Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025 Τέμπη ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Συγκινητική και πολύ ενδιαφέρουσα η παράσταση "Patrasso, Oι Πόλεις Ξεχνάνε" που παρουσιάστηκε στο Δ. θέατρο Απόλλων της Πάτρας

Συγκινητική και πολύ ενδιαφέρουσα η παρά...

Ο ηθοποιός Μίλτος Νίκας χρειάστηκε να κάνει πάνω από 20 συνεντεύξεις για να συγκεντρώσει το υλικό για το κείμενο της παράστασης

Μνήμες, έντονη νοσταλγία και συγκίνηση προσέφερε απλόχερα στους θεατές η παράσταση «Patrasso, Οι πόλεις ξεχνάνε» που παρουσιάστηκε στην σκηνή του Δημοτικού θεάτρου Απόλλων, στην πλατεία Γεωργίου για τέσσερις βραδιές, από την περασμένη Παρασκευή έως και την Δευτέρα 5 Μαίου 2014.

Μάλιστα η χθεσινή τελευταία παράσταση ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου είκοσι λεπτών λόγω της μεγάλης προσέλευσης θεατών που είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσουν όλα τα καθίσματα της πλατείας του θεάτρου και τα θεωρεία.

Εκτιμάται ότι πάνω από 800 θεατές είδαν συνολικά την παράσταση, το κείμενο και την σκηνοθεσία της οποίας είχε κάνει ο ταλαντούχος Πατρινός ηθοποιός Μίλτος Νίκας. Όπως ο ίδιος είπε στο thebest.gr, επρόκειτο για μία ιδιαίτερη θεατρική δουλειά που του πήρε αρκετό χρόνο προετοιμασίας μιας και χρειάστηκε να κάνει πάνω από είκοσι συνεντεύξεις, απ’ όπου και συνέλεξε πολύτιμο υλικό για την Πάτρα των παλαιότερων χρόνων και κυρίως για την άλλοτε ανθούσα παροικία των Ελληνοιταλών που σταδιακά και ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μειώθηκε στο ελάχιστο, φτάνοντας από τους άλλοτε 15.000 σε περίπου 800 σήμερα.

Η παράσταση με σημείο εκκίνησης μία βαλίτσα γεμάτη παλιά χαρτιά και αναμνήσεις, «ξετύλιξε» μέσα από αφηγήσεις και παλιές φωτογραφίες – ντοκουμέντα μίας άλλης εποχής, που προβάλλονταν σε οθόνη, την ιστορία της Πάτρας των μετεπαναστατικών χρόνων, φτάνοντας μέχρι σχεδόν στο σήμερα και της συνοικίας των Ιταλών που ήταν στην ευρύτερη περιοχή της Καρόλου, Σανταρόζα και Αγίου Διονυσίου.

Το ενδιαφέρον στοιχείο του όλου εγχειρήματος που αξίζει να θυμίσουμε ότι έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαικού πολιτιστικού προγράμματος «Ομιλούντες Τόποι», είναι ότι οι θεατές μέσα από την παράσταση «Patrasso» έμαθαν πολλά πράγματα που σίγουρα αγνοούμε οι περισσότεροι. Για παράδειγμα ότι στο χώρο του σημερινού σχολείου (πρώην Πολυκλαδικό, νυν 13ο λύκειο) λειτουργούσε πολύ παλιότερα σχολείο Καθολικών καλογριών, ότι το αγαπημένο τραμ που λάτρευαν οι Πατρινοί και εκτελούσε δύο δρομολόγια έως τις Ιτιές με ενδιάμεσες στάσεις όπως στο ναό του Αγίου Ανδρέου και έως την άνω πόλη, λειτούργησε μέχρι το 1917 οπότε και σταμάτησε λόγω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακόμη ήταν συγκινητικές οι ιστορίες για τους ανθρώπους της Ελληνοιταλικής παροικίας και τις ταλαιπωρίες που βίωσαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς η έχθρα από τους ντόπιους ήταν μεγάλη. Όπως ακούσαμε, όταν έφευγε το τελευταίο πλοίο με Ελληνοιταλούς μετά τον πόλεμο, την ημέρα του εορτασμού του Αγίου Ανδρέα, δεν ήσαν λίγοι αυτοί που έριχναν κατάρες στους «σκυλόφραγκους», όπως τους έλεγαν και εύχονταν να βουλιάξει το πλοίο!

Μέσα από την παράσταση αναδείχθηκε και η πλούσια μουσική παράδοση της Πάτρας (υπήρχε και φιλαρμονική ορχήστρα των Καθολικών) αλλά και η αστική παράδοση της.

Όπως αναφέρει ο Μίλτος Νίκας στο πρόγραμμα της παράστασης, ευχαριστεί ολόψυχα τις κυρίες Μαρίκα Αλεξοπούλου, Λουίζα Βεντούρα, Καρμέλα Ανδρίτση Βουτσινά, Λίτσα Απατάγγελου, Νία Βιτάλη, Μπέλλα Δερματίνου, Γιώργο Δενάζη, Κατίνα Καραπάνου, Δάφνη Κροτσέτι, Γιάννα Μαρκέζη, Τόνια Στέλλα Μπάσση, Φραντζέσκα Ντούρου, Μαρία Στόλλα, Τίτη Τασσή και τους Ιωσήφ Απατάγγελο, Βικέντιο Βεντούρα, Νίκο Βιτάλη, Αντώνη Δεμαρτίνο και Πιπίνα Σινιγάλια που του εμπιστεύτηκαν τις ιστορίες τους.

Στην παράσταση έπαιξαν οι Ονίκ Κετσογιάν, Αβροκόμη Ξενόγιαννη, Γιάννης Πετρούτσος, Σεσίλια Χαρμπίλα και Ανδριάνα Χαλκίδη που ήσαν όλοι εξαιρετικοί.

Η παράσταση είχε ξαναπαιχθεί στα τέλη Ιουνίου του 2013 και σε εκείνη την πρώτη παρουσίαση στην διανομή είχαν συμμετάσχει και ο Γιώργος Μάρκου με την Φιορέλα Μαστρόκαλου, τους οποίους αντικατέστησαν ο Ονίκ Κετσογιάν και η Ανδριάνα Χαλκίδη.

Το μήνυμα της παράστασης όπου τους φωτισμούς είχε κάνει ο Νίκος Σωτηρόπουλος και τα βίντεο ο Παναγιώτης Φαφούτης, ήταν πως οι πόλεις δεν ξεχνάνε και οφείλουν να θυμούνται πως στις ίδιες στοές και δρόμους περπατούσαν παλιότερα άλλοι άνθρωποι που δεν υπάρχουν πια αλλά έχουν αφήσει το χνάρι τους.

*Mεταξύ των θεατών της τελευταίας παράστασης ήταν και ο Φάνης Δίπλας από το Λιθογραφείον, ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας από το Act, ο ιερέας του Καθολικού ιερού ναού του Αγίου Ανδρέα Πατρών στην Μαιζώνος, κ.α.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture