Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Τέμπη Πατρινό Καρναβάλι 2025 TRAVEL WEST FORUM 2025 ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ενημερωτική δράση για τη δωρεά μυελού των οστών- 4 στα 5 παιδιά με καρκίνο γίνονται καλά

Πάτρα: Ενημερωτική δράση για τη  δωρεά μ...

Στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου και Αγίου Νικολάου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο (15 Φεβρουαρίου), οι Επαγγελματίες Υγείας των ΤΟΜΥ Πατρών της 6 ης Υγειονομικής Περιφέρειας σε συνεργασία με το Τμήμα Πάτρας του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» και το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ» του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποίησαν σήμερα δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στο θέμα του καρκίνου στα παιδιά και στη δωρεά μυελού των οστών.


Η δράση έγινε στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου και Αγίου Νικολάου την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 9:30-14:30 π.μ..

Σε ανακοίνωσή της η Φλόγα, παράρτημα Αχαΐας αναφέρει:

4 στα 5 παιδιά με καρκίνο γίνονται καλά

 

Συνεχίζουμε να ελπίζουμε, συνεχίζουμε να  αγωνιζόμαστε, συνεχίζουμε να νικάμε!

 Η 15Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ είναι μία  ημέρα αγάπης, για να τιμήσουμε τη γενναιότητα και το κουράγιο των παιδιών που αντιμετωπίζουν τώρα τον καρκίνο, των παιδιών που έχουν αποθεραπευθεί, των παιδιών που δεν είναι πια κοντά μας.

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι διαγιγνώσκεται ένα παιδί με καρκίνο ημερησίως, αντίστοιχα προς την πανευρωπαϊκή συχνότητα, ωστόσο η σημαντική πρόοδος τόσο σε επίπεδο διάγνωσης όσο και θεραπείας, επιτρέπει σχεδόν στα 4 από τα 5 παιδιά να επιτύχουν πλήρη ίαση. Υπάρχουν ωστόσο νεοπλασίες στις οποίες τα ποσοστά ίασης υπερβαίνουν το 90% αλλά και ορισμένες που δυστυχώς υπολείπονται σημαντικά.

Η 15η Φεβρουαρίου είναι ημέρα ενημέρωσης, εγρήγορσης και  ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας με επίκεντρο στην παροχή ίσων ευκαιριών και ίσης πρόσβασης στη θεραπεία σε όλα τα παιδιά και εφήβους που νοσούν στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.
Με αφορμή την ημέρα αυτή οι Επαγγελματίες Υγείας των ΤΟΜΥ Πατρών της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας σε συνεργασία με το Τμήμα Πάτρας του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» και το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ» του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποίησαν στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου στην Πάτρα δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στο θέμα του καρκίνου στα παιδιά και στη δωρεά μυελού των οστών.

Στη δράση συμμετείχαν οι Κοινωνικοί Λειτουργοί: Αρετή Σπανού, Γεωργία Ελευθεριάδου, Γιάννης Μουρατίδης, Φένια Τσουρέκη, Κωνσταντίνα Γκόβαρη, οι παιδίατροι Σωτήριος Χασάπης και Εύη Κατσικαρέλη, η νοσηλεύτρια Αλίκη Παναγοπούλου και οι Επισκέπτριες Υγείας  Κατερίνα Καλαντζή και Φωτεινή Τριάντη. Από τον Σύλλογο «ΦΛΟΓΑ» οι γονείς Αγγελική Ζαφείρη,  Ράνια Σπυροπούλου και Τάκης Χρονάς.

 «Είμαστε οι γονείς των παιδιών που έτυχε να νοσήσουν από καρκίνο γι’ αυτό γνωρίζουμε καλύτερα απ’ τον καθένα, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με καρκίνο και οι οικογένειές τους, όπως επίσης και τις ελλείψεις στη Δημόσια Υγεία. Η αγωνία μας να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας και η ανάγκη μας για πρόσβαση σε θεραπείες αντίστοιχες με αυτές στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οδήγησε στην ίδρυση και τη συνέχιση του έργου της Φλόγας για 43 ολόκληρα χρόνια. Σήμερα, εκπροσωπούμε χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα και έχουμε καθιερωθεί ως βασικός πυλώνας στήριξης της λειτουργίας των Ογκολογικών Τμημάτων των Παιδιατρικών Νοσοκομείων της Αθήνας» δήλωσε εκ μέρους της «ΦΛΟΓΑΣ» η κ. Ζαφείρη.

 

Κάθε μέρα ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα

   

   Το πνεύμα αισιοδοξίας της επιστημονικής κοινότητας στην μάχη κατά του Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας, τονίζει η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο, η οποία τιμάται την 15η Φεβρουαρίου. «Είναι ημέρα ενημέρωσης, εγρήγορσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας με επίκεντρο στην παροχή ίσων ευκαιριών και ίσης πρόσβασης στη θεραπεία σε όλα τα παιδιά και εφήβους που νοσούν στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως» αναφέρει η ΕΕΠΑΟ.

   Επίσης, η ημέρα αυτή απευθύνεται στο κοινό, προκειμένου να υπενθυμίσει την ανάγκη για εθελοντική προσφορά παραγώγων αίματος και μυελού των οστών, αλλά και την ανάγκη για στήριξη των συλλόγων και φορέων υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους.

   Στη χώρα μας εκτιμάται κάθε μέρα, ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο, αντίστοιχα προς την πανευρωπαϊκή συχνότητα, ωστόσο η σημαντική πρόοδος τόσο σε επίπεδο διάγνωσης όσο και θεραπείας, επιτρέπει σχεδόν στα 4 από τα 5 παιδιά να επιτύχουν πλήρη ίαση.

   Υπάρχουν ωστόσο νεοπλασίες στις οποίες τα ποσοστά ίασης υπερβαίνουν το 90%, αλλά και ορισμένες που δυστυχώς υπολείπονται σημαντικά.

   «Για τον στόχο αυτό ως επιστημονική κοινότητα συνεχίζουμε την μεγάλη προσπάθεια, μέσα από εντατικοποίηση των ερευνητικών προσπαθειών για ίαση των ασθενών μας, για μείωση της τοξικότητας και των απώτερων επιπλοκών των θεραπειών με παράλληλη έμφαση στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών περίθαλψης. Μας ενδιαφέρει η μελλοντική, διακριτά θεσμοθετημένη κλινική παρακολούθηση των απώτερων επιπλοκών, η ανάπτυξη ανακουφιστικής φροντίδας αλλά και η φροντίδα των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων που δεν αντιμετωπίζονται σήμερα σε ειδικά τμήματα στα υπάρχοντα νοσοκομεία», αναφέρει η ΕΕΠΑΟ.

   Παράλληλα, φροντίζει και επιδιώκει την περαιτέρω εξασφάλιση της ψυχολογικής θωράκισης των νοσούντων που βιώνουν το άγχος των θεραπειών, της απώλειας της υγείας ή ακόμη και της ζωής σε τόσο μικρές ηλικίες.

   «Η σύγχρονη τεκμηριωμένη γνώση σχετικά με τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, καθώς και η ολιστική, πολύπλευρη προσέγγιση, αποτελούν προϋποθέσεις για τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιβίωσης στην χώρα μας και αποτελούν κυρίαρχο μέλημα της εταιρείας μας», τονίζεται.

   Η ΕΕΠΑΟ συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς επιστημονικούς φορείς, συνεργατικές ερευνητικές μελέτες και πρωτόκολλα που συνεχώς αναβαθμίζουν τις θεραπείες των ασθενών πολύπλευρα.

   Συγχρόνως καταβάλλει τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπευτικές και διαγνωστικές επιλογές, εξειδικευμένες κυτταρικές και μοριακές αναλύσεις, στοχευμένες θεραπείες, CAR-T cell θεραπείες, χωρίς να είναι αναγκαία η μετακίνηση των ασθενών και των οικογενειών τους στο εξωτερικό.

   Στην μάχη με τον καρκίνο, η συνδρομή της Πολιτείας πάντοτε θεωρείται απαραίτητη και επιβεβλημένη, τονίζει η ΕΕΠΑΟ.

   «Βήματα, όπως ο νόμος 5007/2022 ΦΕΚ Α241/23.12.2022 για το ολοκληρωμένο σύστημα παροχής ανακουφιστικής φροντίδας, το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών καθώς και η πρόσφατα υπογραφείσα προγραμματική συμφωνία για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου, με σκοπό την διαμόρφωση ενός στρατηγικού πλαισίου δράσης για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου στην Ελλάδα, αποτελούν ελπιδοφόρα βήματα της Πολιτείας».

   Ευελπιστεί στην ενεργό συμμετοχή της, στην εκπόνηση και εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα αφορά στα παιδιά και τους εφήβους με νεοπλασία με βάση αυτό που έχει ήδη καταθέσει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

   «Η στελέχωση των Τμημάτων Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Μεταμόσχευσης-Μυελού των Οστών, Αιμοδοσιών, Εργαστηρίων, Νοσοκομειακών Φαρμακείων και όλων των συνεργαζόμενων Τμημάτων, με επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, επάρκεια φαρμάκων, λειτουργία εξειδικευμένων εργαστηρίων και υλικοτεχνική υποδομή παραμένει μείζων προϋπόθεση για τη συνέχιση της λειτουργίας-προσφοράς τους και τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας στις ευαίσθητες ομάδες των ασθενών μας», καταλήγει η ΕΕΠΑΟ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις