Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Τέμπη Πατρινό Καρναβάλι 2025 TRAVEL WEST FORUM 2025 ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σεισμός στη Μιανμάρ: Πάνω από 1.000 νεκροί - Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες

Σεισμός στη Μιανμάρ: Πάνω από 1.000 νεκρ...

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης – «Οι άνθρωποι ουρλιάζουν…»

Εικόνες βιβλικής καταστροφής έχει προκαλέσει ο σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε την Παρασκευή την Μιανμάρ, με δεκάδες κτίρια να καταρρέουν και να δημιουργούν τεράστιες εκτάσεις ερειπίων.

Οι σωστικές ομάδες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να απεγκλωβίσουν τους παγιδευμένους, καθώς πληθαίνουν οι μαρτυρίες από κατοίκους που δηλώνουν πως ακούνε φωνές επιζώντων μέσα από τα συντρίμμια.

Η αγωνία εντείνεται όσο περνούν οι ώρες, με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα το πρωί του Σαββάτου οι Αρχές της χώρας να κάνει λόγο για 1002 νεκρούς, 2.376 τραυματίες και 30 αγνοούμενους. Ωστόσο, ο αυστηρός έλεγχος των πληροφοριών από τον στρατό της Μιανμάρ και η συνεχιζόμενη εσωτερική αστάθεια από τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας δυσχεραίνουν την ακριβή πληροφόρηση για την καταστροφή.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται, με μια ομάδα διάσωσης στο Μανταλέι να λέει ότι «ξεθάβουν ανθρώπους με γυμνά χέρια».

Ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος που έπληξε την Μιανμάρ εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Μάλιστα, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 10.000. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, οι νεκροί από τα 7,7 Ρίχτερ μπορεί να φτάσουν έως και τους 100.000.

Ενδεικτική της έντασης της σεισμικής δόνησης είναι η κατάρρευση κτιρίων εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πρωτεύουσα της γειτονικής Ταϊλάνδης, ενώ αγνοούνται ακόμη 101, κυρίως εργάτες που παγιδεύτηκαν στα ερείπια του υπό ανέγερση ουρανοξύστη 33 ορόφων που κατέρρευσε.

Περισσότεροι από 400 κάτοικοι της Μπανγκόκ κατασκήνωσαν σε πάρκα της πόλης, φοβούμενοι να περάσουν τη νύχτα στα σπίτια τους.

«Θα κάνουμε τα πάντα, δεν θα παραιτηθούμε από το να σώσουμε ζωές, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα», δήλωσε ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ Τσαντχαρτ Σιττιπούντ.

Kατεστραμμένο τζαμί στο Μανταλέι, μια απ...

Kατεστραμμένο τζαμί στο Μανταλέι, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Μιανμάρ

Την ίδια ώρα καταγράφονται σοβαρά προβλήματα στις υποδομές της χώρας, καθώς οι κάτοικοι των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, του Μανταλέι και της Γιανγκόν, σύμφωνα με το BBC, από το Σάββατο (29/3) παραμένουν χωρίς ρεύμα. Παράλληλα, τα δίκτυα επικοινωνίας είναι εκτός λειτουργίας, ενώ οι αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να αποκαταστήσουν τις βασικές υπηρεσίες.

Έκκληση από τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ για διεθνή βοήθεια
Ο επικεφαλής της χούντας της Μιανμάρ, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, απηύθυνε μια σπάνια έκκληση για παγκόσμια βοήθεια.

«Θα ήθελα να καλέσω οποιαδήποτε χώρα, οποιαδήποτε οργάνωση ή οποιονδήποτε στη Μιανμάρ να έρθει και να βοηθήσει. Σας ευχαριστώ», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, προσθέτοντας ότι “άνοιξε όλους τους δρόμους για την ξένη βοήθεια”.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) έχουν υποσχεθεί στήριξη, όπως και η Κίνα.

Ήδη μία κινεζική ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών, η οποία αποτελείται από 37 άτομα, έφτασε στη Μιανμάρ για να συνδράμει στις τρέχουσες προσπάθειες, ανέφερε το κρατικό CCTV.

Η Ινδία έστειλε μια ομάδα διάσωσης και ιατρικής περίθαλψης στη Μιανμάρ μαζί με επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών S. Jaishankar στο X.

Μια πτήση της ινδικής πολεμικής αεροπορίας που μεταφέρει επείγουσα βοήθεια, από κουβέρτες μέχρι τρόφιμα, βρίσκεται καθ’ οδόν, ανέφερε.

«Η Ινδία αποστέλλει την πρώτη δόση επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας για το λαό της Μιανμάρ», έγραψε στο X.

«Μια ομάδα έρευνας και διάσωσης και μια ιατρική ομάδα συνοδεύουν επίσης αυτή την πτήση», έγραψε ο Jaishankar, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία δεκάδων εργαζομένων των δυνάμεων αντιμετώπισης καταστροφών που φορτώνουν προμήθειες σε ένα αεροπλάνο.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα ακολουθήσει περισσότερη βοήθεια», προσέθεσε.

 

(AP Photo/Aung Shine Oo)

(AP Photo/Aung Shine Oo)

Οι μεγάλες γειτονικές χώρες της Μιανμάρ, η Κίνα και η Ινδία, έχουν στείλει ομάδες για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης. Μια κινεζική ομάδα ήταν η πρώτη διεθνής ομάδα διάσωσης που έφτασε στη χώρα το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας δήλωσε ότι το Νέο Δελχί έχει στείλει μια ομάδα διάσωσης και ιατρικής βοήθειας μαζί με επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.

Ινδικό προσωπικό του στρατού στέκεται γύ...

Ινδικό προσωπικό του στρατού στέκεται γύρω από ένα φορτηγό αεροπλάνο όπου έχουν φορτωθεί φορτία βοήθειας με προορισμό τη Μιανμάρ

Ινδικό προσωπικό του στρατού στέκεται γύ...

Ινδικό προσωπικό του στρατού στέκεται γύρω από ένα φορτηγό αεροπλάνο όπου έχουν φορτωθεί φορτία βοήθειας με προορισμό τη Μιανμάρ

Εκατόμβη νεκρών
Ο επικεφαλής της χούντας στην Μιανμάρ, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ παραδέχθηκε ότι αναμένει οι αριθμοί των νεκρών και των τραυματιών να αυξηθούν και έκανε έκκληση «σε κάθε χώρα και κάθε οργανισμό» να βοηθήσει τις προσπάθειες για την ανακούφιση των πληγέντων. Αυτή ήταν μία σπάνια κίνηση αφού η χούντα της Μιανμάρ είναι διπλωματικά απομονωμένη και έχει διακόψει τις σχέσεις με την Δύση.

(AP Photo/Aung Shine Oo

(AP Photo/Aung Shine Oo

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες
Ένας κάτοικος από το Μανταλέι της Μιανμάρ αφηγείται τη στιγμή που χτύπησε ο σεισμός στο BBC:

Ήμουν στο μπάνιο όταν χτύπησε ο σεισμός. Το έδαφος έτρεμε βίαια από τη στιγμή που ξεκίνησε – πρέπει να διήρκεσε περίπου 10 δευτερόλεπτα. Ολόκληρο το σπίτι μας κατέρρευσε μπροστά στα μάτια μου. Καθώς ήταν έτοιμο να καταρρεύσει πάνω μου, σκόνταψα και έπεσα, με αποτέλεσμα να προσγειωθώ με το κάτω μέρος της πλάτης μου.

Δεν μπορούσα καν να αναπνεύσω. Αργότερα, κατάφερα να φωνάξω καλώντας σε βοήθεια. Ο θείος μου και ο πατέρας μου έφτασαν, και περίπου πέντε ή έξι άλλοι ήρθαν να με σώσουν.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από τη στιγμή που με τράβηξαν από τα ερείπια, ένας άλλος σεισμός χτύπησε και το κτίριο στο οποίο τρέχαμε κατέρρευσε. Ήμουν τόσο φοβισμένος και πονούσα τόσο πολύ που δεν μπορούσα να περπατήσω, οπότε ο πατέρας μου με έσυρε και με βοήθησε να μετακινηθώ.

Από τα επτά άτομα που βρίσκονταν στο σπίτι, δύο θείες διασώθηκαν μαζί μου, εκ των οποίων η μία πέθανε, ενώ η άλλη βρίσκεται στο νοσοκομείο. Η γιαγιά μου, η θεία μου και οι θείοι μου δεν έχουν βρεθεί ακόμη – είναι ακόμη παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

Οι πιθανότητες επιβίωσής τους είναι μηδέν τοις εκατό. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Συνέβη εν ριπή οφθαλμού, ακριβώς μπροστά μου.

«Οι άνθρωποι ουρλιάζουν: “Βοηθήστε με, βοηθήστε με”»
Στη Μιανμάρ, αυτόπτες μάρτυρες και τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μανταλέι και στις πόλεις Τούνγκου και Αούνγκμπαν. Εκατοντάδες τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Νάι Πι Τάου. Ωστόσο οι τραυματίες χρειάστηκε να νοσηλευθούν στο προαύλιο του νοσοκομείου καθώς το κτίριο είχε υποστεί ζημιές.

Κάτοικοι σε χωριά γύρω από την Μανταλέι έχουν συγκροτήσει ομάδες διάσωσης για να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους. Ένας από αυτούς μίλησε στο βρετανικό δίκτυο και ζήτησε μηχανήματα για να καταφέρουν να βγάλουν τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια.

«Ξεθάβουμε ανθρώπους με γυμνά χέρια. Δεν είναι αρκετό για να βγάλουμε τα πτώματα και τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι κάτω από τα χαλάσματα. Οι άνθρωποι ουρλιάζουν: “Βοηθήστε με, βοηθήστε με”. Νιώθω τόσο ανίκανος», είπε ο άνδρας.

Πηγή φωτογραφίας: EΡΤ

Πηγή φωτογραφίας: EΡΤ

Διασώστης από την Αμαραπούρα, μια αρχαία πόλη και σήμερα κωμόπολη της Μανταλέι, δήλωσε ότι οι σοροί 30 ανθρώπων ανασύρθηκαν από τις πολυώροφες πολυκατοικίες που κατέρρευσαν. «Δεν έχω ξαναζήσει ποτέ κάτι τέτοιο. Η πόλη μας μοιάζει μία πόλη που έχει καταρρεύσει», τόνισε ο διασώστης. Και πρόσθεσε: «Δεχθήκαμε εκκλήσεις για βοήθεια από ανθρώπους στο εσωτερικό (σ.σ. παγιδευμένους σε κτίρια), αλλά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε επειδή δεν έχουμε αρκετό ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα για να απομακρύνουμε τα συντρίμμια. Αλλά δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε».

Ο περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης, Μοχάμεντ Ρίγιας δήλωσε ότι είναι πιθανόν οι επιπτώσεις του σεισμού να είναι σοβαρές και να οδηγήσουν στο εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων, που θα έχουν ανάγκη από τρόφιμα, στέγη και ιατρική βοήθεια.

Η Διεθνής Αμνηστία σχολίασε ότι η καταστροφή δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη στιγμή για τη Μιανμάρ. Αφού ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι το 2021, ο στρατός προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία του, αφήνοντας την οικονομία και βασικές υπηρεσίες, όπως την υγειονομική περίθαλψη, υπό διάλυση. Ένοπλες μειονοτικές ομάδες και αντιστασιακές οργανώσεις έχουν καταλάβει παραμεθόριες περιοχές, εκδιώκοντας τις δυνάμεις που πρόσκεινται στη χούντα. Λόγω των συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι και πάνω από το 1/3 του πληθυσμού χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.Η κρατούμενη πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι δεν επηρεάστηκε από τους σεισμούς και παραμένει στη φυλακή στην πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις αρχές της φυλακής στη βιρμανική υπηρεσία του BBC.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις