Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025 Τέμπη ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Περί αποδόμησης (Σχετικά με την απάντηση του κου Νταβλούρου στον πρόεδρο του ΕΕΣΠ κο Ρώρο)

Περί αποδόμησης (Σχετικά με την απάντηση...

Παναγιώτης Νικολόπουλος - Μέλος του ΕΕΣΠ

Η αποδόμηση προϋποθέτει αρκετές γνώσεις σε θέματα επιχειρηματολογίας και λογικής πραγματικών επιχειρημάτων, τις οποίες ο συγκεκριμένος κύριος δε φαίνεται να έχει. Εκτός αυτού, από την απάντησή του προκύπτει απροκάλυπτα και ευθαρσώς, τίνων συμφέροντα εξυπηρετεί!  Ατυχώς διατείνεται ότι στέκεται με ιδιαίτερο σεβασμό στα επιχειρήματα, αφού η λάσπη και οι συκοφαντίες, τα υπονοούμενα και η έωλη επιχειρηματολογία, κυριαρχεί στην απαντητική επιστολή! Και εξηγούμε:

Κος Νταβλούρος: «Οι ενστάσεις που προβάλλετε για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές μου θυμίζουν τις αντίστοιχες που πρόβαλε ο κλάδος σας πριν από μερικά χρόνια με την έλευση των πολυκαταστημάτων, ενώ την ίδια ώρα ουκ ολίγα μέλη σας είχαν γίνει από την πρώτη στιγμή οι καλύτεροι πελάτες τους.»

Οι επιπτώσεις της λειτουργίας των πολυκαταστημάτων στις τοπικές αγορές είναι φανερές εδώ και αρκετά χρόνια (αμέσως μετά τη λειτουργία τους). Μόνο αφελείς ή υπηρέτες μεγάλων συμφερόντων δεν το παραδέχονται. Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς σε ποια κατηγορία ανήκετε εσείς! Φυσικά η συμπεριφορά του καταναλωτή κινείται με βάση το οικονομικό συμφέρον ακόμα και σε περιόδους ευημερίας. Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράλογο που μέλη μας , όπως εσείς ισχυρίζεστε, είναι οι καλύτεροι πελάτες τους. Όπως είναι φυσικό (το γνωρίζουν και άνθρωποι χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις οικονομικών επιστημών) σε μεγαλύτερες ποσότητες οι προμηθευτές παρέχουν προϊόντα σε καλύτερες τιμές, οπότε διοχετεύονται σε χαμηλές τιμές στον πελάτη, κάτι που δε μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κάνουν.

Τα δε αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης, την οποία υπεραμύνεσθε, είναι φανερά τόσο στην κατάντια της αγοράς, όσο και της κοινωνίας που ανέχεται (ως πότε;) πιέσεις από το διεθνές κεφάλαιο, την εθνική και κοινωνική ισοπέδωση που προωθούν μέσω της παράνομης διακίνησης ανθρώπων (λαθρομετανάστευση).

Εάν νομίζετε ότι η εξαφάνιση του παραδοσιακού εμπορίου (κατ’ επέκταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων), που όπως λέτε “ Το 2013 δεν είναι 1953. Στην εποχή του Διαδικτύου και με το ηλεκτρονικό εμπόριο να ετοιμάζεται να πάρει τα σκήπτρα από το παραδοσιακό εμπόριο, αν δεν τα έχει ήδη πάρει, η αντίδραση σας στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι παρωχημένη, ξεπερασμένη πλέον από την εποχή μας. ”, θα προάγει τις πολιτικές σας φιλοδοξίες, ο καιρός θα το δείξει και ο λαός θα το κρίνει. Είναι ανήθικη συμπεριφορά και προσβλητική φραστική διατύπωση, ο χαρακτηρισμός της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ως παρωχημένη! Επειδή ο μικροεπαγγελματίας δεν έχει την οικονομική δυνατότητα ή την άνεση της χρήσης νέων τεχνολογιών, θα πρέπει να τον καταδικάσετε αποκλείοντάς τον από την αγορά;

Και ας εξετάσουμε την αποδόμησή σας…

Το πρώτο σας επιχείρημα:

Κος Νταβλούρος: “ Ισχυρίζεστε ότι δεν λείπουν οι ώρες από την αγορά αλλά τα χρήματα. Δεν άκουσα να επιστρατεύετε το ίδιο επιχείρημα όταν ξιφουλκούσατε κατά πάντων με αφορμή την οποιαδήποτε κυκλοφοριακή ρύθμιση που γινόταν για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, και θεωρούσατε ότι αντιβαίνει στα συμφέροντα σας. Όταν για παράδειγμα αντιδρούσατε στην τοποθέτηση κορυνών, γιατί να μην έλεγε κάποιος ότι εάν ο κόσμος έχει χρήματα και θέλει να ψωνίσει δεν θα τον εμποδίσουν οι κορύνες, όπως ισχυριζόσασταν τότε; Τώρα, το αν υπάρχουν ή όχι χρήματα για την αγορά εμπορικών ειδών μπορείτε να το διαπιστώσετε από την προσέλευση του κόσμου στα καταστήματα που έχουν πραγματικές προσφορές, αλλά και στις αγορές που γίνονται μέσω Διαδικτύου. Προφανώς οι εποχές που ο μέσος καταναλωτής μπορούσε να δίνει 200 ευρώ για ένα ζευγάρι παπούτσια στην αγορά της Πάτρας, για να καλύπτετε εσείς με άνεση τα λειτουργικά σας έξοδα και να έχετε και ένα σεβαστό κέρδος, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Κατά τα άλλα, αν αποδεχθούμε το συγκεκριμένο επιχείρημά σας, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα καταστήματα δεν θα έπρεπε να ανοίγουν καμία Κυριακή του χρόνου, ούτε στην εορταστική περίοδο!”

Πώς κάποιος θα μπορούσε να συσχετίσει την ομαλή κυκλοφορία οχημάτων με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, μόνον εσείς μπορείτε να το εξηγήσετε που το ισχυρίζεστε κιόλας! Ο ομαλός ανεφοδιασμός των καταστημάτων με προϊόντα, για εσάς πάντα, είναι δευτερεύον θέμα, εφόσον οι μεγαλοεπιχειρήσεις και τα πολυκαταστήματα δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Στα πολλά τετραγωνικά που εκτείνονται, μπορούν και διαθέτουν ειδικούς χώρους ανεφοδιασμού. Οι υπόλοιποι, για εσάς, δε χρειάζεται να έχουν ομαλό ανεφοδιασμό. Ας πληρώσουν πρόστιμα ή ας αφήσουν άδεια τα καταστήματά τους. Μήπως σας νοιάζει κι αν κλείσουν; Ως προς τις τιμές των ειδών, είναι όχι μόνο αυθαίρετο αλλά και ανήθικο εκ μέρους σας να ισοπεδώνετε την κριτική σας σε όλο τον εμπορικό κόσμο, ισχυριζόμενος ότι πωλούνται παπούτσια αξίας 200 € στην αγορά της Πάτρας, με σκοπό την άνετη (sic) κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και την εξοικονόμηση «σεβαστού κέρδους»! Την κατηγορία για αισχροκέρδεια, η οποία προκύπτει από το συλλογισμό σας, σας την επιστρέφουμε ως προσβλητική για το χώρο μας. Ο δε συλλογισμός σας με τον οποίο καταλήγετε το επιχείρημά σας, είναι αβάσιμος. Ο καθένας γνωρίζει ότι η διεύρυνση του εορταστικού ωραρίου γίνεται για την εξυπηρέτηση του κοινού στις εορταστικές περιόδους και όχι για εξυπηρέτηση των εμπόρων, οι οποίοι προσδοκώντας περισσότερη κίνηση τις συγκεκριμένες ημέρες στα καταστήματά τους, λείπουν από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους!

Το δεύτερο επιχείρημα:

Κος Νταβλούρος: “Με πλήρη σεβασμό στο θρησκευτικό σας συναίσθημα, θα αντικρούσω το επιχείρημα σας περί αδυναμίας της άσκησης των θρησκευτικών σας καθηκόντων τις Κυριακές, καθότι πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εσάς δεν εκκλησιάζονται τακτικά (για να μην σημειώσω καθόλου) τη συγκεκριμένη ημέρα, και ούτε νηστεύετε κάθε Τετάρτη και Παρασκευή! Πέραν αυτού, χιλιάδες άλλοι Έλληνες εργάζονται τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, Κυριακές και σχόλες, και ουδείς διαμαρτύρεται. Προφανώς όλοι αυτοί είναι άθεοι, και δεν έχουν οικογένειες που τους περιμένουν να καθίσουν μαζί στο τραπέζι!”

Η έκφραση της πίστης είναι προσωπικό θέμα του καθενός και ως εκ τούτου είναι τουλάχιστον ανόητη η γενίκευσή σας για το εάν εκκλησιαζόμαστε, αφού δεν βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία παρά μόνο στην πρόχειρη και αυθαίρετη εκτίμηση ενός πρώην αστυνομικού. Το ότι έχουν κάποιοι άνθρωποι, λόγω των επαγγελματικών τους επιλογών, καθήκον να εργάζονται κάποιες Κυριακές το χρόνο, δε σημαίνει ότι και οι επαγγελματίες και εμποροϋπάλληλοι θα πρέπει να υιοθετήσουν αυτό τον τρόπο διαβίωσης! Εξάλλου, όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε από την προηγούμενη εργασία σας, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται τις Κυριακές σ’ αυτούς τους κλάδους που αναφέρεστε, απολαμβάνουν ξεκούραση κάποιες επόμενες ημέρες από την Κυριακή που εργάζονται, κάτι που δε μπορεί να ισχύσει στον κλάδο του εμπορίου! Η οικογενειακή εστία, είναι κάτι ακόμα που εσείς και οι όμοιοί σας επιχειρούν να εξαλείψουν από την ελληνική κοινωνία. Επειδή δεν είναι δική σας συνήθεια, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να την καταργήσουμε και όλοι οι Έλληνες!

Το τρίτο επιχείρημα:

Κος Νταβλούρος: “Επισκέπτομαι τακτικά τόσο μίνι μάρκετ που λειτουργούν κανονικά τις Κυριακές, όσο και μπακάλικα και μανάβικα, που είναι επίσης ανοικτά την ίδια ημέρα, και οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν πλέον αντιληφθεί αυτό που δεν μπορείτε σήμερα, ακόμη, να κατανοήσετε εσείς. Παρεμπιπτόντως, και αυτοί φαίνεται ότι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και δεν έχουν οικογένειες!”

Τα μίνι μάρκετ λειτουργούν και κατά τις αργίες. Μήπως θέλετε να τις καταργήσετε και αυτές; Πείτε το μας να είμαστε έτοιμοι! Αυτή η κατηγορία επαγγελματιών έχουν επιλέξει αυτό το ωράριο εργασίας, γιατί είναι μικρές αυτοσυντηρούμενες επιχειρήσεις που η καθημερινότητά μας τις έχει ανάγκη και γι’ αυτό οι τιμές των προϊόντων τους είναι κατά τι υψηλότερες από αυτές των super markets. Μην ξεχνάτε όμως ότι, γι’ αυτό το λόγο, όταν θα είναι ανοιχτό το super market και την Κυριακή, τα μίνι μάρκετς θα εκλείψουν αφού ο καταναλωτής θα βρίσκει τα προϊόντα πιο φθηνά!

Το τέταρτο επιχείρημα:

Κος Νταβλούρος: “Τέλος, σε ό, τι αφορά το Πατρινό Καρναβάλι, μόνο ένας ξένος προς τον χώρο της αγοράς, δεν αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα να είναι ανοικτή η αγορά της Πάτρας τις μοναδικές ημέρες της εβδομάδας κατά τις οποίες η αχαϊκή πρωτεύουσα δέχεται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Εκτός εάν τα μέλη σας δεν «καίγονται» ιδιαίτερα να ανοίγουν τα καταστήματά τους το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Πατρινού Καρναβαλιού, για ευνόητους οικονομικούς λόγους!”

Στο πατρινό καρναβάλι, θα ξέρετε ασφαλώς ότι συμμετέχουν στην μεγάλη πλειονότητά τους κάτοικοι της πόλης. Πώς θα μπορέσει να διασωθεί ο θεσμός εάν για να δουλέψουν τα μαγαζιά και τα πολυκαταστήματα θα πρέπει οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι να μη συμμετέχουν στις παρελάσεις και στα δρώμενα; Τι θα δει ο επισκέπτης; Ανοιχτά μαγαζιά; Άλλος ένας αστείος ισχυρισμός σας!

Φυσικά είναι αθέμιτη η επιχειρηματολογία σας για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις μας και μας ξαφνιάζουν! Όταν λείπει η επιχειρηματολογία, μιλάει η οργή με κάθε τρόπο και κάθε φραστική διατύπωση. Μέθοδος που προσιδιάζει σε συστήματα ολοκληρωτικά!

Εσείς και τα «συνεταιράκια» σας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. χαρακτήριζαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ραχοκοκαλιά της Εθνικής μας Οικονομίας! Βλέποντάς σας όμως να προσπαθείτε να τις εξοντώσετε, συμπεραίνουμε ότι θέλετε να προκαλέσετε οικονομική αναπηρία στην Εθνική μας Οικονομία! Εάν με τέτοιες αποφάσεις δικές σας και των ομοίων σας θεωρείτε ότι έμπρακτα στηρίζετε τους μικρομεσαίους, αυτό είναι μάλλον το πιο πρόσφατο ανέκδοτο! Και δεν είναι για γέλια, αλλά για κλάματα!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Σχόλια

Απόψεις