Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη TRAVEL WEST FORUM 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Την βραβευμένη στο Φεστιβάλ της Βενετίας πολιτικοκοινωνική ταινία "Μετά το Μάη" προβάλλει στις 11/11 η Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας

Την βραβευμένη στο Φεστιβάλ της Βενετίας...

Σε τρεις προβολές στην αίθουσα 3 των Στερ σίνεμας, στη Βέσο Μάρε

Mε μία ταινία Γαλλικής παραγωγής του 2012 που είχε συμμετάσχει στο περσινό Φεστιβάλ της Βενετίας αλλά και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο, το «Apres Mai – Μετά το Μάη» σε σκηνοθεσία-σενάριο του 58χρονου Ολιβιέ Ασαγιάς, συνεχίζεται αυτή τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013 το πρόγραμμα προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας, στα Ster cinemas, στη Βέσο Μάρε, στην Ακτή Δυμαίων.

Στο φιλμ παίζουν οι θοποιοί Κλεμάν Μεταγέ, Λόλα Κρετόν, Φελίξ Αρμάν και Καρόλ Κομπ. Όπως πάντα θα γίνουν 3 προβολές στις 6 το απόγευμα, στις 8.15 και στις 10.30 το βράδυ. Στο Παρίσι του 1971, ο 18χρονος Ζιλ συμμετέχει ενεργά στις πολιτικές κινητοποιήσεις της εποχής, ενώ παράλληλα αναπτύσσει και τις πρώτες του σοβαρές ερωτικές σχέσεις. Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Βενετίας για μια ψύχραιμη, ειλικρινή όσο και συναισθηματική ματιά σε μια ταραγμένη εποχή, βασισμένη στις προσωπικές εμπειρίες του σκηνοθέτη.

Εξαιρετικά ακριβής η περιγραφή όχι μόνο της ψυχολογίας, αλλά και της αλήθειας των ιδεών των πρωταγωνιστών, ολοζώντανη η αίσθηση της γλυκιάς αβεβαιότητας που τους περικυκλώνει, όπως έγραψε ο κριτικός Χρήστος Μήτσης.

Ο Ολιβιέ Ασαγιάς γεννημένος στο Παρίσι είναι από τους πιο γνωστούς Γάλλους κινηματογραφικούς δημιουργούς. Υπήρξε και Πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου La Femis και μέλος της Κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ της Βενετίας το 1994.

Ο Ασαγιάς είχε γυρίσει το 2010 την ταινία «Carlos» με τον Έντγκαρ Ραμίρεζ.

Ο Γιάννης Ζουμπουλάκης στην εφημερίδα «Το Βήμα» έγραψε για την ταινία «Μετά τον Μάη».

«Η δεκαετία του 1970 ήταν παθιασμένη με την ιδέα της επανάστασης» πιστεύει ο Ολιβιέ Ασαγιάς. «Εκείνη την εποχή οτιδήποτε δεν αντιπροσώπευε αυτή την ιδέα θεωρούνταν γελοίο». Ο γάλλος σκηνοθέτης, γνωστός στην Ελλάδα από αρκετές ταινίες αλλά κυρίως από τον «Κάρλος», τη βιογραφία του τρομοκράτη Κάρλος Το Τσακάλι, φέρνει ως παράδειγμα τη λέξη «ρεφορμιστής». «Για τους επαναστάτες των 70s δεν υπήρχε πιο προσβλητική λέξη από το "ρεφορμιστής", ενώ σήμερα ο ρεφορμισμός μπορεί να σταθεί ακόμη και ως επαναστατικός όρος».

Βρισκόμαστε στην αίθουσα «Mozart» του ξενοδοχείου Intercontinental στην πλατεία Οπερά του Παρισιού. Με την τελευταία (και καλύτερη όλων) ταινία του, το «Μετά τον Μάη», ο Ασαγιάς συμμετέχει στην προσπάθεια προώθησης του γαλλικού κινηματογράφου που εδώ και χρόνια διοργανώνει κάθε Ιανουάριο η Unifrance προσκαλώντας δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο προκειμένου να συναντήσουν τους καλλιτέχνες.

Το «Μετά τον Μάη», που είχε ήδη κερδίσει το βραβείο σεναρίου στο περυσινό Φεστιβάλ Βενετίας, είναι μία από τις δεκάδες ταινίες που προβλήθηκαν στο Παρίσι και ο 58χρονος δημιουργός της έδειχνε χαρούμενος. Ένας ασκητικά αδύνατος άντρας, με καρό πουκάμισο, τζιν παντελόνι και πράσινο αμπέχονο. Κατά κάποιον τρόπο η εικόνα του παραπέμπει σε μια άλλη εποχή. Όχι όμως και η σκέψη του.

Η ιστορία της ταινίας «Μετά τον Μάη» αρχίζει την 9η Φεβρουαρίου του 1971 με μια έξοχα γυρισμένη σκηνή σύγκρουσης ανάμεσα σε αριστερούς διαδηλωτές (κυρίως φοιτητές) και την αστυνομία. Αργά αλλά σταθερά η ιστορία επικεντρώνεται στην περίπτωση ενός από τους νεαρούς, του Ζυλ, ο οποίος θα περάσει από πολλά στάδια ώσπου να βρει τον εαυτό του αλλά και την καλλιτεχνική φύση του. Ο Ζυλ, τον οποίο υποδύεται ο ερασιτέχνης ηθοποιός Κλεμάν Μεταγέρ, είναι μια σαφής παραπομπή στον ίδιο τον Ολιβιέ Ασαγιάς, ο οποίος στην ουσία αφηγείται μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης ενταγμένη στο θυελλώδες κλίμα μιας καθοριστικής εποχής.

Ταυτόχρονα συνδυάζει το προσωπικό με το πολιτικό, με αναγωγές στη δική του γενιά, που μεγάλωσε μέσα στον πολιτικό ριζοσπαστισμό, και στη σημερινή, που αναζητεί τον δικό της δρόμο μέσα σε μια εξίσου θυελλώδη εποχή.

«Μπορώ να σκεφθώ ένα εκατομμύριο λόγους για τη δημιουργία αυτής της ταινίας, αλλά ο βασικότερος νομίζω ότι ήταν η επιθυμία μου να ανανεώσω την επαφή μου με τη νιότη» λέει ο σκηνοθέτης.

«Με το "Μετά τον Μάη" ήθελα να νιώσω τους σημερινούς τινέιτζερ, να νιώσω τον αυθορμητισμό τους, να συγκρίνω τις προσωπικές εμπειρίες μου ως εφήβου με τις δικές τους, κάτι που συνέβαινε σε καθημερινή βάση στο σετ της ταινίας. Η νεότητα βρίσκεται στο στόχαστρο σήμερα. Πάντα βρισκόταν, αλλά σήμερα οι διέξοδοί της είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με τη δική μου εποχή».

Όποτε ο Ολιβιέ Ασαγιάς μιλάει για πολιτική και κινήματα, μαρξισμό και ολοκληρωτισμό, επαναστάσεις και ριζοσπάστες - και το κάνει συχνά -, σου δίνει την εντύπωση ότι έχει βαθιά γνώση των όσων λέει. Και έχει. Ως έφηβος, όπως ακριβώς και ο ήρωας της ταινίας του, υπήρξε μέλος της επαναστατημένης γενιάς στη μετά τον Μάη του '68 περίοδο. Σήμερα εξακολουθεί να ανήκει στην Αριστερά, τα ερωτήματά του όμως είναι πολύ περισσότερα.

«Με ενδιαφέρουν οι νέες απαντήσεις για τον τροτσκισμό, όπως επίσης με ενδιαφέρει η σχέση του μαρξισμού με τον ολοκληρωτισμό» λέει κουνώντας αριστερά-δεξιά τα χέρια του: ένας αεικίνητος άνθρωπος που μπορεί να μιλάει επί ώρες. «Ανέκαθεν όριζα τον εαυτό μου ως αριστερό, αλλά κυρίως ως εχθρό του ολοκληρωτισμού. Σήμερα όμως αυτό που φαίνεται αριστερό με την έννοια του μαρξισμού δείχνει να μην έχει και τόσο μεγάλο πρόβλημα με τον ολοκληρωτισμό. Ειδικά στη Γαλλία...».

*Αξίζει να σημειωθεί ότι η σκηνή της σύγκρουσης της αστυνομίας με τους νεαρούς φοιτητές συγκαταλέγεται στις πιο δυνατές της ταινίας «Μετά τον Μάη».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture