Forum Ανάπτυξης 2013/16ο Money Show Πάτρας
Το «Τοπικό σχέδιο για την απασχόληση προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς της Πάτρας - ΤΟΠΣΑ ΠΑΤΡΑΣ» είναι μια αναπτυξιακή σύμπραξη φορέων, υπό την αιγίδα του δήμου Πατρέων και της ΑΔΕΠ, η οποία προσκαλεί ανέργους νέους από όλους τους κλάδους αλλά και μηχανικούς για κατάρτιση πάνω σε εξειδικευμένα αντικείμενα όπως η προνοιακή στήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες και ο βιοκλιματικός σχεδιασμός στα δημοτικά οικήματα.
Την παρουσίαση του σχεδίου έκαναν χθες Σάββατο 23 Νοεμβρίου στα πλαίσια του Forum Ανάπτυξης 2013/16ο Money Show Πάτρας, επιστημονικοί και φορείς κατάρτισης που μετέχουν στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΤΟΠΣΑ ΠΑΤΡΑΣ» που λειτουργεί με συντονιστή ΑΔΕΠ Α.Ε.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση που έγινε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ξενοδοχείου Αστήρ, η Αντιδήμαρχος «Υποστήριξης δημότη, Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων και Ένταξης Μεταναστών» Μαρία Ανδρικοπούλου-Ρούβαλη, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης προσαρμοσμένο στις ανάγκες της απασχόλησης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του δημότη ενώ εκπροσωπώντας ένα άλλο εταίρο της όλης προσπάθειας, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ο Νικόλαος Αβούρης, Αναπληρωτής Πρύτανης τόνισε ότι «το Πανεπιστήμιο αλλάζει και προωθεί πολιτικές και δράσεις που συμβάλουν στην απασχόληση και την ανάπτυξη, στην εξωστρέφεια της οικονομίας».
«Στα πλαίσια του νέου αυτού ρόλου του Πανεπιστημίου, γίνεται προσπάθεια τα αποτελέσματα της έρευνας να περάσουν στην απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και την παραγωγή νέων προϊόντων. Γινόμαστε πιο χρήσιμοι για την οικονομία και την κοινωνία της περιοχής. Επίσης εστιάζουμε πλέον στην ανάπτυξη θεσμών που έχουν στόχο την κατάρτιση και επανακατάρτιση στελεχών» τόνισε ο κ.Αβούρης.
Ο Παναγιώτης Ξυπολιάς, Πρόεδρος της ΑΔΕΠ ΑΕ και του «ΤΟΠΣΑ ΠΑΤΡΑΣ» επεσήμανε αρχικά ότι «με τα ΤΟΠΣΑ, πλέον η ΑΔΕΠ αναγνωρίζεται ως βασικός εταίρος μιας συνεργασίας φορέων οι οποίοι με ομαδικότητα και ευθύνη, προγραμματίζουν και επιτυγχάνουν τους στόχους τους».
«Η ΑΔΕΠ έχει να παρουσιάσει μια σειρά από καλές πρακτικές για τη δικτύωση, τη διασυνοριακή και διαπεριφερειακή συνεργασία, την απασχόληση, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των κοινωνικών διακρίσεων» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της η Αναστασία Παπαντωνοπούλου, Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων τόνισε ότι «μεγάλος αριθμός νέων αλλά και ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ανεργία γι αυτό και εμείς με το ΤΟΠΣΑ και άλλες παρεμβάσεις, απαντάμε στην ανασφάλεια πολλών ανθρώπων και διαχειριζόμαστε το πρόβλημα με στοχευμένες δράσεις».
«Στόχος μας η δημιουργία δικτύων κοινωνικών φορέων, η ευαισθητοποίηση πάνω στην κοινωνική ευθύνη, η επιλογή ωφελούμενων που έχουν την ικανότητα και τη διάθεση να ενεργοποιηθούν, η παροχή εξατομικευμένης συμβουλευτικής στήριξης και η υπεύθυνη παρακολούθηση της πορείας των ωφελούμενων, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ΤΟΠΣΑ Πάτρας» συμπλήρωσε.
Αναλυτική παρουσίαση του έργου του ΤΟΠΣΑ Πάτρας έκανε η Χρύσα Γεραγά, Προϊσταμένη Προγραμματισμού και Δικτύωσης της ΑΔΕΠ και Επιστημονική υπεύθυνη του Σχεδίου.
Όπως επεσήμανε, το ΤΟΠΣΑ εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρωπινού Δυναμικού που χρηματοδοτεί ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και έχει εταίρους την το Δήμο Πατρέων, την ΑΔΕΠ, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, τη Data RC και τα ΚΕΚ PRACTICA και EUROTEAM. Θα έχει ως ωφελούμενους 80 άτομα, 40 ανέργους β’βάθμιας και γ’βάθμιας εκπαίδευσης και 40 ανέργους μηχανικούς (ΠΕ).
«Έχει δύο άξονες, την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών με τη συνδρομή της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Απώτερος στόχος είναι η προώθηση των ανθρώπων αυτών στην αγορά εργασίας και η εξασφάλιση κονδυλίων για την επιχειρηματική στήριξη όσων θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα στον κόσμο των επιχειρήσεων» τόνισε η κα.Γεραγά.
Στη συμβολή του Δήμου στην ανάπτυξη δράσεων με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης στην τοπική κοινωνία αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Γιάννης Γιαλελής, Βοηθός Δημάρχου Πατρέων σε θέματα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ενώ ο Δημήτριος Τζελέπης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών, ανέλυσε δράσεις προαγωγής της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Χαιρετίζοντας, ο Θανάσης Γιανναδάκης, Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας επεσήμανε ότι
«η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στην Ε.Ε. στην ενεργοποίηση του ανθρώπινου στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και η διασύνδεση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην οποία αναπτύσσουμε δράσεις, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης για την περιοχή και την ανάπτυξη της εξωστρέφειας».
Ο Θωμάς Γεωργίου, Διευθυντής Κατάρτισης του KEK PRACTICA Δυτικής Ελλάδας ανέλυσε τα δύο προγράμματα κατάρτισης που προγραμματίζονται στα πλαίσια του ΤΟΠΣΑ Πάτρας, την επαγγελματική κατάρτιση μηχανικών σε νέες τεχνολογίες WEB & DESIGN και το βιοκλιματικό σχεδιασμό.
Γιώργος Τάραμας, Επιστημονικός υπεύθυνος έργου στο KEK EUROTEAM ανέλυσε τα προγράμματα ωφελουμένων στα πλαίσια του ΤΟΠΣΑ Πάτρας που αφορούν ανέργους, την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και την οργάνωση υπηρεσιών υγείας
Καλές πρακτικές απασχόλησης στον Πολιτισμό και την Καινοτομία
Στην επόμενη συνεδρία, ο Θοδωρής Αμπαζής, Καλλιτεχνικός Δ/ντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ανέλυσε τη διάσταση της επιχειρηματικότητας μέσω του πολιτισμού, μιλώντας για τη δραματική σχολή του ΔΗΠΕΘΕ.
«Με τη λειτουργία της σχολής, αυξάνουμε την αποδοτικότητα όλων μας μέσα στο Θέατρο, είναι τεταρτοετούς φοίτησης και μόλις κλείσει τετραετία θα έχει 200 σπουδαστές έχοντας υλοποιήσει ένα πρόγραμμα επέκτασης σε νέους χώρους και διεξάγει πολλές νέες παραγωγές. Έτσι η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, διαμορφώνει ένα νέο ενισχυμένο πρόσωπο για τον Πολιτισμό στην Πάτρα, με στόχο δράσεις διεθνούς εμβέλειας όπου αναγνωρισμένοι ανά το πανελλήνιο εκπαιδευτικοί διδάσκουν τους νέους ηθοποιούς ενώ δεχόμαστε αιτήσεις φοίτησης απ όλη τη χώρα» τόνισε.
Ο Κλεομένης Κωστόπουλος, Εκπρόσωπος της Art in Progress και εικαστικός καλλιτέχνης αναφέρθηκε στη ραγδαία ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού σε όλον τον κόσμο, τονίζοντας ότι αυτό το είδος τουρισμού μπορεί να αξιοποιήσει άριστα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας με τη δημιουργία νέων δομών ανάπτυξης καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Τόνισε πάντως ότι είναι ένας στόχος δύσκολος και απαιτεί πολλές παράλληλες δράσεις όπως η ενημέρωση και η ευαισθητοποίησης μέσα στα σχολεία. Όσον αφορά το καρναβάλι τόνισε ότι πρέπει να ξεφύγει από μια εσωστρεφή ανάπτυξη και να είναι εστιασμένο μόνο στον εσωτερικό τουρισμό και την ψυχαγωγία και να αποκτήσει εξωστρέφεια με έμφαση στην εξαγωγή ενός ιδιαίτερου και αξιόλογου πολιτιστικού προϊόντος.
Στη συνέχεια η Δήμητρα Τσακανίκα, Προϊσταμένη Υπηρεσιών του Γραφείου της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές υπηρεσιών απασχόλησης και σταδιοδρομίας του Πανεπιστήμιο Πατρών, επισημαίνοντας ότι η ΔΑΣΤΑ κλείνει δύο χρόνια προσφοράς, με πρακτική άσκηση φοιτητών και δίκτυο συμβουλευτικής για την απασχόληση.
Ο Δημήτρης Παπαηλιού, Cluster Manager στη συνεργατική Πρωτοβουλία «Corallia Cluster», μίλησε για τη συμβολή των clusters καινοτομίας, ως μοχλών περιφερειακής ανάπτυξης.
Όπως τόνισε, το Corallia Cluster είναι ένα οικοσύστημα όπου διδάσκοντες και διδασκόμενοι θέτουν τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες. «Πυρήνας το Corallia είναι τα πανεπιστήμια ένα μεγάλο ανθρωπινό κεφάλαιο, επίσης στόχος είναι να επαναπατρίσουμε στη χώρα μας διαπρεπείς έλληνες επιστήμονες, να συμβάλλουμε στη διάχυση της πληροφορίας και να προάγουμε την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα, ένα αισιόδοξο μήνυμα σε μια εποχή κρίσης».
«Στα Cluster του Corallia συμμετέχουν χιλιάδες απασχολούμενοι, πραγματοποιούμε καινοτομικές επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και φέρνουμε στην περιοχή πολυεθνικές επιχειρήσεις και σημαντικές νέες επενδύσεις» τόνισε.
Στη συνέχεια μίλησε ο Χρήστος Θεοχαράτος, Υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας «Irida Labs» με θέμα αναπτύσσοντας Εφαρμογές Μηχανικής Όρασης στην Ελλάδα: από τα Ερευνητικά Εργαστήρια στην Παγκόσμια Αγορά» και ο Αλέξανδρος Τσιλφίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ACCUSONUS Α.Ε. (Έξυπνη Επεξεργασία Ήχου - Intelligent Audio Processing) με θέμα «Ενσωματωμένα συστήματα, Εφαρμογές λογισμικού και επεξεργασίας ήχου, ακουστική». Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Μιχάλης Βασιλάκης, Δημοσιογράφος .
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr