Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Τέμπη Πατρινό Καρναβάλι 2025 TRAVEL WEST FORUM 2025 ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Ιγνάτιος Φωτίου: Το seatrac ως μοντέλο β...

Ιγνάτιος Φωτίου: Το seatrac ως μοντέλο βιώσιμης καινοτομίας

Η ομιλία του ιδρυτή της TOBEA στο TRAVEL WEST FORUM 2025

TRAVEL WEST FORUM 2025
/

"Προσβάσιμος τουρισμος: το seatrac ως μοντέλο βιώσιμης καινοτομίας" ήταν το θέμα που ανέπτυξε στο TRAVEL WEST FORUM 2025 ο ιδρυτής της TOBEA ιγνάτιος Φωτίου.

Ο κ. Φωτίου συμμετείχε στην θεματική ενότητα "Οι μεταφορές: το λιμάνι της Πάτρας και η προσβασιμότητα στον τουρισμό"

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Φωτίου

Ονομάζουμε Φωτίου Ιγνάτιος, εκπροσωπώ την ομάδα της ΤΟΒΕΑ.

Στόχος μας είναι η αυτονομία και η βελτίωση της ζωής των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.

Έχουμε πετύχει πράγματα, αλλά θα πάμε για περισσότερα.

Θέλω να μοιραστώ κι εγώ μαζί σας ένα από τα αγαπημένα μου στιγμιότυπα του Ελληνικού Καλοκαιριού. Μια εικόνα που νομίζω όλοι μας την έχουμε δει και όλοι θέλουμε να τη ζήσουμε.

Ο ήλιος, η θάλασσα, η ξεγνοιασιά της παραλίας... στιγμές που όλοι θα θέλαμε να είμαστε εκεί αυτή τη στιγμή.

Για όλους μας είναι ευχάριστη εικόνα όμως υπάρχουν κάποιοι άναμεσά μας οι οποίοι έχουν ανάμεικτα συναισθήματα για την παραλία.

Γιατί το να είσαι στην παραλία μαζί με τη χαρά, μαζί με τη ξεγνοιασιά για κάποιους ανθρώπους έρχεται μαζί με προβλήματα.

Μαζί με προβλήματα προσβασιμότητας.

Βρέθηκα αντιμέτωπος με το πρόβλημα της πρόσβασης των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα στην παραλία το 2009, όταν τυχαία, βρέθηκα σε μια συζήτηση όπου άκουσα για πρώτη φορά ότι κάποιος ο οποίος βρίσκεται σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο για να μπει στη θάλασσα, να κολυμπήσει, χρειάζεται είτε να τον σηκώσουν, είτε να τον σπρώξουν, είτε να τον κουβαλήσουν.

Δεν υπήρχε καμία λειτουργική λύση η οποία να δίνει αυτή τη δυνατότητα με αξιοπρέπεια.

Έτσι, δημιουργήσαμε το sea trac.

Το sea track είναι η πρώτη και η καλύτερη λύση που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να χαρεί τη θάλασσα με αξιοπρέπεια και αυτονομία.

Είναι ένα μικρό παράδειγμα για το πώς η καινοτομία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ανθρώπων.

Και αναφέρομαι ως καινοτομία στο sea trac γιατί έχει η ελληνική, ευρωπαϊκή και αμερικάνικη πατέντα.

Το sea track δημιουργήθηκε στη γειτονιά μας, στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Είναι αποτέλεσμα έρευνας και είμαι χαρούμενος που υπήρξα research engineer σε αυτό το project στο εργαστήριο του Βασίλειου Κωστόπουλου στο τμήμα των μηχανολόγων μηχανικών.

Ήταν πολύ βασικό αυτό που σχεδιάζαμε να είναι απλό στην χρήση για αυτόν που θέλει να το χρησιμοποιήσει. Να μπορεί να το προσεγγίσει και να το χαρεί εύκολα.

Έτσι, λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος είναι πρώτα να εντοπίσει μέσα από το seatrac.gr το κοντινότερό του seatrac, να πάει κοντά του, να μετακινηθεί από το αμαξίδιο στην καρέκλα του seatrac, μία κίνηση που τα άτομα με κινητικά προβλήματα είναι εξοικειωμένα, καθώς πρέπει να γίνει αρκετές φορές μέσα στην ημέρα να μετακινούνται από το κρεβάτι στο αμαξίδιο, στην τουαλέτα, στο αυτοκίνητο.

Στην συνέχεια όταν κάθονται οι άνθρωποι στην καρέκλα του sea track χρησιμοποιούν ένα αδιάβροχο τηλεχειριστήριο και έτσι απολαμβάνουν τη διαδρομή μέχρι τη θάλασσα. Στη συνέχεια υπάρχει η ελευθερία να κολυμπήσουν χωρίς καμία βοήθεια παρα μόνο της άνωσης του νερού.

Έτσι χαιρόμαστε ολοι το ίδιο το κολύμπι, είτε μπορούμε να περπατήσουμε είτε όχι

Ένα πράγμα το οποίο παρατηρήσαμε με τα χρόνια που δουλεύουμε πάνω σε αυτό το project είναι ότι το κοινό ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πιστεύαμε.

Θεωρούσαμε ότι έχουμε ένα πολύ στενό κύκλο ατόμων με παραπληγία, τα οποία πρέπει να εξυπηρετήσουμε.

Όμως, αυτός ο κύκλος ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Πρέπει να σας πω ότι περίπου το ένα τρίτο των χρήσεων που καταγράφουμε στο πλήθος των sea track που έχουμε είναι από άτομα μεγάλης ηλικίας.

Έχουμε άτομα τα οποία μπορούν να έχουν κάποιο προσωρινό ατύχημα.

Δεν θα ξεχάσω την περίπτωση του Δημήτρη που ήταν σε μια παραλία της Αττικής, ο οποίος εργαζόμενος ως delivery έπεσε, έσπασε το πόδι του κι επί ένα μήνα ήταν στο beach bar δίπλα από το sea track και πέρασε το μισό του καλοκαίρι εκεί...

Διαφορετικά θα ήταν στο σπίτι του κλεισμένος και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.

Η διαδικασία της καινοτομίας είναι μια διαρκής διαδικασία.

Ξεκινήσαμε το 2009.

Από εκεί και πέρα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με συλλόγους, ομάδες, κοινότητες οι οποίες αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Είτε με focus group, είτε με προσωπικές συνεντεύξεις προσπαθούμε να μάθουμε τα προβλήματά τους, προσπαθούμε να μάθουμε από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Έτσι, στην αρχή φτιάξαμε το sea track. Σε κάποιο focus group με προσέγγισαν και μου είπαν «ξέρεις Ιγνάτιε μπορώ και μπαίνω και κάνω μπάνιο μόνος μου αλλά πρέπει να κάνω και ένα ντους μετά. Όλα τα ντους δεν είναι προσβάσιμα.Τι μπορούμε να κάνουμε;»

Ενσωματώσαμε μια ντουζιέρα στο sea track.

Στη συνέχεια μου είπαν «Οκ Ιγνάτιε, τώρα μπορώ να κάνω μπάνιο και να κάνω ντους αλλά χρειάζομαι κι ένα μέρος να αλλάξω το μαγιό μου».

Ξέρετε, πράγματα τα οποία είναι αυτονόητα για όλους μας.

Έτσι, λοιπόν, έπρεπε να φτιάξουμε ένα αποδυτήριο το οποίο να μπορεί να πληροί τις προδιαγραφές ενός οικίσκου στην παραλία, μόνιμου με όλα τα περιοριστικά στοιχεία από τη νομοθεσία αλλά και το οποίο να εξυπηρετεί τους ανθρώπους που θα μπούνε μέσα.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ο αντίκτυπος.

Το sea track, την χρονιά που μας πέρασε ήταν σε 254 παραλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Φτάσαμε το ορόσημο των 50 .000 χρήσεων που ήταν ο στόχος για το προηγούμενο καλοκαίρι.

Αθροιστικά για όλες τις σεζόν έχουμε περάσει τις 400 .000 χρήσεις πλέον.

Και ξέρετε, στην αρχή ξεκινήσαμε με στόχο μερικές εκατοντάδες χρήσεις.

Τα επόμενα χρόνια έγιναν χιλιάδες και πλέον μετράμε τις χρήσεις με δεκάδες χιλιάδες.

Ελπίζω σύντομα να πάμε σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να πετύχει αυτό είναι η ολοκληρωμένη εμπειρία. Δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για ένα τέλειο μηχάνημα στην παραλία και να έχω ένα σκαλοπάτι πριν.

Πρέπει, αυτό που ονομάζουμε βασική αλυσίδα προσβασιμότητας, να είναι ολοκληρωμένη.

Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να περάσουμε αυτήν την τεχνογνωσία είτε σε δήμους, είτε σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται ότι δεν μιλάμε απλά για μια συσκευή που την παίρνεις, την τοποθετείς και την αφήνεις στην παραλία...

Πρέπει να λειτουργεί συνεχώς, χωρίς διακοπές, η αλυσίδα προσβασιμότας. Από το παρκάρισμα, το σημείο δηλαδή που θα σταματήσει, από τον ξύλινο διάδρομο, το πλαστικό, ό ,τι πρέπει για να μην έχει κενά και να φτάσει στο sea track και στα άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

Χρειάζεται ένα σημείο να κάτσει μετά το μπάνιο κάποιος στη σκιά.

Οι περισσότερες παραλίες δεν έχουν χώρους για τα αναπηρικά αμαξίδια

Πρέπει να δημιουργηθεί το αυτονόητο, να το κάνουμε.

Και φυσικά σημασία έχει και η πληροφορία.

Γιατί μπορεί να κάνεις πολύ καλή δουλειά και να μην τη μάθει ποτέ κανένας.

Πρέπει η πληροφορία να φτάνει σωστά και αξιόπιστα σε αυτόν που το χρειάζεται.

Έτσι, λοιπόν, μέσα από το seatrac.gr μπορεί κάποιος να εντοπίσει την κοντινότερη του παραλία, να δει τι προσφέρει κάθε παραλία, τα χαρακτηριστικά, να δει ένα άλμπουμ με βασικές φωτογραφίες όχι επεξεργασμένες, πώς πραγματικά είναι... και αυτά που βλέπει να ξέρει ότι αυτά θα δει.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Σε ένα focus group στον Πανελλήνιο σύλλογο παραπληγικών στην Αθήνα ρωτούσα «τι σας χαλάει, τι χαλάει το να είσαι την τέλεια εμπειρία». Στο τέλος με πλησιάζει κάποιος και μου λέει «ξέρεις Ιγνάτιε, δεν θα σου το έλεγα, αλλά ρώτησες. Κάποιες φορές δεν περνάω ωραία γιατί πάω, έχει κύμα και τελικά δεν μπορώ να κάνω μπάνιο. Ξέρω δεν είναι δικό σου πρόβλημα που έχει κύμα αλλά επειδή ρώτησες τι με εμποδίζει».

Προσπαθήσαμε να … σταματήσουμε τα κύματα αλλά δεν πέτυχε!

Οπότε, λοιπόν, προσπαθήσαμε να δώσουμε μια άλλη λύση...

Να δώσουμε εικόνα, live εικόνα από την παραλία.

Έτσι κάποιος, πριν ξεκινήσει από το σπίτι του να πάει για μπάνιο μπορεί να βλέπει ποια είναι η κατάσταση της θάλασσας και να επιλέξει αν μπορεί να κολυμπήσει ή όχι. Ή να διαλέξει μια άλλη παραλία

Εδώ, λοιπόν, είδαμε τον αντίκτυπο αυτό να μεταφέρεται τόσο μεταξύ των ατόμων όσο και στον τύπο.

Ο διεθνής τύπος μας αγάπησε.

Έχουμε άρθρα από World Economic Forum, Washington Post, βιντεάκια από την ίδια τη siemens, στο EuroNews κτλ αλλά αυτό δεν έχει τόσο σημασία.

Πόσο σημασία έχει αυτό που οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιοι επισκέπτες, οι ίδιοι οι οποίοι χαίρονται το προϊόν - που είναι μέρος του τουρισμού - που το διαφημίζουν, το postαρουν, μιλούν γι αυτό στα social media.

Θα βρείτε πάρα πολλά βιντεάκια από ανθρώπους που χρησιμοποιούν μόνοι τους. Που ανεβάζουν υλικό με το κινητό τους, που χρησιμοποιούν το seatrac στο YouTube, σε Facebook, Instagram σε όλα τα social media.

Αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία.

Και μιλώντας για το τουριστικό προϊόν, το να μοιραστεί κάποιος την καλή του εμπειρία ίσως είναι και το καλύτερο marketing που μπορούμε να έχουμε.

Έτσι, η Ελλάδα έγινε ένας αγαπημένος προορισμός για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Η χώρα μας εδώ και δυο χρόνια καταγράφεται ως η χώρα με τις περισσότερες προσβάσιμες παραλίες στον κόσμο.

Όταν ξεκινούσαμε το 2009 είχα δει τις 70 προσβάσιμες παραλίες της Γαλλίας και είχα εντυπωσιαστεί γιατί δουλειά που έχουν να κάνει.

Μας πήρε καιρό αλλά νομίζω ότι δείξαμε τη δυνατότητα που μπορεί να έχει αυτός ο τόπος.

Σε λίγες μέρες παραδίδουμε μια ολοκληρωμένη παραλία στη Λίμνη της Λωζάνης.

Θα πάμε στην Ελβετία και δεν θα εξάγουμε ένα προϊόν. Θα εξάγουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία η οποία δημιουργήθηκε στην Ελλάδα για την προσβασιμότητα.

Είμαστε σαν δίκτυο πάνω από 10 χώρες αυτή η στιγμή στον κόσμο, και στόχος μας είναι να πάμε παντού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια