Οι εξαγωγές στρατηγική κοινωνική επιλογή
Πυλώνας για την εξωστρεφή ανάπτυξη της περιοχής και παράγοντας επιβίωσης για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας -που πλήττονται από την κρίση- είναι οι εξαγωγές.
Οι εξαγωγές, ως στρατηγική κοινωνική επιλογή αλλά και ως αναπάντητο ζητούμενο για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, αποτέλεσαν το αντικείμενο της Ημερίδας που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αχαΐας στα πλαίσια του Forum Aνάπτυξης 2013 / 16ο Money Show Πάτρας σήμερα Κυριακή 24 Νοεμβρίου η οποία διεξήχθη στο Ξενοδοχείο Αstir Πάτρας.
Πρώτος ομιλητής εκ μέρους των διοργανωτών της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας αναφέρθηκε αρχικά στους στόχους που έχει θέσει και υλοποιεί ήδη με έμφαση η διοίκηση του φορέα, για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των τοπικών επιχειρήσεων.
Όπως ανέφερε, απαντώντας στην ανάγκη στήριξης των εξαγωγών, προχωρά η ίδρυση Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου Αχαΐας, που θα είναι ο βασικός βραχίονας ανάπτυξης και εξωστρέφειας για το φορέα και όλα τα μέλη του.
Στα πλαίσια αυτά προωθείται η δημιουργία του πρώτου μητρώου εξαγωγικών επιχειρήσεων και προϊόντων της Αχαΐας προκειμένου «να δούμε ποιος και τι παράγει στην περιοχή μας» όπως τόνισε.
Σε επίπεδο διοικητικής διάρθρωσης, ο φορέας προχωρά την Αναπτυξιακή με την επιλογή manager με γνώσεις στον κλάδο των εξαγωγών ενώ σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, μέσω του ΤΟΠΣΑ (Τοπικό Σχέδιο Απασχόλησης) που υλοποιεί το Επιμελητήριο Αχαΐας, θα καταρτιστούν 70 άνεργοι στο export management και στη συνέχεια θα γίνει η επιλογή μέσα από αυτούς, του προσωπικού της.
«Με βάση το πλάνο με το οποίο θα κινηθεί ο νέος φορέας, πρώτα θα εντοπίσουμε τοπικά προϊόντα που δύνανται να εξαχθούν και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε μικρές τοπικές εξαγώγιμες παραγωγές και να επιδιώξουμε να τους δώσουμε ένα brand name που θα είναι το διαβατήριο για την εξαγωγή του προϊόντος στο εξωτερικό» τόνισε ο κ.Μαρλαφέκας.
Στη συνέχεια ο Ανδρέας Κατσανιώτης, Γεν. Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, παρουσίασε νέες δομές στήριξης των εξαγωγών.
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του κ.Κατσανιώτη αναλώθηκε σε ένα θέμα που έχει πλήξει βαριά τη χώρα και τις επιχειρήσεις, την τεράστια αρνητική δημοσιότητα για την Ελλάδα της συνεχούς προβολής στα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης των αντιδράσεων και των κοινωνικών επιπτώσεων που έχει η απότομη δημοσιονομική προσαρμογή.
«Αλλάζουμε εδώ και 18 μήνες την αρνητική εικόνα που παρουσίασε η χώρα με στοχευμένες κινήσεις προς τα ξένα μέσα που περιλαμβάνουν πρώτα απ όλα την αλλαγή των πλάνων στα ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό. Πλέον ο έλληνας πρωθυπουργός έχει, εκτός των άλλων επαφών με ξένους ηγέτες, παρουσία σε επιλεγμένα διεθνή αναπτυξιακά φόρα παρουσιάζοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες και την άλλη εικόνα της χώρας. Έτσι αλλάξαμε την ατζέντα, προσπαθήσαμε όλα αυτά τα αρνητικά δημοσιεύματα που κατέκλυζαν τα διεθνή μέσω, μέσω της επικοινωνίας, να σταματήσουν και να μετατρέψουμε την κρίση σε μια ευκαιρία προκειμένου να πιεστεί συνολικά η Ευρώπη να αλλάξει στρατηγική στην ανάπτυξη» τόνισε.
«Στην Ελλάδα δεν είχαμε μάθει να βάζουμε στόχους και να υλοποιούμε επικοινωνιακές δράσεις στοχευμένα για την ανάπτυξη και την προάσπιση του πληττόμενου κύρους της χώρας. Βάλαμε στην ατζέντα το θέμα του κοινού ευρωπαϊκού προβλήματος μέσα στον πυρήνα του οποίου είναι η Ελλάδα, βάλαμε και το θέμα της ανάπτυξης ως ζητούμενο για όλη την Ευρώπη» επεσήμανε ο κ.Κατσανιώτης, καταλήγοντας: «Για πρώτη φορά δημιουργήσαμε το Συμβούλιο Εξωστρέφειας με επικεφαλής υπουργό Ανάπτυξης και μετέχοντες τους υπόλοιπους υπουργούς που εμπλέκονται».
Στη συνέχεια ο Γεώργιος Παπαστεργιόπουλος, Δντής Πληροφόρησης και Υποστήριξης Επιχειρήσεων του ΟΠΕ παρουσίασε λύσεις προκειμένου να ενισχυθεί το brand name της χώρας στο εξωτερικό. «Το κράτος δεν είναι εξαγωγέας, αυτό το ρόλο έχει ως ιδιωτικός τομέας και πρέπει με αυτόν τον τρόπο να δράσουμε. Εμείς είμαστε διαθέσιμοι με τα εργαλεία μας να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και βέβαια είμαστε στη διάθεση επιχειρήσεων και φορέων όπως το Επιμελητήριο Αχαΐας για την παρουσίαση εξαγωγικών λύσεων και νέων προωθητικών εργαλείων σε ειδικά σεμινάρια» επεσήμανε, καταλήγοντας «το εξωτερικό εμπόριο δεν προσφέρεται για εντυπωσιασμούς ούτε για μεμψιμοιρίες, πρέπει να είμαστε σοβαροί, συστηματικοί, επαγγελματίες στη δουλεία μας και να εκπαιδεύσουμε τα στελέχη μας σε αυτόν τον τομέα».
Κακές πρακτικές στις εξαγωγές
Προσκεκλημένος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ο Δημοσθένης Μπρούσαλης, Γενικός Διευθυντής DASC Branding και μέλος της ομάδας ICON4, μίλησε για τη συνολική παρουσία που έχουν τα ελληνικά προϊόντα σήμερα, εντοπίζοντας πλήθος προβλημάτων που εμποδίζουν τη διάδοση και διάθεση τους, παρότι είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, στο εξωτερικό
«Εμείς οι Έλληνες, παράγουμε μοναδικά προϊόντα, είδη κορυφαίας ποιότητας με μεγάλες δυνατότητες εμπορικής επιτυχίας. Όμως, σπάνια τα προϊόντα μας έχουν τη θέση που αξίζουν ή πληρώνονται στην τιμή που πρέπει, και δύσκολα προχωρούν στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Τα προϊόντα μας δεν έχουν ταυτότητα, δεν υποστηρίζονται από μάρκετινγκ και δεν έχουν την εικόνα που πρέπει για να ξεχωρίσουν και να προτιμηθούν» τόνισε.
«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός, ένα προϊόν για να κατακτήσει μια αγορά πρέπει να εκτοπίσει κάποιο άλλο. Πρέπει να δώσουμε βάση στα τοπικά προϊόντα, το brand name των τοπικών προϊόντων να περνά παντού, στον τουρισμό μας, στην κατανάλωση, στην επικοινωνία, να γίνει ισχυρό παντού πρώτα από εμάς και μετά για εμάς απ όλο τον κόσμο» επεσήμανε.
Στη συνέχεια ο Δημήτρης Καραγιάννης, Περιφερειακός Διευθυντής της DATA RC παρουσίασε το Γαστρονομικό Τουρισμό ως βασικό εργαλείο ανάπτυξης και εξωστρέφειας τονίζοντας ότι η διασύνδεση του αγροτικού τομέα της περιφέρειας με αυτού του είδους τον τουρισμό, θα αποτελούσε το βέλτιστο βήμα για την ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr