Δώδεκα ομάδες ξεχωρίζουν
Σε αρκετές χώρες υπάρχουν κάποιοι σύλλογοι που ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους για διάφορους λόγους.
Μερικοί από αυτούς είναι η ιστορία που κουβαλάνε, η κατάκτηση πολλών τροπαίων, οι διακρίσεις σε τομείς τόσο αγωνιστικούς όσο και διοικητικούς, ο πρωταγωνιστικός ρόλος σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις διεκδικώντας τίτλους.
Στην Αγγλία συχνά αναφέρονται στο “Big 6”, εννοώντας τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ. Υπάρχουν κάποιοι που συμφωνούν και άλλοι που διαφωνούν, το θέμα όμως είναι εάν όντως δίκαια τις αποκαλούν ως την καλύτερη εξάδα του ποδοσφαίρου της χώρας. Θα μιλήσουμε με στοιχεία και αριθμούς και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του, με κάθε άποψη να είναι σεβαστή.
Ξεκινώντας, είναι ξεκάθαρο πως «κόκκινοι διάβολοι» και «κόκκινοι» του Μέρσεϊσαϊντ είναι οι κορυφαίοι στην Αγγλία, με τις μεταξύ τους αναμετρήσεις να βρίσκονται στην κορυφή των ντέρμπι που διεξάγονται στη χώρα. Από εκεί και πέρα, η Άρσεναλ ακολουθεί από κοντά, αλλά η έλλειψη ευρωπαϊκών επιτυχιών σε σύγκριση με τις δύο που προαναφέραμε κρατάνε τους «κανονιέρηδες» σε πιο χαμηλό επίπεδο.
Τώρα, για το πως έφτασαν Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι να θεωρούνται κορυφαίοι σύλλογοι είναι γνωστό σε όλους. Αν και οι «μπλε» είχαν να επιδείξουν αρκετά πριν έρθουν τα δισεκατομμύρια του Ρομάν Αμπράμοβιτς, οι «πολίτες» από την άλλη ήταν μια μικρομεσαία ομάδα πριν τα πετροδόλαρα από τα Εμιράτα.
Αν για τις πέντε πιο πάνω δεν φέρει κανένας αντίρρηση, για την έκτη της παρέας, Τότεναμ, η συζήτηση είναι μεγάλη. Για όσους συμφωνούν στο να συγκαταλέγεται στο “Big 6”, το κύριο επιχείρημα τους είναι ότι βρίσκεται σταθερά στην πρώτη εξάδα του αγγλικού πρωταθλήματος και συμμετέχει κάθε χρόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όσοι όμως έχουν αντίθετη άποψη θα αναφέρουν αμέσως πως η ομάδα έχει να κατακτήσει τρόπαιο από το 2008 και αυτό ένα λιγκ καπ. Όλα τα άλλα τρόπαια των «σπιρουνιών» είναι από τον προηγούμενο αιώνα, αλλά είναι αρκετά. Επίσης, ήταν ο πρώτος αγγλικός σύλλογος που κατέκτησε τρόπαιο σε διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ.
Ωραία όλα για τις έξι αυτές ομάδες, αλλά γίνεται να υπάρχει “Big 6” χωρίς να περιλαμβάνει την Έβερτον που είναι τέταρτη σε κατακτήσεις πρωταθλημάτων στη χώρα ή την Άστον Βίλα που μετράει πέραν των 20 τροπαίων μεταξύ των οποίων βρίσκεται το Τσάμπιονς Λιγκ;
Στο τέλος της μέρας ίσως είναι απλώς μια έκφραση για να γίνει γρήγορη αναφορά στους έξι αυτούς συλλόγους που πρωταγωνιστούν στο αγγλικό ποδόσφαιρο, αλλά και σε άλλα θέματα που τις καθιστούν τις δυνατότερες της χώρας. Ένα από αυτά είναι τα έσοδα που παρουσιάζουν κάθε χρόνο, με τα νούμερα να είναι τεράστια, αφού πλέον έχουν εκατομμύρια ακόλουθους σε όλο τον κόσμο.
Για φινάλε στην πιο πάνω συζήτηση αφήσαμε τη λίστα των αγγλικών συλλόγων με τα περισσότερα τρόπαια. Σε αυτή συμπεριλάβαμε τις δώδεκα ομάδες με διψήφιο αριθμό κατακτήσεων.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 68 τρόπαια
20 Πρωταθλήματα, 13 Κύπελλα, 6 Λιγκ Καπ, 21 Ασπίδες, 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ/Γιουρόπα Λιγκ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Λίβερπουλ 67 τρόπαια
19 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα, 10 λιγκ καπ, 16 ασπίδες, 6 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, 3 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ/Γιουρόπα Λιγκ, 4 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Άρσεναλ 47 τρόπαια
13 Πρωταθλήματα, 14 Κύπελλα, 2 Λιγκ Καπ, 17 Ασπίδες, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων
Μάντσεστερ Σίτι 36 τρόπαια
10 Πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα, 8 Λιγκ Καπ, 7 Ασπίδες, 1 Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Τσέλσι 32 τρόπαια
6 Πρωταθλήματα, 8 Κύπελλα, 5 Λιγκ Καπ, 4 Ασπίδες, 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, 2 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ/Γιουρόπα Λιγκ, 2 Κύπελλα Κυπελλούχων, 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Τότεναμ 24 τρόπαια
2 Πρωταθλήματα, 8 Κύπελλα, 4 Λιγκ Καπ, 7 Ασπίδες, 2 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ/Γιουρόπα Λιγκ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων
Έβερτον 24 τρόπαια
9 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα, 9 ασπίδες, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων
Άστον Βίλα 22 τρόπαια
7 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα, 5 λιγκ καπ, 1 ασπίδα, 1 Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ
Γουλβς 13 τρόπαια
3 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα, 2 λιγκ καπ, 4 ασπίδες
Νιούκαστλ 12 τρόπαια
4 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα, 1 λιγκ καπ, 1 ασπίδα
Νότιγχαμ Φόρεστ 11
τρόπαια 1 πρωτάθλημα, 2 κύπελλα, 4 λιγκ καπ, 1 ασπίδα, 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης
Μπλάκμπερν Ρόβερς 11 τρόπαια
3 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα, 1 λιγκ καπ, 1 ασπίδα
Αξίζει να γίνει αναφορά σε δύο ομάδες που μπορεί να μην έχουν τόσα τρόπαια, αλλά στο παλμαρέ τους έχουν τίτλο σε διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ. Η Ίπσουιτς Τάουν του ενός Πρωταθλήματος και ενός Κυπέλλου μετράει και ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η Γουέστ Χαμ πανηγύρισε τον τίτλο στο Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ και είχε παίξει σε δύο τελικούς Κυπέλλου Κυπελλούχων σηκώνοντας το τρόπαιο μια φορά, ενώ στις εγχώριες διοργανώσεις τα «σφυριά» έχουν τρία Κύπελλα και μια ασπίδα.
Σε ευρωπαϊκούς τελικούς χωρίς να φτάσουν στη νίκη συμμετείχαν επίσης η Λιντς Γιουνάιτεντ, η Γουλβς, η Μίντλεσμπρο και η Φούλαμ. Οι τρεις τελευταίες στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ/Γιουρόπα Λιγκ, σε αντίθεση με τα «παγώνια» που έχασαν σε Κύπελλο Πρωταθλητριών σε Κύπελλο Κυπελλούχων.
Πρέπει να σημειωθεί πως στις κατακτήσεις τροπαίων δεν συμπεριλαμβάνεται το Κύπελλο Εκθέσεων, με τη Λιντς να το είχε σηκώσει δις, ενώ από μια η Νιούκαστλ και η Άρσεναλ. Ακόμη, δεν υπολογίζουμε δύο διοργανώσεις (Σούπερ Καπ και Τρόπαιο εκατονταετηρίδας) της Αγγλικής Ομοσπονδίας που διεξήχθησαν από μια φορά τη δεκαετία του ’80. Επίσης, πρέπει να αναφερθεί πως 11 χρονιές την ασπίδα τη μοιράστηκαν οι δύο ομάδες που συμμετείχαν στον αγώνα, λόγω ισοπαλίας και μη διεξαγωγής διαδικασίας πέναλτι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr