Τραμπ καταφέρει να φέρει την Ουκρανία και τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο ίδιος σχεδιάζει να προτείνει στη Ρωσία μια ανταλλαγή εδαφών, παραχωρώντας περιοχές του Κουρσκ που ελέγχονται από τον ουκρανικό στρατό.

«Θα ανταλλάξουμε το ένα έδαφος με ένα άλλο», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ποιο τμήμα των ρωσικών κατεχόμενων περιοχών θα ζητήσει. «Δεν ξέρω, θα το δούμε. Αλλά όλα τα εδάφη μας είναι σημαντικά, δεν υπάρχει προτεραιότητα», δήλωσε.

Το σενάριο αποστολής Ευρωπαίων στρατιωτών
Ο Ουκρανός πρόεδρος κλήθηκε επίσης να σχολιάσει την πρόταση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν να αναπτυχθεί ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία κάποια στιγμή μετά από μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Οσον αφορά την ιδέα του Εμανουέλ, εάν είναι μέρος [μιας εγγύησης ασφαλείας] τότε ναι, εάν θα υπάρχουν 100-150.000 Ευρωπαίοι στρατιώτες, τότε ναι. Αλλά ακόμη και τότε δεν θα είμαστε στο ίδιο επίπεδο στρατευμάτων με τον ρωσικό στρατό που μας αντιμάχεται», δήλωσε ο Ζελένσκι τονίζοντας ότι μια πιο ήπια ειρηνευτική αποστολή θα ήταν απίθανο να λειτουργήσει αν δεν συνοδεύεται από εγγυήσεις ότι θα σταθεί απέναντι στη Ρωσία αν η Μόσχα επαναλάβει τις εχθροπραξίες.

«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν νομίζω ότι τα στρατεύματα του ΟΗΕ ή οτιδήποτε παρόμοιο έχει βοηθήσει πραγματικά κανέναν στην ιστορία. Σήμερα δεν μπορούμε πραγματικά να υποστηρίξουμε αυτή την ιδέα. Είμαστε υπέρ ενός [ειρηνευτικού] αποσπάσματος εάν αυτό αποτελεί μέρος μιας εγγύησης ασφαλείας, και θα ήθελα να τονίσω και πάλι ότι χωρίς την Αμερική αυτό είναι αδύνατο», πρόσθεσε.

Στο «τραπέζι» η πρόσβαση σε «σπάνιες γαίες»
Σχολιάζοντας το ενδιαφέρον του Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποκτήσουν κατά προτεραιότητα πρόσβαση στις «σπάνιες γαίες» της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι  δήλωσε ότι παρουσίασε αυτή την ιδέα στον Τραμπ τον Σεπτέμβριο, όταν οι δυο τους συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, και σκοπεύει να επιστρέψει με «ένα πιο λεπτομερές σχέδιο» σχετικά με τις ευκαιρίες για τις αμερικανικές εταιρείες τόσο στην ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Ουκρανίας όσο και στην εξόρυξη των ουκρανικών φυσικών πόρων.

Η Ουκρανία διαθέτει από τα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου και τιτανίου στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ζελένσκι, και δεν θα ήταν «προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών» τα αποθέματα αυτά να βρίσκονται σε ρωσικά χέρια και ενδεχομένως να μοιράζονται με τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα ή το Ιράν. 

Σχετικά με το πάγωμα της USΑID, ο Ζελένσκι δήλωσε: «Αν η αμερικανική πλευρά έχει τη δυνατότητα και την επιθυμία να συνεχίσει την ανθρωπιστική της αποστολή, είμαστε πλήρως υπέρ αυτής, και αν δεν το κάνει, τότε θα βρούμε τη δική μας διέξοδο από αυτή την κατάσταση».

Συνάντηση με Βανς στο Μόναχο
Σημειώνεται ότι ο Ζελένσκι αναμένεται να ταξιδέψει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια μέσα στην εβδομάδα, όπου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς. Στην περσινή διάσκεψη, ο Βανς, τότε γερουσιαστής, αρνήθηκε να συναντήσει τον Ζελένσκι, ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι «δεν τον ενδιαφέρει πραγματικά τι θα συμβεί στην Ουκρανία».

 Ο Ζελένσκι σχεδιάζει επίσης να συναντήσει και άλλα μέλη της ομάδας του Τραμπ καθώς και γερουσιαστές με επιρροή στο Μόναχο, αλλά «δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία» για να συναντήσει τον ίδιο τον Τραμπ. Ο Τραμπ δήλωσε, πάντως, το Σαββατοκύριακο ότι «πιθανότατα» θα συναντήσει τον Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα και είναι πιθανό ο Ουκρανός πρόεδρος να πετάξει στην Ουάσινγκτον από το Μόναχο. «Ελπίζουμε ότι οι ομάδες μας θα καθορίσουν μια ημερομηνία και ένα σχέδιο συναντήσεων στις ΗΠΑ. Μόλις συμφωνηθεί, είμαστε έτοιμοι, είμαι έτοιμος», ανέφερε. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις