Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Τέμπη Πατρινό Καρναβάλι 2025 TRAVEL WEST FORUM 2025 ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Live η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Live η συζήτηση στη Βουλή για την πρότασ...

Η σχετική διαδικασία στη Βουλή ξεκινά άμεσα μετά από αίτημα της κυβέρνησης, ενώ θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (07/03/2025)

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατατέθηκε και επίσημα την Τετάρτη (05/03/2024) και ξεκινά η συζήτηση στην Βουλή όπου και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής (07/03/2025) με την ψηφοφορία.

Την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσαν δια στόματος Νίκος Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά η Πλεύση Ελευθερίας καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές.

Η σχετική διαδικασία στη Βουλή ξεκινά άμεσα μετά από αίτημα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (07/03/2025).

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής «κατατέθηκε, μεσούσης της “προ ημερησίας διατάξεως” συζήτηση για τα Τέμπη, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που είχε προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης.

Την συνυπογράφουν 85 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (33), του ΣΥΡΙΖΑ (26), της Νέας Αριστεράς (11), της Πλεύσης Ελευθερίας (6) οι ανεξάρτητοι βουλευτές-προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας (6) και οι ανεξάρτητοι Ευ. Αποστολάκης, Ιω. Σαρακιώτης και Μπ. Μπαράν».

Δείτε Live την συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης

Ανδρουλάκης: Οι πράξεις της κυβέρνησης αποτελούν μνημείο εγκληματικής ανικανότητας για την τραγωδία των Τεμπών
Ο Νίκος Ανδρουλάκης καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας σημείωσε: «Κύριε πρόεδρε, 85 βουλευτές από 4 κοινοβουλευτικές ομάδες και ανεξάρτητοι, καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που οι πράξεις της αποτελούν μνημείο εγκληματικής ανικανότητας για την τραγωδία των Τεμπών. Μιας κυβέρνησης βυθισμένης στην αναξιοκρατία και τη διαφθορά. Μιας κυβέρνησης που έχει κόψει δεσμούς με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας».

Μητσοτάκης: Συμμαχία των προθύμων του μηδενισμού, χωρίς καμία απολύτως πρόταση
«Θα αρχίσω επισημαίνοντας ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό παράδοξο μίας προαναγγελθείσας πρότασης δυσπιστίας, η οποία όμως κύριε Ανδρουλάκη δεν κατατίθεται στο τέλος της συνεδρίασης – όπως θα ανέμενε κανείς – αλλά στη μέση της, στερώντας ουσιαστικά από τον πρωθυπουργό αλλά και από τους άλλους αρχηγούς την δυνατότητα της δευτερολογίας και τις απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία θέσατε. Δεν τηρείτε ούτε τα προσχήματα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, παίρνοντας τον λόγο μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά.

«Βρισκόμαστε και πάλι εδώ λοιπόν, με μία πολύ ενδιαφέρουσα και ετερόκλητη συμμαχία των προθύμων. 4 κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας μπορώ να το καταλάβω. Εξ’ άλλου έχετε γεννηθεί από την ίδια κομματική μήτρα μαζί με 2, 3 άλλα κόμματα τα οποία προέκυψαν από το πάλαι κραταιό ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς όμως, κ. Ανδρουλάκη, εσείς ουρά της κα Κωνσταντοπούλου και του κ. Φάμελλου και του κ. Χαρίτση. Μόνο ο κ. Βελόπουλος λείπει από την εξίσωση για να συντεθεί αυτή η ετερόκλητη συμμαχία. Αναρωτιέμαι αν είναι πρόκριμα μελλοντικών κυβερνητικών συνεργασιών. Είδαμε σήμερα πόση αυτοτέλεια έχετε. Μια συμμαχία των προθύμων του μηδενισμού, χωρίς απολύτως καμία πρόταση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί – Τι προβλέπουν το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, επιφέρει διακοπή των εργασιών της και έναρξη τριήμερης διαδικασίας συζήτησης επί της πρότασης αυτής.

Το ενδιαφέρον κορυφώνεται την τελευταία ημέρα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, με τις κεντρικές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, κατ’ αντίστροφη σειρά.

Η διαδικασία
Η «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» είναι η συνταγματική διαδικασία που περιγράφεται στον καταστατικό χάρτη της χώρας στο άρθρο 84 και αφορά την εμπιστοσύνη της Βουλής – την αρχή της δεδηλωμένης. Πρόκειται για πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Στο άρθρο 84 του Συντάγματος αναφέρεται ρητά πως η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται μόνο εάν έχει συγκεντρώσει τις υπογραφές του 1 / 6 του όλου αριθμού των βουλευτών (50 υπογραφές) και περιγράφει με σαφήνεια τα θέματα για τα οποία οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν επί της άρσης της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, από 50 βουλευτές και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία. Η πρόταση μομφής ξεκινά με την ομιλία, τουλάχιστον, δύο βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν ενώ συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Ο Κανονισμός προβλέπει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή εάν υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, από 151 βουλευτές.

Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για την πρόταση μομφής

H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Στη συζήτηση μπορούν να μετέχουν οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι υπουργοί, και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις