Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η απάντηση της Εθνικής για τις μετοχές- βόμβα της Τράπεζας της Ανατολής στη Γ ΔΟΥ Πάτρας

Η απάντηση της Εθνικής για τις μετοχές- ...

Δεν τίθεται ζήτημα, επιμένει - Τι λένε στο thebest.gr οι πρωταγωνιστές

Aνύπαρκτο θέμα» χαρακτηρίζει η ΕΤΕ τα περί απαιτήσεων «μετόχων της Τράπεζας της Ανατολής» σε βάρος της Εθνικής, με αφορμή πρόσφατη ανακίνηση του ζητήματος. Σε σχετική της ανακοίνωση η ΕΤΕ τονίζει ότι μετά την εξαγορά της Τράπεζας της Ανατολής το 1932 από την Εθνική οι μετοχές της ακυρώθηκαν και οι απαιτήσεις τους «ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν».

Αναλυτικότερα, όπως διευκρινίζεται «μετά την εξαγορά, όλες οι μετοχές της Τράπεζας Ανατολής ακυρώθηκαν και οι όποιοι νόμιμοι δικαιούχοι τους είχαν πλέον μόνο χρηματική απαίτηση από την ΕΤΕ, να λάβουν το ανωτέρω τίμημα των 200 δρχ. ανά μετοχή».

«Αυτές οι απαιτήσεις, όπως και κάθε άλλη χρηματική απαίτηση, υπήχθησαν στο καθεστώς του Ν.18/1944 (Νόμος Σβώλου), με τον οποίο ορίστηκε σχέση ανταλλαγής 1 νέας δρχ. για κάθε 50 δισ. προϋφιστάμενες δραχμές και, έτσι, ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση οι απαιτήσεις εκείνες έχουν παραγραφτεί», συμπληρώνει η τράπεζα.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Το έτος 1932 υπεγράφη σύμβαση συγχώνευσης δι’ εξαγοράς της Τράπεζας Ανατολής από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Η σύμβαση αυτή εγκρίθηκε με την υπουργική απόφαση 72186/5-11-1932.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της σύμβασης συγχώνευσης (η οποία είχε εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των δύο τραπεζών), η Εθνική Τράπεζα ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει στους μετόχους της Τράπεζας Ανατολής ως τίμημα εξαγοράς το ποσό των 200 δραχμών (και όχι σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα) ανά μετοχή. Από το ποσό αυτό, οι 50 δρχ. ήταν το τίμημα εξαγοράς της πελατείας της Τράπεζας της Ανατολής (goodwill) και οι 150 δρχ. ήταν προκαταβολή έναντι του προϊόντος της ειδικής εκκαθάρισης της Τράπεζας της Ανατολής. Η ειδική εκκαθάριση ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο 1936 και το αποτέλεσμά της όχι μόνο δεν κάλυψε τις προκαταβληθείσες 150 δρχ. ανά μετοχή, αλλά άφησε και υψηλόποσο «άνοιγμα» σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας. Έτσι, πέραν των αρχικώς καταβληθεισών 200 δρχ. ανά μετοχή, καμία άλλη καταβολή δεν έγινε, ούτε θα γινόταν στο μέλλον προς τους τέως μετόχους Τράπεζας της Ανατολής (άρθρα VI και VIII σύμβασης συγχώνευσης).

Συνακόλουθα, μετά την εξαγορά, όλες οι μετοχές της Τράπεζας Ανατολής ακυρώθηκαν και οι όποιοι νόμιμοι δικαιούχοι τους είχαν πλέον μόνο χρηματική απαίτηση από την ΕΤΕ, να λάβουν το ανωτέρω τίμημα των 200 δρχ. ανά μετοχή. Αυτές οι απαιτήσεις, όπως και κάθε άλλη χρηματική απαίτηση, υπήχθησαν στο καθεστώς του Ν.18/1944 (Νόμος Σβώλου), με τον οποίο ορίστηκε σχέση ανταλλαγής 1 νέας δρχ. για κάθε 50 δισ. προϋφιστάμενες δραχμές και, έτσι, ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση οι απαιτήσεις εκείνες έχουν παραγραφτεί.

Για όλα τα ανωτέρω (την ακύρωση των εν λόγω τίτλων από έτους 1932 και την εντεύθεν έλλειψη οποιασδήποτε αξίωσης κατά της Τράπεζάς μας) έχει επανειλημμένα ενημερωθεί εγγράφως από την Τράπεζα ο ενδιαφερόμενος κ. Σώρρας και ο πληρεξούσιος δικηγόρος του. Επίσης, σχετική απάντηση έχει δοθεί σε ερώτημα της ΔΟΥ Πατρών.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΟ THEBEST.GR ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Δεκάδες είναι, ανά την Ελλάδα, οι κάτοχοι των χρυσοφόρων μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής, οι οποίοι μετά τον πανελλήνιο σάλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του θέματος, σπεύδουν να ψάξουν την υπόθεση. Μιλώντας στο thebest.gr ο κ. Γιώργος Γιαβής από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «END», είπε ότι τις τελευταίες ημέρες πολλοί κάτοχοι μετοχών έχουν επικοινωνήσει με την «END», δηλώνοντας ότι είναι και αυτοί κάτοχοι τέτοιων μετοχών.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχει αναφερθεί στην «END», η ύπαρξη 170 τέτοιων μετοχών, από πολίτες που μένουν σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως από την Κέρκυρα, την Λέσβο και τη Χίο.

Μάλιστα, βρέθηκε στην Πάτρα κι άλλος κάτοχος μετοχών της «Τράπεζας της Ανατολής», πλην την οικογένειας του Αρτέμη Σώρρα από την οποία ξεκίνησε το θέμα!

Αν αναλογιστεί κανείς ότι μία τέτοια μετοχή αντιστοιχεί σε 670 δις ευρώ, τότε μιλάμε για πραγματικά αστρονομικό ποσό!

Πέρα όμως από την διεκδίκηση του ποσού από τους ιδιώτες, όπως τονίζει ο κ. Γιαβής, αυτό που ενδιαφέρει τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «END», είναι η αντιμετώπιση του δυσβάσταχτου δημόσιου χρέους και οι μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής» μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό διαπραγματευτικό ατού της χώρας.

«Σκοπός μας είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους. Ελπίζουμε ότι μέσα από αυτή την διαδικασία θα υπάρξει ένας συμβιβασμός της Ελλάδας με αυτούς τους οποίους  πρέπει να πληρώνουμε (σ.σ. διεθνές τραπεζικό σύστημα). Επιδιώκουμε να διαγραφεί το χρέος της Ελλάδας και να μείνει ένα μικρό αποθεματικό στο δημόσιο ταμείο», εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Γιαβής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το όλο θέμα, το οποίο όπως προκύπτει από τα έγγραφα της «END» γνώριζε εδώ και καιρό, με επιφύλαξη καθώς από πρώτη ματιά παρουσιάζεται ως εξωπραγματικό. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει πρώτα να εξετάσει διεξοδικά τα στοιχεία της υπόθεσης, ώστε να μην επαναληφθεί η υπόθεση με τα πετρέλαια. Όταν δηλαδή κάποιοι, πριν από τέσσερα χρόνια, λοιδορούσαν τον Κώστα Χαρδαβέλα για τις εκπομπές του περί ύπαρξης εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Ελλαδικό χώρο και σήμερα να βρισκόμαστε ένα βήμα πριν ξεκινήσουν τα γεωτρύπανα για την εξόρυξή του…

Λόγω της κυβερνητικής επιφυλακτικότητας άλλωστε, δεν έχει προχωρήσει και η υπόθεση της δωρεάς στη μη κερδοσκοπική εταιρεία «END» των τεσσάρων μετοχών της οικογένειας Σώρρας, που έχει γίνει μέσω της Γ’ ΔΟΥ Πάτρας, καθώς η αποδοχή της πράξης επί της ουσίας αποτελεί αναγνώριση της αξίας των μετοχών από το ελληνικό κράτος.

Ωστόσο, ένα καίριο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η ελληνική κυβέρνηση, σε μια περίοδο δημοσιονομικής σφαγής δεν λαμβάνει το 1,5 δις ευρώ που πρέπει να καταβληθεί στο ελληνικό κράτος, λόγω του φόρου δωρεάς. Όταν μάλιστα, οι της «END», αφήνουν να εννοηθεί ότι τα χρήματα για την καταβολή του φόρου μπορούν να τα βρουν!

Αν αναλογιστεί μάλιστα ότι οι ανυπόφορες πιέσεις που δέχεται η χώρα από την Τρόικα και τους πιστωτές της για να λάβει τα νέα μέτρα – σοκ, αφορούν ακριβώς την εξεύρεση του 1.5 δις που «λείπει» από τα κρατικά ταμεία!

Το θέμα λαμβάνει πλέον και πολιτικές διαστάσεις καθώς το φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελλόπουλος.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις