Υπό την διοργάνωση του Εργαστηρίου Αρχειακών Τεκμηρίων και Τύπου (ΕΑΤΤ- Παν/ Πατρών) με το «Αρχείο Καβάφη (Ίδρυμα Ωνάση)
Η Βιβλιοθήκη του Κ. Π. Καβάφη είναι μία τις πιο σημαντικές προσκτήσεις του συνολικού «Αρχείου Καβάφη».
Τα βιβλία, τα έντυπα, οι περιοδικές εκδόσεις και τα λεξικά της Βιβλιοθήκης συνθέτουν τα υλικά με τα οποία μορφοποιήθηκε το διανοητικό περιβάλλον του ποιητή, τα αναγνωστικά ενδιαφέροντά του και -σε μεγάλο βαθμό- οι πηγές της ποίησής του. Παράλληλα η βιβλιοθήκη αυτή προσφέρει πλούσια τεκμήρια για την πνευματική κίνηση του ελληνισμού της Αιγύπτου, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το μεσοπόλεμο.
Όπως σημειώνει ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, στόχος της «συνάντησης εργασίας» (workshop) που διοργανώνει το Εργαστήριο Αρχειακών Τεκμηρίων και Τύπου (ΕΑΤΤ- Παν/ Πατρών) με το «Αρχείο Καβάφη (Ίδρυμα Ωνάση) είναι η εξέταση της Βιβλιοθήκης Κ. Π. Καβάφη σε συνάρτηση με την ποίησή του αλλά και ως αυτόνομο ερευνητικό πεδίο για την ιστορία του βιβλίου και της ανάγνωσης. Το πρόσφατο άλλωστε ενδιαφέρον της Ιστορίας της Λογοτεχνίας για το βιβλίο ως υλικό αντικείμενο και για τις βιβλιοθήκες ως «διανοητικούς χάρτες» της γνώσης και της τέχνης, έχει ήδη ανοίξει νέες ερευνητικές κατευθύνσεις για τις αναγνωστικές πρακτικές και για τα δίκτυα επικοινωνίας των λογίων μέσω των βιβλίων.
Από την άλλη μεριά, στη συνάντησή μας θέλουμε να σκεφτούμε και εμάς τους ίδιους/τις ίδιες ως αναγνώστες και αναγνώστριες του Καβάφη.
Όπως παρατηρεί η Χριστίνα Ντουνιά, η οποία είναι συν-διοργανώτρια της «συνάντησης εργασίας» «ο Καβάφης ήδη από τις αρχές του εικοστού αιώνα μιλούσε με τρόπο νεωτερικό, έφερνε στην παγκόσμια ποίηση μια εντελώς δική του δημιουργική πρόταση, ένα ιδιοφυές κράμα θεωρίας και εμπειρίας, μελέτης και τόλμης, ερωτικής παρόρμησης και καλλιτεχνικής φαντασίας. Τόσα χρόνια μετά την πρώτη μου επαφή με την ποίησή του, εξακολουθώ να διαβάζω τον Αλεξανδρινό με την ίδια απόλαυση, αλλά με βαθύτερο σεβασμό. Ο Καβάφης είναι για μένα δάσκαλος ανεκτίμητος γιατί την δύσκολη πορεία κατανόησης και συγκρότησης του εαυτού την έκανε τέχνη. Μέσα από την ποίησή του νιώθουμε ότι και ο δικός μας δρόμος στον έρωτα, στην τέχνη, στην κοινωνία, είναι ένα διαρκές μάθημα αυτογνωσίας, επώδυνο κάποτε αλλά αναγκαίο για την δικαίωση της ύπαρξής μας».
Τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν είναι τα εξής :
-Πώς διαμορφώνονται τα αναγνωστικά ενδιαφέρονται του Καβάφη γύρω από τις κύριες θεματικές της ποίησής του ; (φιλοσοφία, ιστορία, ερωτογραφία). Πώς αποτυπώνεται η σχέση του με τις άλλες τέχνες ; (θέατρο, μουσική, φωτογραφία) ;
-Πώς επικοινωνεί ο Κ. Π. Καβάφης με την ελληνική και την ευρωπαϊκή γραμματεία του καιρού του ; Πώς διασταυρώνεται η υψηλή με τη λαϊκή κουλτούρα στη βιβλιοθήκη του ;
-Ποιες είναι οι τεχνικές ανάγνωσης που χρησιμοποιεί ; (συλλογές, αποκόμματα, σημειώσεις, αφιερώσεις). Πώς αποτυπώνονται τα «ίχνη» της ανάγνωσης στα βιβλία του αλλά και στην ίδια την ποίηση του;
«Σ’ ΈΝΑ ΒΙΒΛΊΟ ΠΑΛΗΌ» - O Κ. Π. ΚΑΒΆΦΗΣ ΚΑΙ Η ΤΈΧΝΗ ΤΗΣ ΑΝΆΓΝΩΣΗΣ
Τετάρτη 02.04.25 | 18:00
(Εργαστήριο Αρχειακών Τεκμηρίων και Τύπου, Κεντρική Βιβλιοθήκη, 2ος όροφος)
Κατερίνα Κωστίου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστημίου Πατρών
«Διαβάζοντας την Αλεξιάδα»
Αλέξανδρος Κατσιγιάννης, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστημίου Κρήτης, «Από τον Ερωτόκριτο στον Βαλαωρίτη: Ο Καβάφης και η παλαιότερη νεοελληνική ποίηση
μέσα από το αρχείο και τη βιβλιοθήκη του»
Δήμητρα Ραζάκη, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΕΚΠΑ, «Η βιβλιοθήκη του Καβάφη και η μετρική της ποίησής του: Ασύμπτωτες διαδρομές»
Φίλιππος Παππάς, Διδάσκων Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΕΑΠ, «Λόγια και λαϊκά (παλαιότερα και νεότερα, λογοτεχνικά και μη) ελληνόγλωσσα βιβλία της βιβλιοθήκης Καβάφη: Στοιχεία για το εκδοτικό τοπίο μιας πόλης και μιας εποχής»
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΌΣ ΣΥΖΉΤΗΣΗΣ – ΣΧΟΛΙΑΣΜΌΣ – ΠΑΡΕΜΒΆΣΕΙΣ
Χριστίνα Ντουνιά, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Τάκης Καγιαλής, Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Αντιπρύτανης ΕΑΠ
Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστημίου Πατρών
Πέμπτη 03.04.25 | 10:30
(Hotel «Βυζαντινό», συνεδριακή αίθουσα ημιωρόφου, Ρήγα Φεραίου 106)
Παρασκευή-Νεκταρία Σημαντώνη, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΕΚΠΑ, «“Arcades ambo”: Η συμβολή των αδελφών του Κ. Π. Καβάφη στη συγκρότηση της βιβλιοθήκης του»
Μάρθα Βασιλειάδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΑΠΘ, «Ο ιατρικός Καβάφης: Αναγνωστικά ίχνη και επιστολικές μαρτυρίες»
Μελίνα Τζώρτζη, Υποψ. Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΕΑΠ, «Αναγνώσεις, συνάφειες, συσχετισμοί: Από τη βιβλιοθήκη του Καβάφη στην κριτική συζήτηση του έργου του»
Ελένη Παπαργυρίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστημίου Πατρών, «Ο Κ. Π. Καβάφης ως αναγνώστης εικόνων»
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΌΣ ΣΥΖΉΤΗΣΗΣ – ΣΧΟΛΙΑΣΜΌΣ – ΠΑΡΕΜΒΆΣΕΙΣ
Χριστίνα Ντουνιά, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΕΚΠΑ,
Τάκης Καγιαλής, Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Αντιπρύτανης ΕΑΠ,
Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστημίου Πατρών
ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ ΒΙΒΛΊΟΥ
Τάκης Καγιαλής (επιμ.), Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Αντιπρύτανης ΕΑΠ, Ο Καβάφης στην εποχή του: 32 Κείμενα, Opportuna, 2025
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΉ ΕΠΙΜΈΛΕΙΑ
Χριστίνα Ντουνιά, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Αρχείου Καβάφη
Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr