Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025 Σεισμοί Σαντορίνη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: «Και εγένετο… Καρνάβαλος»: Μία αναδρομική έκθεση του εμβληματικού καλλιτέχνη Δημήτρη Βούρτση

Πάτρα: «Και εγένετο… Καρνάβαλος»: Μία αν...

Αφορά 60 Χρόνια Καρναβαλικής Τέχνης - Την έκθεση διοργανώνει η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη "σπιράλ" του Πέτρου Ψωμά, στην Αγορά Αργύρη

Μία αναδρομική εικαστική έκθεση του εμβληματικού καλλιτέχνη του Πατρινού Καρναβαλιού, Δημήτρη Βούρτση, θα λειτουργεί στην Πάτρα, στην Αγορά Αργύρη μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου 2025. Διοργανωτής είναι η δημοτική παράταξη σπιράλ με επικεφαλής τον Πέτρο Ψωμά, που παρουσιάζει επιλεγμένα έργα του καλλιτέχνη, επιχειρώντας παράλληλα μία αναδρομή στην πρόσφατη ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα πορτρέτα του Βασιλιά Καρνάβαλου από τη δεκαετία του 1950 μέχρι τις μέρες μας, μικρογραφίες ιστορικών αρμάτων του Βασιλιά Καρνάβαλου όπως πρωτο-παρουσιάστηκαν στην έκθεση «Ό,τι δεν κάηκε» όταν η Πάτρα ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2006, αντίγραφο του  εμβληματικού πίνακα για το Πατρινό Καρναβάλι που βρίσκεται στο παλιό Δημαρχείο της Πάτρας και άλλα καρναβαλικά έργα του καλλιτέχνη, κάποια από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Η έκθεση φιλοξενείται στην Αγορά Αργύρη (στην πτέρυγα της Αράτου, με είσοδο από την Αγίου Ανδρέου). Ο χώρος παραχωρήθηκε από την Αντιδημαρχία Δημοτικής Περιουσίας και η παράταξη σπιράλ ευχαριστεί θερμά την αρμόδια Αντιδήμαρχο Ρένα Γκέστα για την άμεση και πρόθυμη ανταπόκριση στο αίτημα.

Οι ώρες λειτουργίας θα είναι καθημερινά, από 14/2 έως και τις 3/3, από 11.30 πμ μέχρι 1.30 μμ και από 7 μμ μέχρι 10 μμ, ενώ κατόπιν συνεννόησης η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από σχολεία, σωματεία και συλλογικότητες (επικοινωνία με κ. Ιωάννα Κυρίτση, στο τηλέφωνο 6949976960).

Εκτός από την ειδική ξενάγηση στα εκθέματα και μία εικονική επίσκεψη στο εργαστήρι του Δημήτρη Βούρτση, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθούν συλλεκτικά βίντεο από την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού, να φυλλομετρούν σπάνιο ενημερωτικό υλικό από καρναβάλια του παρελθόντος καθώς και να συμμετάσχουν σε διαδραστικές δραστηριότητες στο χώρο.

Οι διοργανωτές όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, φιλοδοξούν να καταστήσουν την έκθεση ένα χώρο καρναβαλικής αναφοράς για την περίοδο που υπολείπεται μέχρι τη λήξη της φετινής αποκριάς. Παροτρύνουν δε τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες να προσέλθουν φέρνοντας μαζί τους σπάνια ντοκουμέντα που ενδεχομένως έχουν στην κατοχή τους (έντυπα, φωτογραφίες κλπ). Τέτοιο υλικό θα μπορούσε να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα πρώτη ύλη για το Καρναβαλικό Μουσείο της πόλης, μία υποδομή που -κατά το σπιράλ- όχι μόνο πρέπει να αρχίσει να σχεδιάζεται αλλά και να αποτελέσει την «καρδιά» του Θεματικού Καρναβαλικού Πάρκου που χρειάζεται η Πάτρα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025 στις 8.30 μμ με καλεσμένη όλη την πόλη. Θα ακολουθήσει μία σειρά εκδηλώσεων, πάντα με καρναβαλικό περιεχόμενο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός της έκθεσης.

Ο Βούρτσης για τον Βούρτση:

«Μου αρέσει να φτιάχνω πρόσωπα, αλλά δεν έκανα ποτέ επισήμως τον ζωγράφο. Ο Καρνάβαλος είναι άλλη υπόθεση. Έχει ένα τεράστιο κοινό και τίποτα από τις κουραστικές και ανώφελες «καλλιτεχνικές» συζητήσεις. Μέσα στις αποθήκες του γκαζιού του Δήμου, λίγο έξω από την Πάτρα, είναι το Μεγάλο Ατελιέ! Εκεί μέσα γίνεσαι απ’ όλα: σιδεράς, ηλεκτρολόγος, μεταφορέας, φροντιστής σκηνικών, σκηνογράφος, γλύπτης, ζωγράφος και πάνω απ’ όλα σκηνοθέτης. Είσαι ο μέγας τελετάρχης μιας πανάρχαιας τελετουργίας, της μοναδικής ίσως που έφτασε ως τις μέρες μας λαμπρή και ακέραιη. Ο Καρνάβαλος βγαίνει από την αποθήκη κοντά στην θάλασσα, διασχίζει όλη την πόλη σαν Βασιλιάς προπομπός της Άνοιξης για μια ημέρα. Το βράδυ τον καίνε και τον καταστρέφουν για να ξαναγεννηθεί την άλλη χρονιά. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που όλα αυτά είναι η δουλειά μου».

Οι διοργανωτές για την έκθεση:

Τιμούμε τον εμβληματικό καλλιτέχνη του Καρναβαλιού μας, Δημήτρη Βούρτση και επιχειρούμε παράλληλα μία αναδρομή στην πρόσφατη ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού. Στην έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα του από τα 60 χρόνια Καρναβαλικής Τέχνης που συμπληρώνει φέτος.

Θεωρώντας πως το μέλλον του θεσμού χρειάζεται εξωστρέφεια και μόνιμη στέγη, ενώνουμε τη φωνή μας με την πρόταση του για τη δημιουργία «Καρναβαλικού Μουσείου» στην πόλη. Θα είναι η “καρδιά” του «Καρναβαλικού Θεματικού Πάρκου» που η Πάτρα έχει ανάγκη και εμείς έχουμε οραματιστεί.

*Ο Δημήτρης Βούρτσης, εμπνευσμένος από την αμεσότητα της παραδοσιακής, λαϊκής και ναΐφ τέχνης, έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στις εικαστικές τέχνες που πλαισιώνουν το Πατρινό Καρναβάλι ήδη από τη δεκαετία του 1960.

Στη διάρκεια της μακρόχρονης καλλιτεχνικής του πορείας έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους δημιουργούς, όπως οι Θ. Στεφόπουλος, Γ. Παπαθεοδώρου και Γ. Μπογδανόπουλος, ενώ δίπλα του έχουν μαθητεύσει πολλοί νέοι καλλιτέχνες. Παραμένει έως σήμερα ενεργό μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς». Η προσφορά του αναγνωρίστηκε με την ανακήρυξή του σε επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου, μια διάκριση που επιβεβαιώνει την καλλιτεχνική του συνεισφορά. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές καθώς και στο Δημοτικό Μέγαρο Πατρών.

Γεννημένος στην Πάτρα το 1947, εργάστηκε αρχικά ως επιγραφοποιός, έπειτα ως διακοσμητής εσωτερικών χώρων, ενώ παράλληλα μυήθηκε στην τέχνη της αγιογραφίας. Επηρεασμένος από τη βυζαντινή εικονογραφία, δημιούργησε με την πάροδο των χρόνων πολυάριθμα έργα που σήμερα κοσμούν εκκλησίες στην Αχαΐα και τους γειτονικούς νομούς. Παράλληλα, συνέβαλε στη δημιουργία σκηνικών και καλλιτεχνικών κατασκευών για το θέατρο, ειδικά στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (Εκάβη του Ευριπίδη, σκην. Ν. Περέλης, 1985). Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του στην κατασκευή γλυπτών για την τελετή έναρξης των Μεσογειακών Αγώνων στην Αθήνα το 1991.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ξεκίνησε να ασχολείται με τις καρναβαλικές κατασκευές, μαθητεύοντας δίπλα στον ζωγράφο Γρηγόρη Παπαθεοδώρου. Από το 1978, που ανέλαβε για πρώτη φορά τη δημιουργία του άρματος του Βασιλιά Καρνάβαλου, έως το 1987, φιλοτέχνησε έντεκα «Βασιλιάδες» και πλήθος άλλων αρμάτων.  Το 1988, έπειτα από δική του πρόταση, συγκροτήθηκε το Καρναβαλικό Συνεργείο του Δήμου Πατρών.

Το 1990 δημιούργησε το προσωπικό του εικαστικό εργαστήριο, αφιερωμένο στη γλυπτική, την κεραμική και τη ζωγραφική, σε προάστιο της Πάτρας. Την ίδια χρονιά παρουσίασε το έργο του «Φλεγόμενος Καρνάβαλος», επιλέγοντας ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης μια Εγκατάσταση που στον αφηγηματικό της χώρο, στοιχεία από τη λαϊκή παράδοση του καρναβαλιού μεταμορφώνονται σε έργο σύγχρονης τέχνης.

Παράλληλα με την καλλιτεχνική του δραστηριότητα, έχει συγκεντρώσει και διαφυλάξει ένα πολύτιμο προσωπικό αρχείο για το Πατρινό Καρναβάλι, το οποίο περιλαμβάνει φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα, μακέτες και συναφή υλικά. Ο ίδιος έχει οραματιστεί τη δημιουργία ενός Λαογραφικού Μουσείου αφιερωμένο στο Καρναβάλι, με στόχο τη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μνήμης αυτού του θεσμού.

Ο Δημήτρης Βούρτσης έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Ενδεικτικά, μερικές από τις σημαντικότερες ατομικές εκθέσεις του:

•              1990: «Ο Φλεγόμενος Καρνάβαλος», εγκατάσταση, Χώρος Σύγχρονης Τέχνης Επίκεντρο, Πάτρα.

•              2002: «Πυριγενής Μεθύων - in girum imus nocte et consumimur igni», έκθεση ζωγραφικής, καφενείο του Κόττα & μπαρ του Μπόμπα, συνοικία Αγ. Αικατερίνης, Πάτρα.

•              2006: «Ό,τι δεν κάηκε…», έκθεση μικρογραφιών ιστορικών αρμάτων του Βασιλιά Καρνάβαλου (1964-1987) στο πλαίσιο του θεσμού Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006, Σταφιδαποθήκες Μπάρι, Πάτρα.

•              2009: «Παν…άγια Ηδονή», έκθεση ζωγραφικής, πολυχώρος Ποικίλη Στοά, Πάτρα.

•              2023: «Τα πορτραίτα του Βασιλιά Καρνάβαλου», έκθεση ζωγραφικής, MosaicHub, Πάτρα.

Έχει συμμετάσχει επίσης σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Πάτρα, όπως:

•              1998: «Πάτρα γενέτειρα του Καραγκιόζη», έκθεση σκηνικών, ζωγραφικής και φιγούρας σκιών, Παλιό Δημοτικό Νοσοκομείο, Πάτρα.

•              2005: «Όλοι αντάμα», έκθεση εικαστικών δημιουργών στο Πατρινό Καρναβάλι, κτήριο Μαραγκόπουλου, Πάτρα.

•              2016: «Έκθεση Μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος», έκθεση εικαστικών τεχνών,  Αγορά Αργύρη, Πάτρα.

(σύνταξη βιογραφικού σημειώματος: Βασιλική Χούχλια - MA History of Art).

Στη φωτ. ο Δημήτρης Βούρτσης.

Στη φωτ. ο Δημήτρης Βούρτσης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture