Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη TRAVEL WEST FORUM 2025 Ειρήνη Μουρτζούκου
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Διαχείριση απορριμμάτων και διεθνής εμπειρία

Διαχείριση απορριμμάτων και διεθνής εμπειρία

Του Γιώργου Βασιλακόπουλου, Φυσικού, μέλους της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.

Ένα επιχείρημα που διατυπώνεται αυτή την περίοδο σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων μας είναι ότι αν αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, ενδεχομένως το υπόλειμμα να είναι πολύ μικρό οπότε δεν είναι απαραίτητη η κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας.

Είναι σημαντικό εδώ να δούμε, ποια είναι η ευρωπαϊκή εικόνα που υπάρχει σήμερα στο μείζον αυτό ζήτημα της βιώσιμης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Τα στοιχεία που θα παραθέσουμε δημοσιοποιήθηκαν εντελώς πρόσφατα από την EUROSTAT (Μάρτιος 2013) και αφορούν τα δημοτικά απορρίμματα και τους τρόπους διαχείρισης τους από τα 27 κράτη- μέλη, για το έτος 2011. (Για αναλυτική ενημέρωση, δείτε:

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/8-04032013-BP/EN/8-04032013-BP-EN.PDF)

Σύμφωνα λοιπόν με τη EUROSTAT, φαίνεται ότι η Ελλάδα κάνει μια εντελώς ανορθολογική διαχείριση αφού από το σύνολο των παραγόμενων δημοτικών στερεών αποβλήτων της το 2011, μόνο το 15% ανακυκλώθηκε ( σύνολο ανάκτησης από τους μπλε κάδους και τα άλλα ξεχωριστά ρεύματα), το 3% κομποστοποιήθηκε ενώ το 82% πήγε προς ταφή. Οι μέσοι όροι για την ΕΕ ήταν 25% ανακύκλωση, 15% κομποστοποίηση, 37% ταφή και 23% θερμική επεξεργασία ( καύση). Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι ακόμα και στις χώρες που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης (Γερμανία συνολικά 63%, Αυστρία 62%, Ολλανδία 61%) το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κλάσματος υπέστη θερμική επεξεργασία ( Γερμανία 37%, Αυστρία 35%, Ολλανδία 38%) και ένα πολύ μικρό υπόλειμμα οδηγήθηκε προς ταφή ( Γερμανία 1%, Αυστρία3%, Ολλανδία 1%).

Στην Ελλάδα υπάρχει μια έντονη επιφύλαξη για την καύση των απορριμμάτων (είτε απ ευθείας είτε μέσω της παραγωγής SRF) γιατί οι κίνδυνοι ρύπανσης της ατμόσφαιρας και του εδάφους είναι μεγάλοι με ισχυρό το ενδεχόμενο τα συστήματα αντιρρύπανσης (ειδικά φίλτρα κλπ) να μην λειτουργούν ικανοποιητικά όπως ενδεχομένως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συνεπώς, σε ότι αφορά την περιοχή μας ( όπου τα ποσοστά μας είναι κοντά στον ελληνικό μέσο όρο), αφού αποκλείουμε την περίπτωση της καύσης, είναι φανερό ότι ακόμα και αν προσεγγίσουμε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους για ανακύκλωση και κομποστοποίηση, θα παραμένει ένα μεγάλο υπόλειμμα ( πάνω από 60%) που θα πρέπει να το διαχειριστούμε. Είναι προφανής λοιπόν η αναγκαιότητα κατασκευής ενός εργοστασίου επεξεργασίας στην περιοχή μας.

Σημαντικά ζητήματα βεβαίως παραμένουν η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα εισόδου των απορριμμάτων στη μονάδα που πρέπει να είναι αρκούντως χαμηλή ώστε να αφήνει σημαντικά περιθώρια για την ανάπτυξη των συστημάτων διαλογής στην πηγή αλλά και η αναγκαιότητα κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού, μέσω συλλογής από ξεχωριστό κάδο.

Τέλος, σε ότι αφορά τη μέθοδο επεξεργασίας είναι πλέον σαφές ότι η αναερόβια- αερόβια χώνευση είναι η οικονομικότερη και φιλικότερη στο περιβάλλον, μέθοδος.

 

Δεν θα υπεισέλθουμε σε άλλα ζητήματα που αφορούν τον τρόπο χρηματοδότησης μιας τέτοιας μονάδας ( ΣΔΙΤ κλπ). Απλά να επισημάνουμε ότι τα 60 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται πρέπει από κάπου να εξευρεθούν και άμεσα, αφού ο ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα πνέει τα λοίσθια…

Το να καταγγέλλουμε όμως έναν τρόπο χρηματοδότησης, δίχως να προτείνουμε εναλλακτικά κάποιες άλλες ρεαλιστικές πηγές, είναι μια μη υπεύθυνη στάση αφού στην ουσία της οδηγεί στην ακύρωση αυτού του απαραίτητου έργου…

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Σχόλια

Απόψεις