Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Τέμπη Πατρινό Καρναβάλι 2025 TRAVEL WEST FORUM 2025 ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Σήμερα και αύριο στην Επίδαυρο οι "Τραχίνιες" του Εθνικού - Στην Πάτρα θα παρουσιαστούν στις 8 Σεπτεμβρίου 2013

Σήμερα και αύριο στην Επίδαυρο οι "...

Στο πλαίσιο του 32ου Φεστιβάλ Πάτρας - Θεσμός Αρχαίου Δράματος

Μετά τον «Κύκλωπα» όπου ο Οδυσσέας εμφανίζεται ως άλλος…Πειρατής της Καραιβικής, το Εθνικό Θέατρο κατεβαίνει σήμερα Παρασκευή 9 Αυγούστου και το Σάββατο 1ο Αυγούστου 2013, στην Επίδαυρο με την 2η καλοκαιρινή του θεατρική παραγωγή αρχαίου δράματος, τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή, μία συγκλονιστική τραγωδία με θέμα το απόλυτο πάθος της Δηιάνειρας για τον Ηρακλή και τις ακραίες συνέπειές του.

Η παράσταση που έχει σκηνοθετήσει ο Θωμάς Μοσχόπουλος, αναμένεται να παρουσιαστεί και στην Πάτρας, στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013, στις 21.00, στο πλαίσιο του 32ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ.

Ενας κόσμος όπου ο έρωτας κινεί ορμητικά και ανεξέλεγκτα τις πράξεις των ηρώων, αλλά αναδεικνύεται δηλητηριώδης και καταστροφικός, καθώς οι θεοί εκδικούνται και η γνώση δεν οδηγεί στο φως. Ένα έργο για τον τρόμο του ανθρώπου μπροστά σε ένα σύμπαν που προσπαθεί να δαμάσει, αλλά αποδεικνύεται τελικά πως λίγο κατανοεί.

Οι «Τραχίνιες», από τις λιγότερο παιγμένες τραγωδίες του Σοφοκλή, πραγματεύονται τα παραπάνω με τρόπο σύγχρονο και άμεσο.

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης όπου η γνωστή ηθοποιός Αννα Μάσχα, στην πρώτη της παρουσία στο Επιδαύριο αλώνι σε μεγάλο ρόλο, υποδύεται την ερωτευμένη και απελπισμένη Δηιάνειρα, που θα προσπαθήσει να κερδίσει ξανά την αγάπη του Ηρακλή (Αργύρη Ξάφη), με ένα ερωτικό φίλτρο από το αίμα του Κένταυρου Νέσσου, όμως στην προσπάθειά της να αποτρέψει το αναπόφευκτο θα προκαλέσει χωρίς να το θελήσει τον θάνατο του αγαπημένου της.

Για τον Αργύρη Ξάφη είναι απορίας άξιον το γιατί οι «Τραχίνιες» δεν παίζονται τόσο συχνά (είναι μόλις η 3η φορά που ανεβαίνουν την τελευταία εικοσαετία στην Επίδαυρο, όπως αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας «Έθνος»).

«Καταθέτουν σύγχρονο προβληματισμό. Το τέλος των ηρώων, μιας εποχής και κατά πόσο ο άνθρωπος μπορεί, χωρίς πια να έχει τόσο μεγάλα δόγματα και ήρωες, να πορευτεί μόνος του πιο πολιτισμένα, σε ένα πιο διαλεκτικό ανθρώπινο επίπεδο. Μπορεί να επιβιώσει χωρίς ήρωες;», αναφέρει ο Αργύρης Ξάφης. Η Δηιάνειρα, σύμφωνα με την Αννα Μάσχα, «φέρει έναν πολιτισμό. Δεν είναι μια σύζυγος που φοβάται μη χάσει τα αξιώματα της συζύγου.

Εμφανίζεται πολύ ανώτερη των περιστάσεων, διαθέτει ήθος, δεν καταδέχεται να πει κάτι κακό για την ερωμένη του άντρα της και διδάσκει στον χορό την ανοχή, την υπομονή, την κατανόηση, την παρέκκλιση στην αρρώστια του έρωτα, με τη στάση ζωής της».

Απόδοση/Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος.

Σκηνικά/Κοστούμια: Eλλη Παπαγεωργακοπούλου.

Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής.

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος.

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου.

Διανομή: Αργύρης Ξάφης, Αννα Μάσχα, Φιλαρέτη Κομνηνού, Θάνος Τοκάκης, Κώστας Μπερικόπουλος, Αννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Χρυσοστόμου, Ελένη Μπούκλη.

Χορός: Δ. Βλαγκοπούλου, Ηλ. Γαϊτάνη, Δ. Δαυίδ, Ευ. Καρακατσάνη, Αμ. Κοσμά, Χ. Κότσαλη, Ελ. Μάλαμα, Ηρ. Μπέζου, Ν. Μπούκλη, Ειρ. Μπούνταλη, Σ. Παντελίδου, Ι. Παρασκευοπούλου, Μ. Σάττι, Κ. Σίμου, Αγγ. Τρομπούκη

Μουσικοί: Guido de Flaviis (Σαξόφωνα), Θοδωρής Βαζάκας (Κρουστά), Γιώργος Σκριβάνος (Φλάουτα).

Οι «Τραχίνιες» του Σοφοκλή έχουν χαρακτηριστεί σαν το έργο της «γνώσης που έρχεται πολύ αργά», σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Θωμάς Μοσχόπουλος. Πρόκειται για έργο «βαθιά φιλοσοφικό, ιδιότυπο και εξαίσια ποιητικό. Είναι ίσως το πιο σπάνια παιγμένο έργο του αρχαίου τραγικού, ίσως γιατί, παρότι συναρπαστικό, αντιστέκεται στις υπεραπλουστευμένες ερμηνείες, καθώς το αμφίθυμο φως με το οποίο ο ποιητής φωτίζει τους ήρωες και την πλοκή του δεν τις υποβοηθά.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture