Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

"Κόβουν και ράβουν" για να βρουν τους 180 - Ποιοί βουλευτές θα κρίνουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

"Κόβουν και ράβουν" για να βρο...

Πώς τους υπολογίζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Ανακατεύεται ξανά και ξανά η τράπουλα με την οποία παίζεται το σκληρό πόκερ για την προεδρική εκλογή, η διαδικασία για την οποία θα ξεκινήσει στις 17 Δεκεμβρίου, αλλά και για τυχόν προσφυγή σε πρόωρες κάλπες.

Οι πολυποίκιλες δυνάμεις που μετέχουν στο άγριο παιχνίδι που γίνεται στο προσκήνιο, αλλά κυρίως στο παρασκήνιο, επιδίδονται σε μπλόφες και κρατούν κλειστά χαρτιά, με αποτέλεσμα οι συσχετισμοί, που επηρεάζονται και από τη δραματική τροπή που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, να αλλάζουν από μέρα σε μέρα, αν όχι από ώρα σε ώρα.

Κατά την πενθήμερη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, ο οποίος ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής, η προεδρική εκλογή αποτέλεσε σχεδόν το αποκλειστικό θέμα των συζητήσεων εντός και εκτός της κοινοβουλευτικής αίθουσας, όπως και σε γεύματα και δείπνα σε σπίτια και στα πέριξ του Κοινοβουλίου πολιτικά στέκια, καθώς πύκνωναν οι διεργασίες, εντείνονταν οι ζυμώσεις μεταξύ των βουλευτών και κορυφωνόταν η ένθεν κακείθεν προσπάθεια να βρεθούν οι 180 βουλευτές που βγάζουν Πρόεδρο ή οι 121 που οδηγούν σε πρόωρες κάλπες.

Οι συνεχείς ανακατατάξεις στις τρεις κρίσιμες δεξαμενές ώστε να συμπληρωθεί ή όχι η πλειοψηφία, δηλαδή στους ανεξάρτητους βουλευτές, που αισίως έφτασαν τους 24, στους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου, που υποχώρησαν στους 12, και στη ΔΗΜ.ΑΡ., που αριθμεί 10 βουλευτές, δείχνουν ότι ο κυβερνητικός στόχος να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, τις οποίες επιμένει να ζητεί και να προβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να είναι κοντύτερα από ποτέ.

Τα προγνωστικά, τα οποία γίνονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των βουλευτών, δίνουν οριακή επικράτηση των υποστηρικτών της προεδρικής εκλογής. Κι αυτό, καθώς υπολογίζεται ότι στους 155 βουλευτές που συγκεντρώνουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να προστεθούν έως 18 από τους κομματικά ανέστιους συναδέλφους τους, καθώς και τουλάχιστον 4 έως 5 από τους ΑΝ.ΕΛ. και άλλοι 3 έως 4 από τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Πώς έγειρε η ζυγαριά

Η ζυγαριά υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και κατά των πρόωρων εκλογών έγειρε με δύο ιδιαιτέρως καθοριστικές κινήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες:

- Η πρώτη ήταν η εσωτερική αναστάτωση που επικρατεί στους ΑΝ.ΕΛ. και αναζωπυρώθηκε από την αποχώρηση του Παναγιώτη Μελά, έπειτα από τις εις βάρος του διαδόσεις ότι η άρνησή του να συνταχθεί με τη γραμμή του κόμματός του για «όχι» στον Πρόεδρο ήταν προϊόν συναλλαγής. Η κόντρα του κ. Μελά με τον κ. Καμμένο οδηγήθηκε στα άκρα εξαιτίας και της δήλωσης του βουλευτή Πειραιά ότι «άλλοι τέσσερις βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ.» έχουν διάθεση να ψηφίσουν Πρόεδρο. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνει την αντιπρόεδρο της Βουλής Μαρία Κόλλια, η οποία στη διάρκεια της εβδομάδας φάνηκε να αμφιταλαντεύεται για τη στάση που θα τηρήσει.

Ο κ. Μελάς απέφυγε να πει τα ονόματα των βουλευτών, οι οποίοι του είχαν εκμυστηρευθεί την πρόθεσή τους, αλλά, σύμφωνα με όσα διακινούνται στους διαδρόμους της Βουλής, αναφερόταν στους συναδέλφους του Παύλο Χαϊκάλη, Γιάννη Δημαρά, Γαβριήλ Αβραμίδη και Ελενα Κουντουρά, η οποία, εξάλλου, λίγες ώρες αργότερα φωτογραφιζόταν σε ένα θερμό τετ α τετ με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ενώ μία ημέρα πριν ο φακός του «ΘΕΜΑτος» την είχε συλλάβει σε συνάντηση με την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη.    
- Η δεύτερη, ακόμη πιο προωθημένη, κίνηση ήταν η επιστολή που συνέταξαν ανεξάρτητοι βουλευτές, καλώντας σε συναινετικές λύσεις με την εκλογή Προέδρου και την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή και τη συμφωνία για τον ορισμό χρονοδιαγράμματος προκήρυξης εκλογών μέσα στο 2015. Το επίμαχο κείμενο, το οποίο διακινήθηκε από τους αποχωρήσαντες από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και ήδη ανεξάρτητους βουλευτές Σπύρο Λυκούδη, Βασίλη Οικονόμου και Γρηγόρη Ψαριανό, καθώς και τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Χρήστο Αηδόνη, συνυπέγραψε και ο Πέτρος Τατσόπουλος, κάνοντας, κατά πολλούς, το πρώτο βήμα αποστασιοποίησης από τη μέχρι τώρα θέση του ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο έχει εκλεγεί, για να μην κατηγορηθεί ως αργυρώνητος. 

Ακόμη πιο εντυπωσιακό, όμως, ήταν ότι το κείμενο υπεγράφη από τους παραμένοντες στη ΔΗΜ.ΑΡ. βουλευτές Νίκη Φούντα, Θωμά Ψύρρα και Νίκο Τσούκαλη, που ήρθε ως συνέχεια ανάλογης πρότασης επτά στελεχών της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος του κ. Φώτη Κουβέλη για να καμφθεί η συνεδριακή απόφαση της Αγίου Κωνσταντίνου υπέρ των εκλογών. Οι τρεις δημαρίτες, πάντως, ικανοποιώντας έκκληση της ηγεσίας τους, διευκρίνιζαν αργότερα ότι η πρότασή τους προϋποθέτει και συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι, ωστόσο, που, κατά άλλους, έγινε για λόγους τακτικής, αφού η επίσημη ηγεσία της Κουμουνδούρου δεν δείχνει καμία διάθεση να συναινέσει να προηγηθεί των εκλογών η προεδρική εκλογή και δηλώνει αδιάφορη για τη συνταγματική αναθεώρηση, την οποία, ωστόσο, φαίνεται να θέλει η ΔΗΜ.ΑΡ.    

Το σύνδρομο της… «Πόντιας πόρνης»

Αν και η αρχική εντύπωση ήταν ότι το κείμενο των «8» θα είχε πολύ περισσότερες υπογραφές, τελικώς ο στόχος αυτός δεν επετεύχθη, καθώς, για διάφορους λόγους, υπήρξε διστακτικότητα από αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές, όπως ο προερχόμενος από τη Ν.Δ. Γιώργος Κασαπίδης, ο εκλεγείς με τους ΑΝ.ΕΛ. Γιάννης Κουράκος και οι αποχωρήσαντες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., Μίμης Ανδρουλάκης και Πάρις Μουτσινάς αντίστοιχα, να δημοσιοποιήσουν από τώρα την πρόθεσή τους, προτού υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου Προέδρου. 

Οπως μάλιστα σχολίαζαν δηκτικά ορισμένοι στους διαδρόμους της Βουλής, ο περιορισμός των υπογραφών είναι απότοκο και του… συνδρόμου της «Πόντιας πόρνης», κατά το γνωστό ανέκδοτο που θέλει την εκδιδόμενη γυναίκα να βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν πληροφορήθηκε καθυστερημένα ότι οι συναδέλφισσές της ασκούσαν το ίδιο επάγγελμα… επί αμοιβή. Με άλλα λόγια, υποστηρίζουν ότι αρκετοί από τους «ανέστιους» βουλευτές δεν έχουν δεχθεί ακόμη βολιδοσκοπήσεις ή, σε άλλες περιπτώσεις, δεν έχουν λάβει απαραίτητες διαβεβαιώσεις για το πολιτικό τους μέλλον, με ένταξη π.χ. στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών. Κάτι που, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, έχει ήδη κάνει, εμμέσως, ο ΣΥΡΙΖΑ για τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές που προσεταιρίστηκε: τη Θεοδώρα Τζάκρη, τη Χρυσούλα Γιαταγάνα, τον Θεόδωρο Παραστατίδη και τον Οδυσσέα Βουδούρη, με τους οποίους συναντήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.  

Οι πιο ψύχραιμοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο μιλούν για «φίφτι-φίφτι πιθανότητες», ενώ δεν λείπουν και οι πιο αισιόδοξοι που υποστηρίζουν ότι «είμαστε μια ανάσα από τους 180». Οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται με το σκεπτικό ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσελκύσει άλλους δύο ανεξάρτητους», δηλαδή τη Ραχήλ Μακρή και τον Μάρκο Μπόλαρη, ανεβάζοντας, έτσι, τις βέβαιες αρνήσεις ψήφου στις 103 (ΣΥΡΙΖΑ και συνεργαζόμενοι 77, Χρυσή Αυγή 16 και ΚΚΕ 12), στις οποίες θα προστεθούν και τα «όχι» που μπορεί να πουν όσοι από τους 10 της ΔΗΜ.ΑΡ. και τους 12 των ΑΝ.ΕΛ. επιμείνουν μέχρι τέλους στη θέση των ηγεσιών τους για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Ο υποψήφιος και οι κάλπες

Πολλά, πάντως, μπορεί να αλλάξουν εφόσον ευοδωθούν οι εισηγήσεις που γίνονται από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη προς το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να επιδιωχθεί απευθείας επικοινωνία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μόλις οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα, με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικά με τους προέδρους των ΑΝ.ΕΛ. και της ΔΗΜ.ΑΡ. Σε κάθε περίπτωση, έμπειροι κοινοβουλευτικοί επιμένουν ότι η σημερινή ομιχλώδης σε μεγάλο βαθμό κατάσταση και το σκληρό παρασκηνιακό παιχνίδι δεν μπορεί να ξεκαθαρίσουν προτού η κυβερνητική ηγεσία είναι σε θέση να ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου που θα προτείνει για το ύπατο αξίωμα, όπως και το χρονοδιάγραμμα για τις κάλπες που θα στηθούν.

Οσο πάντως πλησιάζει η ώρα της εκλογής, το γαϊτανάκι με την ονοματολογία των πιθανών υποψηφίων μεγαλώνει. Εφόσον επιλεγεί πολιτικό πρόσωπο, ως φαβορί προβάλλει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός και επίτροπος στην Ε.Ε. Σταύρος Δήμας, ο οποίος έχει πυκνώσει τις επαφές του με πολιτικά στελέχη από τα συγκυβερνώντα κόμματα.

Ορισμένοι δίνουν αρκετές πιθανότητες στον νυν επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ συζητιούνται και άλλα ονόματα, όπως ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος (τον πρότεινε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης), αλλά και η Μαριέττα Γιαννάκου, την οποία υπέδειξε η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου, όπως και τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Παρασκευά Αυγερινό. Από τους εκτός πολιτικής, στα χείλη αρκετών βουλευτών είναι το όνομα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, ενώ ακούστηκε μέχρι και το όνομα του Διονύση Σαββόπουλου.    

Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης δήλωνε έτοιμος να ξεκινήσει -«και αύριο το πρωί»- τη διαδικασία, μόλις λάβει το σχετικό σήμα από την κυβέρνηση για να ορίσει τις ημερομηνίες των τριών ψηφοφοριών που προβλέπεται να γίνουν, εφόσον στην πρώτη ή στη δεύτερη από αυτές δεν συγκεντρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 200 ψήφων, που στην τρίτη μειώνεται σε 180. Οι ημερομηνίες ήδη ορίστηκαν οπότε τώρα πλέον όλα έχουν δρομολογηθεί.

«Στην προεδρική εκλογή τον λόγο έχουν οι βουλευτές, είναι η ώρα τους», λέει στους συνομιλητές του ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος κινείται θεσμικά και επαναλαμβάνει ότι «όσο πολιτικά θεμιτό είναι να εκλεγεί Πρόεδρος, άλλο τόσο είναι και να μην εκλεγεί». Τονίζει, ωστόσο, ότι «είναι διαφορετικό να εκλεγεί ένας ισχυρός Πρόεδρος με συναίνεση και αυξημένη πλειοψηφία και άλλο να βγάλουμε έναν Πρόεδρο που θα ψηφιστεί, ίσως, με τις 120 ή 130 ψήφους που θα έχει το πρώτο κόμμα στην επόμενη Βουλή».

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις