Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη TRAVEL WEST FORUM 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

To τολμηρό για την εποχή του φιλμ "Το Θεώρημα" ξαναβγαίνει στις Ελληνικές αίθουσες σε επανέκδοση

To τολμηρό για την εποχή του φιλμ "...

Η ταινία του Παζολίνι θα αρχίσει να προβάλλεται από τις 19 Ιουνίου 2014

Ένα κινηματογραφικό ποιητικό δημιούργημα ενός αιρετικού δημιουργού, του Ιταλού Πιέρ Πάολο Παζολίνι που είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις και κάποιες αντιδράσεις όταν πρωτοπροβλήθηκε το 1968-9, το φιλμ «Το Θεώρημα», μία τολμηρή δημιουργία για την εποχή της που δεν υπάκουε σε κανέναν κατεστημένο ηθικό κώδικα, ξαναβγαίνει σε επανέκδοση στις Ελληνικές αίθουσες σε διανομή από την New Star από τις 19 Ιουνίου 2014.

Σκηνές συγκλονιστικές, σε ένα εξαιρετικά τολμηρό και προκλητικό έργο. Μια οριακή ταινία που καταφέρνει να μεταφέρει βαθύτερα νοήματα χρησιμοποιώντας μια διαχρονική παγκόσμια γλώσσα. Πανέμορφο, αλλά και πεισματικά ερμητικό, μια αντι-μπουρζουά παραβολή που ερμηνεύτηκε μέχρι και με χριστιανικούς όρους. Μια ταινία γροθιά στον μεγαλοαστικό κόσμο και στην ψεύτικη πραγματικότητα στην οποία ζει.

Μία από τις πιο δαιμονικές και αμφιλεγόμενες κραυγές στην ιστορία του σινεμά. Πολιτική, ψυχολογία και θρησκεία μέσα σ’ ένα έργο που σε προκαλεί να το ερμηνεύσεις. Μυστηριακή και ερωτικά κρυπτογραφημένη ταινία από την πρώτη σκηνή ως την τελευταία. Αυτά είναι ορισμένα από τα σχόλια για το φιλμ του Παζολίνι ενώ ο Βασίλης Ραφαηλίδης είχε προσθέσει ότι «οι ταινίες του Παζολίνι αποτελούν ένα αίνιγμα. Αίνιγμα οι ταινίες του αίνιγμα και η ζωή του που εξακολουθούν να ερεθίζουν τη φαντασία μας».

Μία «θεωρητική» προσέγγιση της μεσοαστικής τάξης από τον Παζολίνι, που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, καθώς, πέρα από το προκλητικό του θέματος, για τον Παζολίνι ο άγνωστος είναι ο Θεός...

Ήταν η 1η φορά που ο Παζολίνι εργάστηκε κυρίως με επαγγελματίες ηθοποιούς. Τα δύο κυρίαρχα μοτίβα είναι η έρημος και η διαχρονικότητα της θεότητας. Συγκλονιστικές σκηνές σε ένα εξαιρετικά τολμηρό και προκλητικό έργο, μια οριακή ταινία που καταφέρνει να μεταφέρει βαθύτερα νοήματα χρησιμοποιώντας μια διαχρονική παγκόσμια γλώσσα...

Η ταινία ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ απέσπασε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας για τη Λάουρα Μπέτι.

Σενάριο - Πιερ Πάολ Παζολίνι

Μουσική - Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Ένιο Μορικόνε

Ντεκόρ - Λουτσιάνο Πουτσίνι

Κοστούμια - Μαρτσέλα Ντε Μάρκις.

Πρωταγωνιστές

Τέρενς Στάμπ

Σιλβάνα Μαγκάνο

Μασίνο Τζιρότι

Αλφόνσο Γκάτο

Λάουρα Μπέτι.

Μια μεγαλοαστική οικογένεια βιομηχάνου ζει στο Μιλάνο σε πολυτελή βίλα. Πατέρας, μητέρα, γιος, κόρη και μια υπηρέτρια. Εμφανίζεται ένας νέος και πανέμορφος επισκέπτης, χωρίς να γνωρίζουμε για ποιο λόγο.

Όλα τα μέλη της οικογένειας (και η υπηρέτρια) μεθούν από την ομορφιά του και του κάνουν ερωτικό άνοιγμα στο οποίο εκείνος ανταποκρίνεται. Ύστερα από ένα μικρό διάστημα αποφασίζει να φύγει. Όλοι του εξομολογούνται την επιρροή που είχε στη ζωή τους.

Μετά την αναχώρηση του η οικογένεια διαλύεται. Ο γιος ασχολείται απεγνωσμένα και αποτυχημένα με την τέχνη. Η κόρη τρελαίνεται και κλείνεται στη σιωπή. Η μητέρα αναζητά τον αγοραίο έρωτα. Ο πατέρας χαρίζει το εργοστάσιο στους εργάτες και φεύγει γυμνός στην έρημο. Η υπηρέτρια γυρίζει στο χωριό της όπου γίνεται αγία...

Είναι ίσως η πιο «αναρχική» και ενδιαφέρουσα ταινία στη φιλμογραφία του Παζολίνι, ένας μυστηριώδης άγνωστος, έρχεται από το πουθενά και στην κυριολεξία εισβάλλει σε μια μιλανέζικη οικογένεια, με συνέπεια να τη διαλύσει στα επιμέρους συστατικά της στοιχεία.

Ο παράξενος επισκέπτης ενώ φιλοξενείται από την οικογένεια, κοιμάται με όλους αρσενικούς και θηλυκούς- και τελικά τους κάνει να συνειδητοποιήσουν τη δυστυχία τους, πριν χαθεί οριστικά στο άγνωστο. Μήπως ήταν ο ίδιος ο Θεός;..

Το φιλμ θεωρείται και από τα αγαπημένα των Κινηματογραφικών Λεσχών της Ελλάδας και των σινεφίλ.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture