Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη TRAVEL WEST FORUM 2025 Ειρήνη Μουρτζούκου
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έρως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερωτικού λόγου στο Πολύεδρο

Έρως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερ...

Συνεχίζεται ο θεματικός κύκλος εκδηλώσεων

Συνεχίζεται ο θεματικός κύκλος εκδηλώσεων του Πολύεδρου, που αφορά στην ερωτική λογοτεχνία. Συγγραφείς, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μεταφραστές και κριτικοί της λογοτεχνίας συναντιούνται, για να αναδείξουν αισθησιακές, μα και λεπταίσθητες στιγμές της παγκόσμιας λογοτεχνικής παραγωγής· για να ρίξουν φως, πλαγίως έστω, στα παρασκήνια της ερωτικής λογοτεχνίας και στον κοινωνικό της ρόλο.

Τι είναι η ερωτική λογοτεχνία; Ποια τα όριά της; Πόσο παλιός είναι ο έρωτας στο γραπτό λόγο; Υπάρχει χυδαιότητα στην Τέχνη; Σε ποιον βαθμό η λογοτεχνία διαμορφώνεται από την ιστορική συγκυρία και πώς, με τη σειρά της, διαμορφώνει την κοινωνία που την υποδέχεται;

Σε αυτά και σε πολλά ακόμη ερωτήματα επιχειρούν να απαντήσουν άνθρωποι που καταπιάστηκαν κατά καιρούς με έργα − αρχαία, νεότερα ή σύγχρονα − από το φάσμα του λογοτεχνικού ερωτισμού και που μελέτησαν τις επιμέρους τάσεις οι οποίες διαμορφώθηκαν εντός του. Κάποια έργα καταδικάστηκαν ως ρυπαρογραφήματα, άλλα αποθεώθηκαν ως κλασικά αριστουργήματα. Τα περισσότερα, πάντως, κατάφεραν να ταράξουν τα νερά της εποχής τους.

Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013, στις 20:30 μ.μ., στον κήπο του Πολύεδρου στην Πάτρα, στο πλαίσιο του κύκλου «’Ερως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερωτικού λόγου», η Στέση Αθήν - επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών - θα μιλήσει για τα ερωτικά τραγούδια στον κύκλο του Ρήγα:

«Η φλόγα η ερωτική/εστάθη υπερβολική»: ερωτικά τραγούδια στον κύκλο του Ρήγα

Η παρεμβολή ερωτικών στιχουργημάτων ανάμεσα στα πεζά αφηγήματα του Σχολείου των ντελικάτων εραστών του Ρήγα, του Έρωτος αποτελέσματα του Ιωάννη Καρατζά και της Γαλάτειας του Αντωνίου Κορωνιού τονίζει την περιπάθεια των «αισθαντικών» νεαρών πρωταγωνιστών και τους προσδίδει φαναριώτικο αέρα.

Η τολμηρή αυτή πρωτοβουλία της «χαμένης γενιάς» της δεκαετίας του 1790, που δεν τη συνέδεαν μόνο ιδεολογικοπολιτικοί στόχοι, φέρνει για πρώτη φορά στο φως μέσω του τυπωμένου βιβλίου την πλούσια λυρική παραγωγή του φαναριώτικου χώρου, η οποία διακινούνταν μέσα από τις χειρόγραφες «μισμαγιές» και βασιζόταν σε ανατολίτικους ρυθμούς.

Στέση Αθήνη επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μεσαιωνική και Νεοελληνική  Φιλολογία  στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Γενική και Συγκριτική Φιλολογία στο Paris III-Sorbonne Nouvelle. Είναι διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η ιστορία των νεοελληνικών μεταφράσεων, οι λογοτεχνικές ανταλλαγές, η νεότερη χειρόγραφη παράδοση.

Το 2010 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Όψεις της νεοελληνικής αφηγηματικής πεζογραφίας 1700-1830. Ο διάλογος με τις ελληνικές και ξένες παραδόσεις στη θεωρία και την πράξη Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών.

Επόμενη εκδήλωση  του κύκλου  15/11/2013
Nάσος Βαγενάς ποιητής, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ήταν πουριτανός ο Κάλβος;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture