Έμποροι και καταστηματάρχες σπάνε λάμπες, πιάτα, πετούν δυναμιτάκια, δημιουργώντας μια θορυβώδη και γιορτινή ατμόσφαιρα.
Το έθιμο της Πρώτης Ανάστασης ζωντάνεψε σήμερα το πρωί, Μεγάλο Σάββατο, στο κέντρο της Πάτρας από τους εμπόρους της πόλης.
Όταν οι καμπάνες της Μητρόπολης Πατρών χτύπησαν χαρμόσυνα για την Πρώτη Ανάσταση, το κέντρο της πόλης γέμισε με ενθουσιασμό και φωνές, καθώς οι κάτοικοι τηρούν με ζωντάνια την παράδοση.
Έμποροι και καταστηματάρχες σπάνε λάμπες, πιάτα, πετούν δυναμιτάκια, δημιουργώντας μια θορυβώδη και γιορτινή ατμόσφαιρα. Το έθιμο, που ξεκινά από τις αρχές του 20ού αιώνα, έχει τις ρίζες του στην οδό Ερμού, όπου λειτουργούσαν καταστήματα με εργαλεία και βιομηχανικά είδη. Εκείνη την εποχή, οι έμποροι πετούσαν στον δρόμο φτυάρια και αξίνες για να προκαλέσουν θόρυβο και να μεταδώσουν σε όλους το μήνυμα ότι ο Χριστός ανασταίνεται.
Σήμερα, τα σιδερένια εργαλεία έχουν δώσει τη θέση τους σε μεγάλες, μακρόστενες λάμπες, δυναμιτάκια, αλλά και αντικείμενα όπως τασάκια, ποτήρια και πιάτα, που σπάνε με εντυπωσιακό τρόπο. Το έθιμο συνεχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πασχαλινής παράδοσης της Πάτρας, προσελκύοντας επισκέπτες και ντόπιους που θέλουν να ζήσουν τη μοναδική αυτή εμπειρία.


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr