Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη TRAVEL WEST FORUM 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αιτωλοακαρνανία: Αναζητούν το λάθος στην κινηματογραφική ληστεία της Κατοχής- Πώς έδρασαν οι ένοπλοι

Αιτωλοακαρνανία: Αναζητούν το λάθος στην...

Είχαν οργανώσει τη ληστεία μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια

Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών βρίσκονται τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής για τη μεγάλη ληστεία σε τράπεζα στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας.

Από την έως τώρα έρευνα, προκύπτει ότι πρόκειται για ένα άρτια οργανωμένο σχέδιο. Οι δράστες, οπλισμένοι και αποφασισμένοι, εισέβαλαν στην τράπεζα κρατώντας ομήρους υπαλλήλους και πελάτες. Είχαν προηγουμένως κάνει κατόπτευση του χώρου, ενώ φαίνεται πως είχαν σχεδιάσει με λεπτομέρεια κάθε τους κίνηση – από την είσοδο στο υποκατάστημα μέχρι και τη διαφυγή, για την οποία, όπως όλα δείχνουν, υπήρχε και ομάδα υποστήριξης.

Ερώτημα είναι πώς οι δράστες γνώριζαν την περιοχή: Εχουν κινηθεί εκεί και στο παρελθόν, έχουν σχέση με την Αιτωλοακαρνανία και πώς επέλεξαν τη συγκεκριμένη τράπεζα; Γνώριζαν πάντως, πως το κοντινότερο αστυνομικό τμήμα απέχει περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από την Κατοχή, πράγμα που τους έδωσε άνεση κινήσεων και χρόνο διαφυγής.

Με δεδομένο πάντως, ότι οι δύο μοτοσυκλέτες που χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους και εντοπίστηκαν λίγο αργότερα, είχαν κλαπεί από περιοχές της Αθήνας στα τέλη Μαρτίου, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στις Αρχές να εντοπίσουν βιντεοληπτικό υλικό. Ενα ζητούμενο είναι να εντοπιστούν, ενδεχομένως, οι μηχανές πριν από τη ληστεία. Παράλληλα, αστυνομικές υπηρεσίες ερευνούν το πού βρίσκονταν τις κρίσιμες ώρες «πρόσωπα ενδιαφέροντος», περιλαμβανομένων προσώπων που απασχολούν την Αντιτρομοκρατική, σε μια προσπάθεια να γίνει μια πρώτη λίστα υπόπτων.

Η αρχή της έρευνας, πέρα από τις πολύτιμες μαρτυρίες των αυτοπτών, γίνεται από τις δυο μηχανές των δραστών. Συγκεκριμένα, η μια μοτοσικλέτα βρέθηκε στα Σταμνά, ενώ η δεύτερη στη Μακρύνεια και στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια θα αναζητηθεί πιθανό βιολογικό υλικό.

Το προφίλ των ληστών
Οι δράστες φαίνεται πως είχαν προετοιμάσει αρκετά καλά το «χτύπημά» τους στην τράπεζα και είχαν ασχοληθεί και με τις τελευταίες λεπτομέρειες ώστε να μην κινήσουν υποψίες πριν από τη ληστεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μιλούσαν καλά ελληνικά και είχαν προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, δείχνοντας απόλυτη ψυχραιμία σε όλη τη διάρκεια της ληστείας. Φορούσαν μάσκες σιλικόνης, γάντια και περούκες, προκειμένου να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους. Μάλιστα, είχαν σύστημα ενδοεπικοινωνίας, γεγονός που υποδεικνύει ότι είχαν οργανώσει το σχέδιό τους με ακρίβεια.

Είχαν κάνει κατόπτευση της περιοχής στις 3 Απριλίου
Οι δράστες φαίνεται να είχαν κάνει κατόπτευση της περιοχής την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή στις 3 Απριλίου, παραμένοντας για αρκετές ώρες στην περιοχή και φορώντας τα ίδια ρούχα, ώστε να μην κινήσουν υποψίες.

Κλεμμένες μηχανές
Οι μηχανές που χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους ήταν κλεμμένες από την Αθήνα. Συγκεκριμένα, η μία από αυτές είχε κλαπεί στις 27 Μαρτίου από την περιοχή του Ζωγράφου. Αυτό ενισχύει την αίσθηση ότι η ληστεία είχε προγραμματιστεί με λεπτομέρεια.

Ο οπλισμός τους
Οι ληστές είχαν μαζί τους ένα υποπολυβόλο MP5, ένα όπλο που συνήθως βρίσκεται στην κατοχή των αστυνομικών και δεν κυκλοφορεί στην αγορά. Επίσης, είχαν κι ένα πιστόλι 9mm.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο δράστες, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και κρατώντας βαρύ οπλισμό, εισέβαλαν στο τραπεζικό κατάστημα λίγο μετά το άνοιγμα και ακινητοποίησαν υπαλλήλους και πελάτες. Κράτησαν ομήρους συνολικά επτά άτομα για περίπου 15 λεπτά, τους οποίους έκλεισαν σε ένα δωμάτιο έως ότου αποκτήσουν πρόσβαση στο χρηματοκιβώτιο.

Όταν πήραν τα χρήματα, εξαφανίστηκαν πριν εμφανιστεί οποιαδήποτε αστυνομική δύναμη. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή ύπαρξη δεύτερης υποστηρικτικής ομάδας που περίμενε τους ληστές σε σημείο διαφυγής. Ήδη αναλύονται πλάνα από κάμερες ασφαλείας της περιοχής, με στόχο την ταυτοποίηση των δραστών και τον εντοπισμό του οχήματος διαφυγής. Αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός πως παρά τη μεγάλη ένταση και τον τρόμο που έζησαν όσοι βρίσκονταν εντός της τράπεζας, δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις