Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Άρχισε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου – Αλλάζουν τα πάντα στο ελληνικό κράτος

Άρχισε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβο...

Στα χέρια των υπουργών το «τελεσίγραφο» της Τρόικας ώστε να εγκρίνει τη νέα δόση

Μια από τις πιο  κρίσιμες συνεδριάσεις των μελών  της κυβέρνησης ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα  με τους υπουργούς να καλούνται ουσιαστικά να αποφασίσουν για την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα. Μια πορεία δύσκολη, γεμάτη θυσίες, μια πορεία με στόχο την έξοδο από το τέλμα της κρίσης.

Ουσιαστικά στα  χέρια των υπουργών θα δοθεί σε λίγο το «σχέδιο συμφωνίας» που προέκυψε από τις διαδοχικές συζητήσεις και  διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης – κυρίως του υπουργού Οικονομικών  – και των εκπροσώπων των δανειστών μας. Μιας συμφωνίας που επιχειρεί να αλλάξει, με τρόπο δραματικό, όλη τη μορφή και τη διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και μαζί της την ίδια την διάρθρωση της κοινωνίας, στο βαθμό που οι αποφάσεις των επόμενων ωρών θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές στα εργασιακά, οικονομικά και κοινωνικά κεκτημένα δεκαετιών.

Μέχρι και την  ύστατη ώρα δεν υπήρχαν απαντήσεις σε όλα τα φλέγοντα ερωτήματα που  προκύπτουν από τις πτυχές της  «συνταγής» της Τρόικας που είναι  γνωστές. Όπως για παράδειγμα μένει  να απαντηθεί τι ακριβώς θα συμβεί με όσους τεθούν άμεσα σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Αν δηλαδή θα επηρεαστεί η αποζημίωσή τους μόλις παρέλθει ο χρόνος εφεδρείας και δεν επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, ή αν θα υπάρξει κάποια ρύθμιση για όσους «εφέδρους» στο μεσοδιάστημα συμπληρώσουν συντάξιμα χρόνια και δικαιώματα.

Ομοίως πολλά είναι  τα δεδομένα που θα αναλυθούν από  τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό  και αναφορικά με το θέμα του Προϋπολογισμού, που έχει στόχο το σημαντικό «ψαλίδισμα»  του ελλείμματος (πιθανότατα στο 6,5% το 2012) και το να θέσει βάσεις για επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα. Μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχει απαντηθεί το εύρος των περικοπών που μπορεί να χρειαστούν εκ νέου σε βάθος χρόνου, όπως και ο «οδικός χάρτης» αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, το εύρος των παρεμβάσεων (καταργήσεις – συγχωνεύσεις) κρατικών φορέων και γενικότερα όλα όσα, το προηγούμενο διάστημα, απετέλεσαν πεδίο αντιπαραθέσεων με την Τρόικα

Σε κάθε περίπτωση  απόψε θα γνωρίζουμε τις αποφάσεις  της κυβέρνησης, ενώ με βάση τα μέχρι  στιγμής δεδομένα οδεύουμε προς δραματικές αλλαγές όπως:

-  Σύνταξη, όχι  υποχρεωτική, στα 65 για όλους.

-  Πρόωρη στα  60.

-  Σε εργασιακή  εφεδρεία όσοι είναι πάνω από  60 και υπηρετούν σε δημόσιο,  ΟΤΑ, ΔΕΚΟ. Το νούμερο ξεκινά  από τις 23 χιλιάδες (με θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα) και αγγίζει τις 80 χιλιάδες.

-  Κατάργηση υπηρεσιών  και αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ  και άλλων επιχειρήσεων του  δημόσιου τομέα με διπλό στόχο  να μειωθεί το προσωπικό κατά 300 χιλιάδες και το μισθολογικό  κόστος στα 2/3 του υφιστάμενου.

-  Προσλήψεις μία  προς δέκα και μόνο σε τομείς  που θα επιλεγούν αυστηρά.

-  Απελευθέρωση  των μετακινήσεων υπαλλήλων από  υπουργείο σε υπουργείο και  από περιοχή σε περιοχή.

-  Μείωση των  επικουρικών έως 60%, σε εξαιρετικές  περιπτώσεις, έως 80%.

-  Μείωση  των συντάξεων και των μισθών  μεσοσταθμικά κατά 20%.

-  Προϋπολογισμός  με λιγότερα κονδύλια σε άμυνα,  παιδεία, υγεία και πρόνοια.

-  Ενθάρρυνση  των επιχειρησιακών συμβάσεων  στον ιδιωτικό τομέα.

-  Θέσπιση  ειδικών οικονομικών ζωνών με φορολογικές και μισθολογικές «εξαιρέσεις».

-  Επιτάχυνση  του νόμου για την ελαστικοποίηση  των εργασικών σχέσεων με έμφαση  στις ρυθμίσεις για το ποσοστό  απολύσεων και τον τρόπο υπολογισμού  των αποζημιώσεων.

-  Νέο  φορολογικό, που θα κατατεθεί  στη Βουλή μετά τον προϋπολογισμό, σε κάθε περίπτωση εντός του Οκτωβρίου.

Εφόσον το υπουργικό  πει το ναι σε όλα  οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ανάψουν το πράσινο φως για να δοθεί η έκτη δόση. Και μετά, σύμφωνα με το «αισιόδοξο» σενάριο να προχωρήσει η οριστική ρύθμιση του χρέους της Ελλάδας, είτε μέσω 21ης Ιουλίου, είτε μέσω μίας νέας συμφωνίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις