"Λόγω της κρίσης όλο και περισσότεροι δικηγόροι, μηχανικοί και άλλοι επιστρέφουν στη φύση"
Πάντα αγαπούσε τα ζώα και στην άκρη του μυαλού του δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει η προοπτική μιας ζωής κοντά στη φύση. Άλλωστε περνώντας από μικρός ώρες κοντά στα ζώα του παππού του, απέκτησε- όπως μου λέει ο ίδιος- "λόξα" με τα ζώα, τα φυτά και τα δέντρα. Μια ¨λόξα" η οποία δεν τον εγκατέλειπε ούτε στην θάλασσα όπου ως παιδί βουτούσε λαίμαργα κοιτάζοντας με τη μάσκα τα θαύματα του βυθού.
Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα μπορούσε τότε να φανταστεί ότι κάποτε θα έφτανε η ώρα που θα κρεμούσε σε ένα ωραίο κάδρο το πτυχίο του αποφοίτου του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών- Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών και θα επέστρεφε με όλη του την καρδιά στην πρώτη του αγάπη, προκαλώντας εν αρχή έκπληξη στο περιβάλλον του και εν συνεχεία την αποδοχή και τον θαυμασμό, αποδεικνύοντας ότι εκείνη η επιλογή ήταν τόσο σοφή, όσο και η αγάπη του για τα ζώα.
Ο 31χρονος Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, γιος του πρώην αντιδημάρχου του Δήμου Πατρέων Γιώργου Ζαφειρόπουλου, έχει σήμερα τον πατέρα του σύμμαχο και υποστηρικτή της επιχειρηματικής του προσπάθειας, παρά το γεγονός ότι όταν τον πρωτάκουσε να λέει ότι θα βάλει στο...αρχείο το πτυχίο και θα ανοίξει προβατοτροφική μονάδα, έμεινε ολίγον...σύξυλος.
Όταν έδινε πανελλήνιες είχε περάσει από το μυαλό του να σπουδάσει Βιολογία, αλλά εκτίμησε ότι οι υπολογιστές είναι εξίσου ενδιαφέροντες και σου ανοίγουν ορίζοντες, για αυτό και ενέδωσε στο... Πολυτεχνείο.
"Πάντα όμως στην άκρη του μυαλού μου υπήρχε η ιδέα της επιστροφής στη φύση" μου λέει.
Η σκέψη να ασχοληθεί με ένα επάγγελμα που θα είχε σχέση με τα ζώα, άρχισε να καλλιεργείται μέσα του ενώ ήταν φοιτητής στο 4ο έτος.
Το 2012, ήρθε η ώρα να την κάνει πράξη. Και την έκανε, αφήνοντας άπαντες αναύδους.
Επέλεξε από όλα τα ζώα, αυτά που θα μπορούσαν να του δώσουν την δυνατότητα να στήσει μια βιώσιμη επιχείρηση χωρίς μεσάζοντες.
Αυτά τα ζώα ήταν τα πρόβατα. Έτσι πριν από δύο χρόνια, άνοιξε στην περιοχή Αχαϊκό δίπλα στη ΒΙΠΕ, τη δική του μονάδα, με τίτλο "Η φάρμα της γιαγιάς", όπου μεγαλώνει τα πρόβατά του, τα οποία του επιστρέφουν την αγάπη και την προσοχή και ταυτόχρονα δείχνοντας και σε άλλους νέους, επιστήμονες και μη, το δρόμο για την επστροφή στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.
"Τα πρόβατα σου δίνουν ασφάλεια στη διάθεση των προιόντων τους. Το γάλα το παίρνεις αμέσως και το διαθέτεις απευθείας, δεν είναι όπως το κρέας που χρειάζεται ανάπτυξη μηχανισμών εμπορίου και μεσαζόντων" μου λέει και προσθέτει χαμογελώντας: "Το γάλα, έχει brand name"
Στην μονάδα του αυτή τη στιγμή βρίσκονται 200 μεγάλα πρόβατα και 100 μικρά.
Το γάλα που συγκεντρώνει (300 κιλά περίπου την ημέρα αυτή την εποχή), το διαθέτει στην πατρινή εταιρεία "Χελμός".
Στόχος του είναι η μονάδα να φτάσει το όριο των 400 προβάτων να έχει δηλαδή μια πλήρη δυναμικότητα.
Παράλληλα διαβάζει συνεχώς για τα ζώα, την φυσιολογία τους και τις ανάγκες τους, ενώ ετοιμάζεται να δώσει κατατακτήριες στην σχολή γεωπονίας του ΤΕΙ Αμαλιάδας.
"Αν βρω το χρόνο να διαβάσω...." μου λέει καθώς η μονάδα θέλει πολύ χρόνο απασχόλησης.
"Απο εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης της επιχείρησης, να φτιάξεις τυρί, ζωοτροφές, να βελτιώσεις γεννετικά τα ζώα σου κλπ. Αλλά ακόμη είμαι στην αρχή" συμπληρώνει.
Στην περιοχή δεν γνωρίζει άλλον απόφοιτο πανεπιστημίου που να ασχολείται με την κτηνοτροφία. Γνωρίζει όμως σε άλλες πόλεις και ανταλλάσσει απόψεις με τους συναδέλφους του.
" Λόγω της κρίσης όλο και περισσότεροι δικηγόροι,μηχανικοί και άλλοι επιστρέφουν στην φύση, τη γεωργία και την κτηνοτροφία" επιβεβαιώνει.
Όσο για το κληρονομικό γονίδιο; Δεν ασχολείται με την πολιτική, όπως ο πατέρας του, αλλά το έχει το μικρόβιο. "Θέλω να ασχοληθώ με τον συνδικαλισμό στον τομέα μου" μου λέει. Οπότε... πού ξέρεις.
Γιώτα Κοντογεωργοπούλου
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr