Άρθρο του Νεκτάριου Γεωργόπουλου
Μέσα από τη ματιά της Νικολέττας Βλαβιανού & της Μαρίας Παπαλάμπρου!
Επ’ αφορμή της θεατρικής παράστασης «Τρίτο Στεφάνι - Εγώ η Εκάβη» σε θεατρική διασκευή-σκηνοθεσία του Μίλτου Νίκα, στην οποία συμπρωταγωνιστείτε.
Εάν χαθεί για μια στιγμή η Εκάβη από τον καθρέφτη, και εμφανιστεί το δικό σας πρόσωπο αντί της ηρωίδας του Κώστα Ταχτσή, πώς θα ξεκινούσε η δική σας αφήγηση κάνοντας τα πρώτα σας βήματα στο Θέατρο, στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο μέχρι το σήμερα? Αλήθεια τι δεν είχε η Εκάβη του Ταχτσή και η γυναίκα του 21ου αιώνα το κατέκτησε?
Νικολέττα Βλαβιανού: ...βλέπεις πως έκανες το καλύτερο που μπορούσες …δεν το άφησες στην τύχη ….πάλεψες !!!
Αυτό που κατέκτησε η γυναίκα στην πάροδο των χρόνων είναι το δικαίωμα «επιλογής». Επιλογής και στο επάγγελμα το οποίο θέλει να ακολουθήσει αλλά και στον σύντροφό που θα επιλέξει. Επίσης κατέκτησε το δικαίωμα να μπορεί να σταθεί μόνη της και να κρατήσει τα παιδιά και την οικογένεια της χωρίς την ύπαρξη συζύγου… Έγινε αυτόνομη.
Ευτυχώς έχοντας αλλάξει οι νόμοι μία γυναίκα έχει ισάξια αντιμετώπιση μέσα στις δικαστικές αίθουσες όσον αφορά το διαζύγιο και γενικά τις Οικογενειακές διαμάχες. Και έχει αναγνωριστεί η αξία Της έννοιας Μάνα !!!
Τώρα κοιτάζοντας τον εαυτό μου βλέπω να έχω κάνει πραγματικότητα το όραμα της ανεξάρτητης γυναίκας, η οποία παλεύει για την οικονομική -επαγγελματική καταξίωση αλλά και προσωπική ολοκλήρωση…. Είναι δύσκολη η επιλογή να μεγαλώνεις μόνος σου την οικογένειά σου και ακόμα δυσκολότερο να είσαι γυναίκα καριέρας. Η ιδιότητα της μάνας, η μητρότητα, είναι δύσκολη και υπεύθυνη εργασία και είναι μεγάλη ικανοποίηση όταν κοιτώντας πίσω τη ζωή σου, βλέπεις πως έκανες το καλύτερο που μπορούσες …δεν το άφησες στην τύχη …. πάλεψες !!!
Μαρία Παπαλάμπρου : …Σήμερα η προσωπική τους ζωή δεν είναι θέμα προς συζήτηση…
Αν κοιτάξω πίσω στα χρόνια που ξεκίνησα την ενήλικη ζωή μου, θα δω μια ζωή πολύ γεμάτη και ευτυχισμένη. Σπουδές στην Νομική αλλά και παράλληλα στην δραματική σχολή. Γρήγορα ήρθαν οι πρώτες ταινίες και οι πρώτες παραστάσεις στο θέατρο. Παρέες με συμφοιτητές, αλλά και με ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Έκανα πάντα παρέα με ανθρώπους κάθε ηλικίας, αρκεί να έχω να μάθω κάτι από αυτούς. Πολλά μεσολάβησαν μέχρι σήμερα. Ταξίδια, παραστάσεις, παραγωγές. Εξακολουθώ να ζω όπως και τότε. Με πολύ ένταση και μεγάλη δίψα για την τέχνη.
Η Εκάβη είναι μια γυναίκα που έχει πολύ ισχυρή σύνδεση με την οικογένειά της και αισθάνεται ότι έχει ένα μεγάλο καθήκον προς αυτήν. Ζει σε μια κοινωνία που αλλάζει γρήγορα και αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, προσωπικές και κοινωνικές. Η ζωή της καθορίζεται από τις αντρικές φιγούρες της ζωής της και τους περιορισμούς της εποχής της, οι αρχές του 20ου αιώνα, όπου η γυναίκα δεν είχε τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες και είχε αποκλειστικά τον ρόλο της νοικοκυράς και της μητέρας.
Αν συγκρίνουμε την Εκάβη με τη σύγχρονη γυναίκα του 21ου αιώνα, βλέπουμε πολλές διαφορές. Σήμερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερες ευκαιρίες για εκπαίδευση και επαγγελματική ανέλιξη. Μπορούν να σπουδάσουν, να κάνουν καριέρα και να συμμετέχουν σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, κάτι που δεν ήταν δυνατό για την Εκάβη στην εποχή της. Η προσωπική τους ζωή δεν είναι θέμα προς συζήτηση, μπορούν να ντυθούν όπως αισθάνονται εκείνες καλύτερα, να επιλέξουν τον σύντροφό τους, να κάνουν ή όχι οικογένεια.
Λίγα λόγια για την παράσταση:
Το αριστούργημα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, «Το Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή στη πολυαναμενόμενη θεατρική διασκευή «Το Τρίτο Στεφάνι – Εγώ η Εκάβη» μια νέα θεατρική προσέγγιση, που εστιάζει στη ζωή της Εκάβης.
Η Εκάβη κοιτάζει τον καθρέφτη και βλέπει τον εαυτό της όπως ήταν νέα. Τα δύο αυτά πρόσωπα επί σκηνής, το ρεαλιστικό και φανταστικό, συνθέτουν τα κομμάτια της πολυτάραχης ζωής της που συμβαδίζει με την πολυτάραχη ζωή της Ελλάδας.
Μεσοπόλεμος. Κατοχή. Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Η ανήσυχη ζωή της Εκάβης και της οικογένειάς της χαρακτηρίζεται από έντονη δραματικότητα, ανατροπές, πόνο, απώλειες, έρωτα! Σε αυτή την αναδρομή στο παρελθόν με φόντο την ελληνική ιστορία στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, προβάλλονται οι οικογενειακές περιπέτειες και οι προβληματισμοί των περισσότερων γυναικών της περιόδου μέσω της ηρωίδας μας.
Ο Κώστας Ταχτσής (1927-1988) είναι μια από τις σημαντικότερες φιγούρες της ελληνικής μεταπολεμικής λογοτεχνίας. Το έργο του, ιδιαίτερα το "Το Τρίτο Στεφάνι", που εκδόθηκε το 1962, κατέχει μια θέση ορόσημο στην ελληνική λογοτεχνία. Το βιβλίο του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό, ενώ διασκευάστηκε για το ραδιόφωνο, το θέατρο και την τηλεόραση. Η ιδιαίτερη απήχησή του τον καθιστά έναν από τους κορυφαίους συγγραφείς της εποχής του.
Συντελεστές
Θεατρική διασκευή-Σκηνοθεσία: Μίλτος Νίκας
Σκηνογραφία: omadaArt
Κοστούμια: Δάφνη Τσακότα
Σχεδιασμός Φωτισμού: Δημήτρης Μαργαρίτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Βαρελίδης
Φωτογραφία: Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης
Βίντεο: Γιάννος Καλτσονούδης
Ερμηνεύουν:
Νικολέττα Βλαβιανού
Μαρία Παπαλάμπρου
Παραστάσεις στο θέατρο Επίκεντρο+
28, 29, 30 Μαρτίου & 4, 5, 6 Απριλίου (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή)
Ώρες: Παρασκευή – Σάββατο στις 9.15 μ.μ. & Κυριακή 8 μ.μ.
Προπώληση στο ticketservices.gr
Link: https://www.ticketservices.gr/event/to-trito-stefani-ego-i-ekavi/
Εισιτήρια: γενική είσοδος 18 ευρώ, μειωμένο 15 ευρώ (Φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω 65 ετών, πολυτέκνων), ομαδικά εισιτήρια κατόπιν συνεννόησης.
Πληροφορίες στο 2610 46 10 50



Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr