Με αφορμή το άρθρο ΚΗΝΣΟΡΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΟΝΤΕΣ
Ο σάλος που προκλήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών με αφορμή ένα άρθρο του καθηγητή Κώστα Μάρκου για τον πρώην υφυπουργό Παιδείας Γιώργο Στύλιο και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων, είχε συνέχεια (ΚΗΝΣΟΡΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΟΝΤΕΣ (ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ).
Το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής ζήτησε από την Πρύτανη να συνετίσει (!!!) τον κ. Μάρκου, ο οποίος πάλι μέσω του Πανεπιστημιακού forum "tovima", δίνει την απάντησή του σε όσους ενοχλήθηκαν από την παρέμαβσή του. Το thebest.gr αλίευσε την απάντηση του Καθηγητή και την δημοσιεύει:
"Αξιότιμοι κ. Συνάδελφοι
Διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή την δίκην εξωδίκου, απόφαση της συνέλευσης σας που κοινοποιήθηκε στο tovima στις 12 Νοεμβρίου 2014. Με ιδιαίτερη κατανόηση διαπίστωσα την καθολική ευαισθησία σας σε ζητήματα που θεωρείτε δυσφημιστικά για το ΤΜΗΥΠ. Ταυτόχρονα όμως, παρατήρησα με ιδιαίτερη ενόχληση την επιλεκτική και a la carte ευαισθησία σας. Εξηγούμαι:
Η επιστολή μου στις 7 Νοεμβρίου 2014 στο tovima περιείχε ένα γενικό και ένα ειδικό σχόλιο.
Όσον αφορά στο πρώτο, σχολίασα πολιτικά, την τυπική πορεία ενός παραγώγου του κομματικού-συνδικαλιστικού-επιστημονικού σωλήνα και την εξελικτική του καριέρα (του κ. Γεωργίου Στύλιου).
Το βασικό πνεύμα του σχολίου αυτού συνδέεται με το γεγονός ότι στις ταραγμένες εποχές που ζούμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο συκοφαντείται και λοιδορείται συστηματικά. Κύριος στόχος αυτής της επιτηδευμένης απαξίωσης είναι η «εμπορευματοποίηση» του.
Γενεσιουργά κέντρα των επιθέσεων αυτών είναι οι κομματικοί χώροι των συστημικών κομμάτων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και τα φερέφωνα τους ΜΜΕ. Κορυφαία επιχειρήματα τους είναι οι «αιώνιοι φοιτητές», η «αναξιοκρατία», οι «εξτρεμιστικές συνδικαλιστικές μειοψηφίες», η «φαυλοκρατία», η «δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία» των διδασκόντων και πολλά άλλα. Συνήθης ένοχος για όλα αυτά είναι κατά την άποψη τους η Αριστερά.
Έρχεται όμως η αντιπροσωπευτική περίπτωση του Γ.Σ. να αποκαλύψει στην ευρύτερη κοινή γνώμη, κάτι που είναι γνωστό σε όλους τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», ότι στον προαναφερθέντα κυρίαρχο μηχανισμό, η κομματική-συνδικαλιστική δραστηριότητα «μοριοδοτεί» την επιστημονική τοιαύτη. Ίσως η διαδικασία αυτή λειτουργεί αναδραστικά ως μια «επένδυση» στο νέο Πανεπιστήμιο που ετοιμάζουν. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
Αναφορικά με το ειδικό σχόλιο που εικάζω ότι σας ενόχλησε ιδιαίτερα: Παραθέτω, διερωτώμενος «..και εφόσον τα ανωτέρω είναι ακριβή..», όσον αφορά το παρουσιαζόμενο βιογραφικό του Γ.Σ., που παραχωρείται κατά τα ειωθότα από τον ενδιαφερόμενο στα ΜΜΕ. Ο Γ. Σ. ομιχλωδώς γράφει «..από τον Σεπτέμβριο 2006 είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 είναι Προϊστάμενος στο ίδιο τμήμα και έχει αναλάβει την οργάνωση και λειτουργία και δεύτερου τμήματος…», αφήνοντας να εννοηθεί το ΤΜΗΥΠ!! Πέραν αυτών, βεβαίως, την ίδια μέρα του επεισοδίου με τη βουλευτή Κανέλη, στις πολλαπλές εμφανίσεις του ομιλούσε στα ΜΜΕ ως Καθηγητής (ερωτώ: που;). Η έγκριτη «Καθημερινή», κατά την προ 2μήνου ορκωμοσία του ως υφυπουργού, τον παρουσιάζει ως «…..διδάκτορα του Τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών..» και πιο κάτω «..Κάπως έτσι τα είπε, εκφράζοντας την πίστη του στους φοιτητές. Να μην έχουμε «αιώνιους φοιτητές, αλλά άξιους και υπεύθυνους πολίτες, με τα πτυχία που επέλεξαν και πήραν...». Θεωρώ αυτονόητο ότι πολλά μέλη της ΓΣΕΣ του ΤΜΗΥΠ είναι αναγνώστες της εν λόγω εφημερίδας, ούτως ώστε στην καλύτερη περίπτωση, η μη παρέμβαση του ΤΜΗΥΠ για την αποκατάσταση της αλήθειας να οφείλεται σε έλλειψη ενημέρωσης. Για τούτο ισχυρίζομαι ότι η ευαισθησία σας, όπως λέμε στην Ιατρική, «πλαγιώνει». Τουναντίον, θα περίμενα (ματαίως όπως φαίνεται) κάποια εκδήλωση ευαισθησίας και αποκατάστασης της τάξης από τους επιβλέποντες την 8ετή διατριβή.
Τελειώνοντας, αναφέρομαι επιγραμματικά σε κάποιες άλλες πτυχές της απόφασης σας.
Η προσεκτική ανάγνωση της επιστολής μου κάνει σαφές ότι δεν αναφέρομαι καθόλου, όσον αφορά το ΤΜΗΥΠ, στη πολιτική συμπεριφορά του Γ. Σ. . Αυτό αφορά τον ίδιο και την κοινή γνώμη που εκτίθεται.
Το ΤΜΗΥΠ δεν χρειάζεται τη συνηγορία της ταπεινότητας μου για το εγνωσμένο κύρος και δραστηριότητα του, που είναι άλλωστε δεδομένη όπως άλλωστε και ενός εκάστου μέλους του. Χρειάζεται όμως την αυτοπροστασία του, καθώς και το Πανεπιστήμιο εν γένει, από τέτοια φαινόμενα όπως μεταξύ των άλλων η 8ετής διάρκεια ολοκλήρωσης των διδακτορικών.
Η αίτηση εκ μέρους σας προς την κ. Πρύτανη «..να προβεί σε όποιες ενέργειες κρίνει απαραίτητες..» υποθέτω ότι δεν υπαινίσσεται τη λήψη πειθαρχικών μέτρων εις βάρος μου. Κάτι τέτοιο δεν συνάδει, εξ όσων γνωρίζω, με την ιστορία τουλάχιστον ορισμένων εξ υμών.
Η καθυστέρηση της απάντησης μου σε σας οφείλεται στην αναμονή, μετά την έγκλιση σας, κλήσης και συνάντησης με την κ. Πρύτανη. Η συνάντηση αυτή έγινε στις 19 Νοεμβρίου 2014 παρουσία του Αναπλ. Πρύτανη κ. Καραμάνου, στους οποίους ανέπτυξα τις ως άνω απόψεις μου. Ενδεχομένως, τώρα που ενημερώθηκαν οι Πρυτανικές Αρχές, να παρέμβουν αυτές να προστατεύσουν το τρωθέν κύρος του Πανεπιστημίου Πατρών.
Τέλος, σας βεβαιώνω ότι την επιστολή μου την απέστειλα αποκλειστικά στο tovima. Ο δημόσιος διάλογος όμως είναι ανοιχτός (ευτυχώς) και οι πάντες ενημερώνονται
Την παρούσα απάντηση μου την αποστέλλω στο ΤΜΗΥΠ (την κοινοποιώ στις Πρυτανικές Αρχές) που πιστεύω ότι έχει την δεοντολογική υποχρέωση να την δημοσιοποιήσει στο tovima, άλλως θα υποχρεωθώ εντός ευλόγου διαστήματος να το κάνω εγώ. Διευκρινίζω ότι δεν προτίθεμαι να συνεχίσω το διάλογο αυτό πιστεύοντας ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα προς επίλυση, αλλά η διατύπωση διαφορετικών αντιλήψεων των οποίων η απόσταση ελπίζω μετά την αλληλογραφία αυτή να μειώθηκε.
Με εκτίμηση
Κώστας Β. Μάρκου"
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr
* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.