Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη TRAVEL WEST FORUM 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη και το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη και το έργ...

Εκατό χρόνια από τη γέννησή του και είκοσι από τον θάνατό του - Την Τρίτη 29 Απριλίου 2025 στις 19:00 στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη στην Αθήνα

Με τίτλο "Ο δικός μας Μανόλης Αναγνωστάκης, Εκατό χρόνια από τη γέννησή του, είκοσι από τον θάνατό του" θα πραγματοποιηθεί αφιερωματική εκδήλωση στην Αθήνα στις 29-4-2025.

Ο Μανόλης Αναγνωστάκης που θεωρείται ένας σημαντικός ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, είχε γεννηθεί στις 10 Μαρτίου, 1925 στη Θεσσαλονίκη και πέθανε σε ηλικία 80 ετών στις 23 Ιουνίου 2005 στην Αθήνα.

«Ο Αναγνωστάκης ούτε συστέλλεται ούτε διαστέλλεται, αλλά πάλλεται, πάλλεται και μεταμορφώνεται από τη μια εκδοχή του ως την άλλη: ο λυρικός, ο τρυφερός, ο ελπιδοφόρος, ο «κι όχι αυταπάτες προπαντός», ο πολιτικός, ο δύσκολος και δύσθυμος, ο παιχνιδιάρης, ο φιλόγελως, ο αυτοσαρκαστικός, ο ανελέητος, ο συμπονετικός, ο ηθικός, ο ακτινολόγος εποχών, ο "Άγιαξ, για πάντα Άγιαξ". Όλες αυτές τις εκδοχές θα προσπαθήσουμε ν’ αναδείξουμε για να φτάσουμε στον "δικό μας Μανόλη Αναγνωστάκη", τον συλλογικά δικό μας και τον προσωπικό, της καθεμιάς και του καθενός μας». Γιάννης Δούκας.

Οι Εκδόσεις Πατάκη προσκαλούν το κοινό την Τρίτη 29 Απριλίου 2025 στις 19:00 στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη στην οδό Ακαδημίας 65 στην Αθήνα, σε μια λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στο έργο και τη μνήμη του Μανόλη Αναγνωστάκη.

Θα συντονίσει ο Γιάννης Δούκας.

Συμμετέχουν οι: Ορφέας Απέργης, Άννα Αφεντουλίδου, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Ευσταθία Δήμου, Γιώργος Ζεβελάκης και οι

Θάλεια Ιερωνυμάκη, Βίκυ Κατσαρού, Ευσταθία Π., Ευτυχία Παναγιώτου, Σταμάτης Πολενάκης και ο Κώστας Θωμαΐδης.

Δείτε και το Facebook event εδώ.

Ο Μανόλης Αναγνωστάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ιατρική και ειδικεύτηκε ως ακτινολόγος στη Βιέννη (1955-1956). Άσκησε το επάγγελμα του ακτινολόγου στη Θεσσαλονίκη και το 1978 μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Για την πολιτική του δράση στο φοιτητικό κίνημα φυλακίστηκε στο διάστημα 1948-1951, ενώ το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο. Εμφανίστηκε στα γράμματα νεότατος, στη διάρκεια της Κατοχής, στο περιοδικό «Πειραϊκά Γράμματα» (1942) και στο φοιτητικό περιοδικό «Ξεκίνημα» (1944). Δημοσίευσε ποιήματα και κριτικά σημειώματα σε πολλά περιοδικά, ενώ είχε πυκνή παρουσία στην εφημερίδα «Αυγή», με κείμενα για θέματα λογοτεχνικά και πολιτικά. Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και μελοποίησαν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Αγγελική Ιονάτου και ο Μιχάλης Γρηγορίου.

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών, στην Αθήνα, τα ξημερώματα της Πέμπτης 23 Ιουνίου 2005.

Περισσότερα για τον Μανόλη Αναγνωστάκη και τα βιβλία του εδώ.

Να θυμίσουμε πως πέρυσι είχε γίνει ένα Αφιέρωμα στον Μανόλη Αναγνωστάκη, στο Πολύεδρο, στην Πάτρα, την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 που είχε ετοιμάσει προς τιμήν του η Επιτροπή Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αχαΐας με φιλολογική αναφορά από τον Βασίλη Λαδά, δικηγόρο, ποιητή και πεζογράφο.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture