Η οργάνωση του χρόνου εργασίας με ψηφιακή κάρτα στους δυο κλάδους αναμένεται να φέρει ανατροπές αλλά και προβλήματα
Από την 1η Μαρτίου, οι κλάδοι της εστίασης και του τουρισμού, εντάσσονται στο καθεστώς πλήρους εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ενώ το μέτρο έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφορά την παρακολούθηση του πραγματικού χρόνου εργασίας και της αμοιβής των εργαζομένων για αυτόν.
Η οργάνωση του χρόνου εργασίας με ψηφιακή κάρτα στους δυο κλάδους αναμένεται να φέρει ανατροπές αλλά και προβλήματα καθώς υπάρχουν ιδιαιτερότητες.
Μιλώντας, για την καταγραφή της εργασίας, μέσω της Ψηφιακής Κάρτας, στο thebest.gr, ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Τάσος Γιατράς, εξηγεί: «Η εστίαση δεν είναι κατά της καταγραφής της εργασίας καθώς και της πληρωμής της. Το παλιό και αναποτελεσματικό σύστημα εργασιακών σχέσεων πλήττει όχι μόνο τους εργαζομένους αλλά και τις επιχειρήσεις καθώς και τα δημόσια έσοδα. Στην εστίαση λόγω της φύσης και του υψηλού βαθμού έντασης της εργασίας, το μη μισθολογικό κόστος είναι το υψηλότερο σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο κλάδο. Η υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, χωρίς την ύπαρξη νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κλάδου, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Μέχρι σήμερα, και ενώ η πλήρης εφαρμογή πλησιάζει, μόνο το 5% των επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή του συστήματος. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί παράταση στην υποχρεωτικότητα και να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση του υπερβολικού μη μισθολογικού κόστους».
Να αναφερθεί, ότι οποιαδήποτε παράτυπη ή παραβατική συμπεριφορά εκ μέρους των εργοδοτών επισείει πρόστιμα έως 10.500 ευρώ ανά παράβαση.
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί ένα εργαλείο, το οποίο διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους. Η εφαρμογή της συμβάλλει στην καταπολέμηση της υποδηλωμένης ή/και αδήλωτης εργασίας, ενώ προστατεύονται οι εργαζόμενοι αλλά και οι υγιείς επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» καθώς καταγράφεται αύξηση στις καταγεγραμμένες υπερωρίες στους κλάδους εφαρμογής της κατά 815.509 ώρες σε σχέση με τα έτη πριν την εφαρμογή του μέτρου.
Με το συγκεκριμένο μέτρο προστατεύονται ήδη 750.000 εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται σε τράπεζες, σούπερ-μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο ενώ μετά την πλήρη εφαρμογή της στον τουρισμό και την εστίαση ο συνολικός τους αριθμός θα φτάσει περίπου τους 1.500.000. Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των ενταγμένων επιχειρήσεων θα ξεπεράσει τις 150.000 επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr