Η τοποθέτηση του Αντιπροέδρου The Left και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Αρβανίτη στο Travel West Forum 2025
Για τις ευρωπαϊκές πολιτικές στον τομέα του τουρισμού και όχι μόνο μίλησε στο TRAVEL WEST FORUM 2025 ο Αντιπρόεδρος The Left και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Αρβανίτης.
"Έχουμε ξεχάσει η λέξη ευτυχία, οι άνθρωποι" κατέληξε στην τοποθέτησή του στην 2η διοργάνωση travel west forum

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Αρβανίτη
«Σας ευχαριστώ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την πρόσκληση για ένα μεγάλο θέμα που αφορά στη ζωή των ανθρώπων, στην ευτυχία τους, δηλαδή στον τουρισμό. Η υπεραξία της εργασίας μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι καλύτερο για τη ζωή μας, να είμαι περιηγητές.
Ίσως όμως να χαλάσω λίγο τη διάθεση γιατί έχουμε μια πολύ αρνητική εξέλιξη.
Όταν έχεις την πολιτική του φόβου και του πολέμου, υπάρχει η δυνατότητα να σκεφτείς την ατομική σου διαδρομή;
Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα πολύ δύσκολο σταυροδρόμι και θέλω να ξεκινήσω από αυτό. Έχουμε πια στην Ευρωπαϊκή Ένωση Υπουργό Πολέμου! Κι έχουμε ένα τεράστιο ποσό 800 δις ευρώ το οποίο θα φύγει από τις παραγωγικές δυνάμεις για να πάει στην κατασκευή ουσιαστικά πολεμικών οπλικών συστημάτων γαλλικών, γερμανικών εταιριών.
Όταν η Ευρώπη δεν παίρνει τα παραδείγματα και τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος και επαναστρατιωτικοποιεί την Γερμανία των δυο παγκόσμιων πολέμων, όταν μιλάμε για την πυρηνική ασπίδα της Γαλλίας με την συμμετοχή της Γαλλικής Αριστεράς, κάτι δεν πάει καλά ή στη μνήμη ή στην ευαισθησία των πραγμάτων.
Και το λέω τούτο διότι όταν μια Ευρώπη, ισχυρός παίκτης, σημαντικός παράγοντας στον παγκόσμιο χάρτη επαναπροσεγγίζει την οικονομία μέσω της οικονομίας του πολέμου και όχι μέσω του πρωτογενούς τομέα τότε σίγουρα τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τους πολίτες, τους εργαζόμενους και την επιχειρηματικότητα.
Θα ήθελα να γίνω λίγο χρήσιμος, χωρίς να βγάζω από το μυαλό μου την πρώτη σκέψη, ότι για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το κοινό μας σπίτι πρέπει να έχουμε τρεις βασικούς πυλώνες.
Εκτός του ενιαίου νομίσματος, το οποίο πρέπει να είναι ισότιμο, να κάνουμε σύγκληση δηλαδή, πρέπει να έχουμε και ενιαίο Σύνταγμα. Που σημαίνει ότι οι πολίτες από άκρη σε άκρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα και τις ίδιες δυνατότητες και βεβαίως ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Στη συνέχεια μπορούμε να συζητήσουμε τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, απαγκιστρωμένοι από το Αμερικανικό ΝΑΤΟ κατά την άποψή μου αλλά με δική μας λογική ως ισότιμος παίκτης στον πλανήτη.
Η στρατηγική για το τουρισμό στην Ευρώπη- Προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τουρισμός
Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι πως αν και ο τουρισμός αποτελεί βασικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχε ποτέ ξεχωριστή τομεακή πολιτική, ούτε δικό του προϋπολογισμό. Τα χρηματοδοτικά είναι κατακερματισμένα, όπως και οι δράσεις που εκπίπτουν σε άλλες πολιτικές οριζόντια.
Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στην προηγούμενη θητεία του πίεζε με ψήφισμά του για την πρώτη ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τον βιώσιμο τουρισμό. Εδώ, η Ελληνική αντιπροσωπεία, ο Σύριζα έχει μια υπερηφάνεια γιατί ήταν μια δουλειά της Έλενας Κουντουρά, η πρόταση της οποίας υιοθετήθηκε από το συμβούλιο. Θετικό είναι επίσης ότι ο τουρισμός προστέθηκε στην επιτροπή για τις βιώσιμες μεταφορές.
Επείγοντα ζητήματα για τη δική μας οπτική σήμερα είναι οι επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές και μεταφορές. Οι ανθεκτικές, βιώσιμες και ασφαλείς υποδομές που είναι η προϋπόθεση και η προτεραιότητα. Ειδικά το πλαίσιο αντιμετώπισης του αντίκτυπου της κλιματικής κρίσης.
Το πρώτο βλέμμα μου μπαίνοντας στην Πάτρα, ήταν ο σιδηροδρομικός σταθμός κι απ’ έξω ήταν το ΚΤΕΛ. Σιδηρόδρομος και ΚΤΕΛ.
Όταν όλο το γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό παιχνίδι σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το τρένο.
Όλη η μάχη που δίνουμε για τα δυτικά Βαλκάνια και την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση με δημοκρατικούς όρους είναι οι δίαυλοι δηλαδή το τρένο και οριζόντια και κάθετα.
Εστίαση στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό ισοζύγιο. Ισόρροπη ανάπτυξη με οριστική προσέγγιση στη βιωσιμότητα στους τρεις πυλώνες: Περιβάλλον, Οικονομία, Κοινωνία. Εκεί εντάσσονται φυσικά και οι πολιτικές για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού και η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων .
Υπάρχουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα μη αξιοποιήσιμα.
Να μιλήσω ένα λεπτό και για την Πατρίδα. Που πολύ την αγαπάμε αλλά δεν την προσέχουμε. Η προστασία της πατρίδας δεν είναι οι φράχτες αλλά να έχουμε πολίτες στα χωριά και να δουλεύουν και να ζουν, να ονειρεύονται, να ερωτεύονται και να κάνουν παιδιά. Τα χωριά άδειασαν και στην Πελοπόννησο και στον Έβρο και στην Μακεδονία. Υπάρχει συσσώρευση του κόσμου στα βασικά αστικά κέντρα, μέχρι να έρθουν στην Αθήνα και να πάνε στη συνέχεια μέχρι τις Βρυξέλλες.
Εδώ λοιπόν ένα πρόγραμμα που έχει αξία είναι «τα έξυπνα χωριά». Δηλαδή πώς μπορείς να αξιοποιήσεις ένα χωριό το οποίο έχει ανενεργές στέγες και ανενεργές γαίες σε συνδυασμό με την τουριστική ανάπτυξη. Ζωή, πρωτογενής τομέας, τουριστική ανάπτυξη.
Η άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει δυνατή χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα η υπεραξία του οποίου να επενδύεται στη συνέχεια στην τουριστική ανάπτυξη.
Νησιωτικότητα.
Η επείγουσα ανάγκη στήριξης των νησιωτικών περιοχών και των τοπικών κοινωνιών που έχουν ειδικές ανάγκες λόγω της συνδεσιμότητας και του υψηλού μεταφορικού ενεργειακού κόστους.
Το μεγάλο ζήτημα της στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό.
Για να πάει καλά μια κοινωνία πρέπει δυο πυλώνες να είναι σε μια πλήρη συνεργασία και συνεννόηση.
Βεβαίως θα υπάρχουν και συγκρούσεις αλλά πάντα πρέπει να υπάρχει μια συνεννόηση.
Εδώ λοιπόν ένα βασικό ζήτημα που βλέπουμε είναι ότι έχουμε σύμφωνα με τις δικές μας μελέτες σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην οικονομική δυνατότητα των εργαζομένων τον χώρο του τουρισμού και στα δικαιώματά τους . Δεν φταίνε οι επιχειρηματίες. Ρυθμιστής είναι το κράτος. Πχ η ρύθμιση του Ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού. Όμως η οδηγία της ευρωπαϊκής επιτροπής λέει κάτι που η κυβέρνηση δεν το έχει δει και θα έπρεπε να το δει. Συλλογική διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό. Δεν μπορεί ο κυβερνήτης με τον αλγόριθμό του να καθορίζει και στην επιχείρηση και στους εργαζόμενους ποιος θα είναι ο μισθός με τον οποίο θα ζήσει. Σύμφωνα με την οδηγία της ευρωπαϊκής ένωσης γίνεται με την διασυλλογική διαπραγμάτευση.
Κλείνοντας να σας πω σχετικά με την ατζέντα της Ένωσης για τον βιώσιμο τουρισμό 2030 τα κράτη μέλη της Ένωσης, όπως η Ελλάδα, καλούνται να εφαρμόσουν την κεντρική ατζέντα για βιώσιμο τουρισμό σε 5 άξονες πολιτικών μέτρων. Ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής και διακυβέρνησης, ισχυρό ευρωπαϊκό πλαίσιο για βραχυχρόνιες μισθώσεις, δείκτες προόδου σχετικά με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, πράσινη μετάβαση, κυκλική οικονομία, διαχείριση αποβλήτων και υδάτων, εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ψηφιακή μετάβαση, προσβασιμότητα των ΑμεΑ, ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μέσα από εκτεταμένα προγράμματα .
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα τεράστιο υπέροχο εργαλείο, το οποίο πρέπει να είναι για εμάς. Εδώ έχουμε δυνατότητες μεγαλύτερης αποδοτικότητας από τη μια και καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών. Υπάρχει ένα φιλοσοφικό, πολιτικό ερώτημα… Ποιος θα κερδίσει από την υπεραξία της τεχνητής νοημοσύνης; Μια άποψη λέει το κεφάλαιο. Το κεφάλαιο επενδύει, το κεφάλαιο θα παίρνει και την υπεραξία.
Η δική μας αντίληψη είναι ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο και η κοινωνία στήριξαν για να υπάρξει τεχνητή νοημοσύνη και θέλουμε μέρος της υπεραξίας να το έχουμε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr