Μια συμφωνία που περιλαμβάνει την ενσωμάτωση όλων των πολιτικών και στρατιωτικών θεσμών της βορειοανατολικής Συρίας
Η μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας κατέληξε σε συμφωνία με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που ελέγχουν το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας
Η συμφωνία προβλέπει την κατάπαυση του πυρός και τη συγχώνευση της κύριας δύναμης των Κούρδων που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στον συριακό στρατό.
Η συμφωνία υπεγράφη τη Δευτέρα από τον προσωρινό πρόεδρο Άχμαντ αλ-Σαράα και τον Μαζλούμ Αμπντί (το πραγματικό του όνομα είναι Φερχάντ Αμπντί Σαχίν), τον διοικητή των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ, υπό κουρδική ηγεσία, Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.
Η συμφωνία σηματοδοτεί μια σημαντική τομή που θα φέρει το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης υπό την ηγεσία της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) που οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Μπασάρ Άσαντ τον Δεκέμβριο.
Με τη συμφωνία που θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του έτους και αποτελείται από οκτώ άρθρα θα περάσουν στον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης της Δαμασκού όλα τα συνοριακά περάσματα με το Ιράκ και την Τουρκία στα βορειοανατολικά, τα αεροδρόμια και οι πετρελαιοπηγές.
Η κοινή ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Με βάση τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Προέδρου Ahmed Al-Sharaa και του κ. Mazloum Abdi τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025, συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:
1 – Εγγύηση των δικαιωμάτων όλων των Σύρων για εκπροσώπηση και συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία και σε όλους τους κρατικούς θεσμούς με βάση τις αρμοδιότητές τους, ανεξάρτητα από τη θρησκευτική και εθνοτική τους προέλευση.
2 – Η κουρδική κοινότητα είναι μια αυτόχθονη κοινότητα στο συριακό κράτος και το συριακό κράτος εγγυάται το δικαίωμά της στην ιθαγένεια και όλα τα συνταγματικά της δικαιώματα.
3 – Κατάπαυση του πυρός σε όλα τα συριακά εδάφη
4 – Ενσωμάτωση όλων των πολιτικών και στρατιωτικών θεσμών στη βορειοανατολική Συρία στη διοίκηση του συριακού κράτους, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαβάσεων, του αεροδρομίου και των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
5 – Εξασφάλιση της επιστροφής όλων των εκτοπισμένων Σύρων στις πόλεις και τα χωριά τους και εξασφάλιση της προστασίας τους από το συριακό κράτος.
6 – Υποστήριξη του συριακού κράτους στον αγώνα του κατά των υπολειμμάτων του Άσαντ και όλων των απειλών για την ασφάλειά του και Απόρριψη των εκκλήσεων για διαίρεση, της ρητορικής μίσους και των προσπαθειών διασποράς διχόνοιας μεταξύ όλων των συνιστωσών της συριακής κοινωνίας.
7 – Απόρριψη των εκκλήσεων για διχασμό, ρητορική μίσους και προσπάθειες διασποράς διχόνοιας μεταξύ όλων των συνιστωσών της συριακής κοινωνίας.
8 -Οι εκτελεστικές επιτροπές εργάζονται και προσπαθούν να εφαρμόσουν τη συμφωνία το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».
Τι προβλέπεται
Με βάση το κείμενο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, όλοι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί θεσμοί της βορειοανατολικής Συρίας θα ενσωματωθούν στο κράτος, το οποίο θα αναλάβει έτσι τον έλεγχο των συνόρων, των αεροδρομίων και των εγκαταστάσεων άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι SDF, βασική συνιστώσα των οποίων είναι η κουρδική πολιτοφυλακή, συμφωνεί να στηρίξει την κυβέρνηση στον αγώνα της κατά των «κατάλοιπων» του καθεστώτος Άσαντ αλλά και εναντίον οποιασδήποτε απειλής για την ασφάλεια και την ενότητα της Συρίας.
Η συμφωνία προβλέπεται να υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη του έτους.
Μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο από τις ισλαμιστικές δυνάμεις του Σάρα, οργανώσεις που στηρίζονταν από την Τουρκία –εκ των βασικών υποστηρικτών του μεταβατικού προέδρου– συγκρούονταν με τις SDF. Η Άγκυρα θεωρεί ότι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την χαρακτηρίζει, όπως άλλωστε και τις SDF, «τρομοκρατική οργάνωση».
Η νέα κυβέρνηση της Δαμασκού πίεζε τις SDF να ενταχθούν στις νεοσύστατες δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας. Ο Άμπντι δήλωνε πρόθυμος για κάτι τέτοιο, αλλά είχε δηλώσει ότι οι SDF θα έπρεπε να ενσωματωθούν ως ενιαίο μπλοκ στο υπουργείο Άμυνας, κάτι που απέρριπτε η κυβέρνηση.
Οι ΗΠΑ και οι Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας δεν χαρακτηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» τις SDF και YPG.
«Η κουρδική κοινότητα είναι βασική συνιστώσα του συριακού κράτους»
Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, «η κουρδική κοινότητα είναι βασική συνιστώσα του συριακού κράτους» το οποίο «εγγυάται το δικαίωμά της στην ιθαγένεια και όλα τα συνταγματικά δικαιώματα» των Κούρδων, απορρίπτοντας «το κάλεσμα για διαμελισμό, τη ρητορική μίσους και τις απόπειρες (κάποιων) να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών της συριακής κοινωνίας».
Η αυτόνομη κουρδική διοίκηση ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια και ανατολική Συρία, που είναι πλούσιες σε ενεργειακούς και αγροτικούς πόρους, κρίσιμης σημασίας για τη νέα κυβέρνηση σε αυτήν την περίοδο της ανασυγκρότησης. Ο ένοπλος βραχίονάς της, οι SDF, διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην ήττα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που εκδιώχθηκαν από το τελευταίο προπύργιό τους το 2019.
Σύμφωνα με τον ειδικό ερευνητή για τη Συρία Φαμπρίς Μπαλάνς, το 60% των κατοίκων των περιοχών υπό κουρδική διοίκηση είναι Άραβες. Οι Κούρδοι ζούσαν στο περιθώριο επί καθεστώτος Άσαντ, δεν είχαν το δικαίωμα να μιλούν τη γλώσσα τους ούτε να τηρούν τα έθιμά τους και πολλοί από αυτούς δεν είχαν τη συριακή υπηκοότητα. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε το 2011, συγκρότησαν μια δική τους, αυτόνομη διοίκηση με εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και στρατιωτικούς θεσμούς.
Αφού ανέλαβαν την εξουσία οι νέες αρχές, τον Δεκέμβριο, οι Κούρδοι θεώρησαν ότι ήταν μια ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας νέας Συρίας που θα διασφάλιζε τα δικαιώματα όλων των Σύρων. Ωστόσο, αποκλείστηκαν από τον «εθνικό διάλογο» που θα χάραζε τις βασικές γραμμές της πολιτικής μετάβασης.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr