Το Atlantic απαντά στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ ότι οι συνομιλίες που διέρρευσαν “δεν ήταν απόρρητες”, δημοσιεύοντας όλα τα μηνύματα που αντάλλαξαν μέσω Signal οι Αμερικανοί αξιωματούχοι
Σε φιάσκο γιγατόνων κατέληξε η “ιδιωτική επικοινωνία” κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Signal, όταν κατά λάθος πρόσθεσαν στην ομαδική τους συνομιλία, τον δημοσιογράφο του Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ.
H συνομιλία αφορούσε στρατιωτικό χτύπημα των ΗΠΑ κατά των Χούθι και αυτός που προσκάλεσε τον δημοσιογράφο σε αυτή είναι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Μάικ Γουόλτς.
“Οι επικεφαλής της εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ με έβαλαν σε ομάδα ανταλλαγής μηνυμάτων που δημιουργήθηκε για να συζητήσει τα -τότε- επικείμενα στρατιωτικά χτυπήματα στην Υεμένη. Δεν πίστευα ότι ήταν πραγματικό (αυτό το γκρουπ). Και μετά άρχισαν να πέφτουν βόμβες (σ.σ. το Σάββατο 15 Μαρτίου)” περιέγραψε σε σημερινό του άρθρο ο Γκόλντμπεργκ.
“Εγώ ήξερα πως η επίθεση ενδεχομένως να γίνει, δυο ώρες πριν τις πρώτες βόμβες. Ο λόγος ήταν πως ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ έστειλε στην ομάδα γραπτό μήνυμα το πλάνο του πολέμου στις 11.44 προ μεσημβρίας. Το πλάνο συμπεριλάμβανε ακριβείς πληροφορίες για επιχειρήσεις, τα οπλικά συστήματα, τους στόχους και τους χρόνους των επιθέσεων”, πρόσθεσε.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των στρατηγικών πληροφοριών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, οι οποίες, μάλιστα, εντάθηκαν όταν ο υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη διαρροή πληροφοριών για την επικείμενη επίθεση στην Υεμένη, δήλωσε “Δεν ανταλλάξαμε σχέδια πολέμου. Και αυτό είναι το μόνο που έχω να πω για το θέμα”.
Ωστόσο, όπως αναφέρει σε νέο του άρθρο στο Atlantic, ο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, οι πληροφορίες που ήρθαν στο φως από το περιοδικό αποκαλύπτουν ότι η συνομιλία στο Signal περιλάμβανε ακριβείς ώρες απογείωσης αμερικανικών αεροσκαφών και λεπτομέρειες για την επίθεση των ΗΠΑ κατά των Χούθι.
“Οι πληροφορίες αυτές, που κανονικά θα έπρεπε να θεωρούνται απόρρητες,εστάλησαν μέσω μιας μη ασφαλούς πλατφόρμας επικοινωνίας, προκαλώντας σοβαρές αμφιβολίες για την ασφάλεια”, γράφει ο δημοσιογράφος.
Στη συνέχεια, η υπόθεση πήρε ακόμα μεγαλύτερη διάσταση όταν οι επικεφαλής της CIA, Τζον Ράτκλιφ, και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τούλσι Γκάμπαρντ, ρωτήθηκαν σχετικά με τη χρήση της εφαρμογής Signal για την αντάλλαξη αυτών των στρατηγικών πληροφοριών. Όπως ανέφερε η Γκάμπαρντ στην επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας: «Δεν υπήρξαν απόρρητες πληροφορίες που να μοιράστηκαν σε αυτή την ομάδα Signal».
Ο Ράτκλιφ επανέλαβε ότι η επικοινωνία ήταν απόλυτα νόμιμη και δεν περιλάμβανε καμία απόρρητη πληροφορία.
Η συζήτηση για τις συγκεκριμένες συνομιλίες κατέληξε να γίνει πιο περίπλοκη όταν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων του Τραμπ και άλλων στελεχών, δήλωσαν ότι οι πληροφορίες δεν ήταν απόρρητες, προκαλώντας σοβαρές αντιφάσεις με τις πρώτες αναφορές.
«Δεν ήταν απόρρητες πληροφορίες» ανέφερε ρητά ο Τραμπ.
Αυτές, λοιπόν, οι τοποθετήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δημιούργησε ένα δίλημμα στους δημοσιογράφους, όπως συνεχίζει το δημοσίευμα του Atlantic, καθώς η συντακτική ομάδα του περιοδικού αποφάσισε να αποκρύψει ορισμένες πληροφορίες, καθώς αυτές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές Αμερικανών στρατιωτών.
Όμως, όπως σημειώνει ο Γκόλντμπεργκ, “oι δηλώσεις των Χέγκσεθ, Γκάμπαρντ, Ράτκλιφ και Τραμπ—σε συνδυασμό με τους ισχυρισμούς πολλών αξιωματούχων της κυβέρνησης ότι λέμε ψέματα για το περιεχόμενο των μηνυμάτων Signal—μας οδήγησαν στο να πιστέψουμε ότι το κοινό πρέπει να δει τα μηνύματα για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Υπάρχει σαφές δημόσιο συμφέρον να αποκαλυφθούν οι πληροφορίες που οι σύμβουλοι του Τραμπ συμπεριέλαβαν σε μη ασφαλή κανάλια επικοινωνίας, ειδικά επειδή ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των μηνυμάτων που μοιράστηκαν”.
“Οι ειδικοί μας έχουν επανειλημμένα πει ότι η χρήση της εφαρμογής Signal για τέτοιες ευαίσθητες συζητήσεις θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. [..]
Αν αυτές οι πληροφορίες—ιδιαίτερα οι ακριβείς ώρες απογείωσης των αμερικανικών αεροσκαφών για την Υεμένη—είχαν φτάσει σε λάθος χέρια κατά το κρίσιμο αυτό διάστημα των δύο ωρών, οι Αμερικανοί πιλότοι και άλλοι Αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούσαν να εκτεθούν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι θα αντιμετώπιζαν κανονικά. Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά τα μηνύματα δεν ήταν απόρρητες—όπως συνήθως θα ήταν—αν και ο πρόεδρος δεν έχει εξηγήσει πώς κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα”, προσθέτει και συνεχίζει:
“Χθες, ζητήσαμε από αξιωματούχους σε όλη την κυβέρνηση Τραμπ αν αντέτειναν στη δημοσίευση των πλήρων μηνυμάτων. Σε e-mail προς την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), το Γραφείο Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το Υπουργείο Άμυνας και τον Λευκό Οίκο, γράψαμε: «Λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις σήμερα από πολλούς αξιωματούχους της κυβέρνησης, περιλαμβανομένων αυτών ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, ότι οι πληροφορίες στη συνομιλία Signal για την επίθεση στους Χούθι δεν είναι απόρρητες και δεν περιλαμβάνουν ‘σχέδια πολέμου’, το The Atlantic εξετάζει το ενδεχόμενο δημοσίευσης ολόκληρης της συνομιλίας Signal»“.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr