Η ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου στο Travel West Forum 2025
Για τον Τουρισμό ως μοχλό τουριστικής ανάπτυξης μίλησε στο TRAVEL WEST FORUM 2025 ο Πρόεδρος του Επιμελητήριο Αχαΐας Θεόδωρος Λουλούδης.
Ο κ. Λουλούδης αναφέρθηκε σε στοιχεία και στόχους που πρέπει να τεθούν προκειμένου να μπει η περιοχή στον τουριστικό χάρτη

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Λουλούδη
Η Δυτική Ελλάδα στα μάτια μας είναι ένας τόπος γεμάτος ιστορία, φύση, πολιτισμό. Έχει γενικά όλες τις προϋποθέσεις για τουριστική ανάπτυξη, ώστε να καταστεί ένας τουριστικός προορισμός.
Ωστόσο όλοι καταλαβαίνουμε και ξέρουμε ότι μέχρι σήμερα αυτό δεν είναι γεγονός γιατί λείπει το όραμα, το σχέδιο και η συνεργασία των φορέων της περιοχής.
Να σας δω δυο ποσοτικά στοιχεία για να έχουμε μια βάση για την συζήτηση και τα οποία τοποθετούν την περιοχή μας στον τουριστικό χάρτη.
Η Αχαΐα το 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είχε 2.200 επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης, με τζίρο 205 εκ. και 13.000 εργαζόμενους.
Το Ηράκλειο Κρήτης, ένας νομός με πολύ κοντινά χαρακτηριστικά στην Αχαΐα πληθυσμιακά και με ένα αστικό κέντρο περίπου όπως της Πάτρας, είχε την ίδια χρονιά 1 δις τζίρο και 28.000 εργαζόμενους.
Καταλαβαίνεται την διαφορά…
Κι ένα δεύτερο στοιχείο που τοποθετεί την Πάτρα στον χάρτη: οι διανυκτερεύσεις στα καταλύματα της Αχαΐας την ίδια χρονιά ήταν 812.000 σημειώνοντας μεγάλη άνοδο σε σχέση με το 2021.
Ωστόσο στο Ηράκλειο οι διανυκτερεύσεις ήταν 14 εκ.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό είναι το… μπόι μας.
Θα σας μιλήσω για ορισμένα στοιχεία της περιοχής που κατά τη κρίση μου αν δώσουμε βάρος είναι στοιχεία άμεσης απόδοσης για την βελτίωση της θέσης μας στον τουρισμό.
-Η αξιοποίηση της Πάτρας ως προορισμός city break, κατά τη δική μου κρίση έχει προϋποθέσεις άμεσης απόδοσης
- Το ζήτημα της κρουαζιέρας
- Η ανάδειξη και αξιοποίηση της Στροφιλιάς
- Οι διεθνείς εκθέσεις
-Τα Καλάβρυτα που έχουν πάρα πολλές προϋποθέσεις για να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό success story
- Η Αιγιάλεια με έναν σύντομο τρόπο μπορεί να γίνει μια περιοχή πολλών θεματικών περιοχών τουρισμού
Την δεκαετία του ‘ 90 το πιο διαδεδομένο ανέκδοτο ήταν «Αλβανός τουρίστας» και λέγοντάς το αυτό εννοούσαμε πάσης φύσεως υπηκόους των χωρών του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού.
Το 2025 η πραγματικότητα μας κάνει να πρέπει να είμαστε υποκείμενα μιας πολύ αυστηρής αυτοκριτικής.
Σήμερα για παράδειγμα βλέπουμε την ανάπτυξη στα παράλια της Αλβανίας και του Δυρραχίου- και βλέπουμε παράλληλα μια Ελλάδα να αναρωτιέται κάθε χειμώνα αν στη Χαλκιδική οι τουρίστες από την Βουλγαρία, τη Ρουμανία ακόμη και από την Ουκρανία θα είναι αρκετοί.
Βλέπουμε λοιπόν σε 30 χρόνια την αναστροφή μιας κατάστασης.
Είμασταν φοβερά υποτιμητικοί απέναντι σε κράτη και ανθρώπους οι οποίοι μας ξεπέρασαν κατά πολύ.
Σε τι οφείλεται αυτό; Και ειδικά για την Δυτική Ελλάδα;
Κατά την άποψή μου οι ευθύνες βρίσκονται κυρίως εδώ… μέσα σε αυτή την αίθουσα και δευτερευόντως στο κράτος.
Τις ευθύνες αυτές πρέπει να τις αναλάβουμε. Αν δεν τις αναλάβουμε, κάθε χρόνο ερχόμαστε εδώ για να περιγράφουμε τις ευθύνες άλλων.
Για μένα οι αιτίες και τα πεδία στα οποία μπορούμε να δουλέψουμε είναι οι εξής:
Το ένα είναι ότι δεν υπάρχει τεκμηριωτική βάση για τα στοιχεία του τουρισμού στην περιοχή μας. Αν ζητήσεις από κάποιον υπαρκτούς δείκτες που να περιγράφουν την θετική πορεία του τουρισμού στην δυτική Ελλάδα θα σας δώσει και αν ζητήσεις από κάποιον αρνητικούς πάλι θα σας δώσει. Όμως η στατιστική ανάλυση, η τεκμηριωτική βάση είναι μια επιστημονική δουλειά που μπορεί να γίνει, να έχει όλους τους δείκτες και να καταλήγει σε αυτά που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το επόμενο βήμα, τον ενιαίο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην Δυτική Ελλάδα.
Σήμερα ο κάθε φορέας έχει τον δικό του σχεδιασμό. Δεν γίνεται όμως αυτοί οι επιμέρους σχεδιασμοί της περιφέρειας, των δήμων, να μην έχουν μια ενιαία ματιά και διαχείριση.
Δεν έχουμε συμφωνήσει ποιος είναι ο «ηγέτης» σε αυτό το project που λέγεται ανάπτυξη του τουρισμού. Κατά την δική μου κρίση ο ηγέτης που θα συντονίζει όλους τους προηγούμενους και θα αναλαμβάνει και την ευθύνη για τα αποτελέσματα, θα πρέπει να είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που πάντα κάνει τις προσπάθειές της, το τελευταίο διάστημα έχει βάλει στο παιχνίδι το Brand name, νομίζω το Olympian Land έχει τις προϋποθέσεις να μας πάει πάρα πολύ μακριά. Ήταν μια ευφυής σύλληψη αλλά αυτά που μένει να γίνουν είναι τόσα πολλά, τόσο βαριά, τόσο κρίσιμα, που η δουλειά που απαιτείται είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και βέβαια δεν είχαμε από καμία κυβέρνηση κατά την κρίση μου μέχρι σήμερα πραγματική στήριξη στην Δυτική Ελλάδα. Όχι μόνο με την έννοια ότι έχει να βγάλει κάποια υποχρέωση απέναντί μας αλλά επειδή πάρα πολύ κρίσιμα στοιχεία του εθνικού τουριστικού προϊόντος όπως η Ολυμπία, αξίζει να βρίσκονται στον τουριστικό χάρτη και καμία κυβέρνηση τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει να αποδείξει ότι ενέταξε την Δυτική Ελλάδα με ουσιαστικό τρόπο στον τουριστικό χάρτη.
Αυτές θεωρώ είναι οι προϋποθέσεις για να κάνουμε δουλειά που να έχει αποτελέσματα.
Ως Επιμελητήριο αυτό που θα κάνουμε για να βάλουμε τον εαυτό μας στο κομμάτι της ευθύνης είναι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες κυρίως στο κομμάτι της τεκμηριωτικής βάσης και του χρόνου στο 3ο travel west forum να έχω να σας κάνω έναν απολογισμό αυτής της δουλειάς μας.
Κλείνω με τέσσερα σημεία στα οποία θεωρώ ότι πρέπει όλοι μας να εστιάσουμε και με τα οποία, σε συνδυασμό με αυτά που ανέφερα ως άμεσης απόδοσης , νομίζω ότι αν επιταχύνουμε το χρόνο θα έχουμε κάποιες κρίσιμες νίκες, θα μας δώσουν τη δύναμη και το θάρρος να συνεχίσουμε.
-Αναβάθμιση αεροδρομίου Αράξου
-Υποδομές ελλιμενισμού μεγάλων σκαφών και κρουαζιέρας
-Σιδηροδρομική σύνδεση με την Αθήνα
-Τοπικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr