Ερώτηση απο το Νίκο Τσούκαλη
Ερώτηση προς τους κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Τουρισμού με θέμα: «Επιτακτική ανάγκη η επισκευή των θυροφραγμάτων του φράγματος Πηνειού, εκκρεμεί η αξιοποίηση του φράγματος για την ανάπτυξη της περιοχής» κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΜΑΡ κ. Νίκος Τσούκαλης.
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι το έργο της αποκατάστασης του φράγματος του Πηνειού, το οποίο έχει εξαγγελθεί και αναμένεται εδώ και χρόνια, χαρακτηρίζεται κατεπείγον, καθώς λόγω της έλλειψης συντήρησης ενδεχόμενη διαφυγή του υδάτινου όγκου του φράγματος θα προξενήσει ανυπολόγιστες οικονομικές και οικολογικές καταστροφές στην περιοχή. Επιπλέον, προς το Υπουργείο Τουρισμού τίθεται το ζήτημα της αξιοποίησης του φράγματος του Πηνειού ως πόλου ανάπτυξης για την περιοχή και τους κατοίκους της.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:
«Το τεχνητό φράγμα του Πηνειού, το οποίο όπως έχει αποδειχτεί έπειτα από αυτοψίες ειδικών παραμένει ασυντήρητο επί δεκαετίες, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε κίνδυνο. Με κάθε σεισμό ή πλημμύρα οι πιθανότητες να αστοχήσουν τα θυροφράγματά του αυξάνονται. Το έργο της αποκατάστασης του φράγματος Πηνειού, που έχει εξαγγελθεί και αναμένεται εδώ και χρόνια, έχει πλέον χαρακτήρα κατεπείγοντα και αυτό διότι, εάν δεν αποκατασταθούν άμεσα τα θυροφράγματα που δεν λειτουργούν, ενδέχεται να πλημμυρίσει όλος ο κάμπος της Ηλείας. Κάθε αστοχία του αναχώματος από σεισμό ή άλλη αιτία μπορεί να οδηγήσει τους ειδικούς να το χαρακτηρίσουν επικίνδυνο και τότε η εκκένωσή του θα προκαλέσει ανυπολόγιστες οικονομικές καταστροφές με τη φυγή του υδάτινου όγκου.
Παράλληλα εκκρεμούν εγκρίσεις και χρηματοδότηση για την περαιτέρω αξιοποίηση του φράγματος Πηνειού ως πόλου ανάπτυξης για την περιοχή και τους κατοίκους της. Συγκεκριμένα, έχει βαλτώσει η πρόταση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο πρανές του αναχώματος με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών για τη λειτουργία του διυλιστηρίου. Επίσης, ένα σημαντικό ζήτημα για την αξιοποίηση τη περιοχής είναι η εξεύρεση πόρων για την αποπεράτωση του τουριστικού περιπτέρου (προς το Μπόρσι). Παρά την ύπαρξη μελέτης, σταμάτησε η χρηματοδότηση του περιπτέρου το 2010 και το 2011 διαλύθηκε η εργολαβία. Το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας ως ανταποδοτικό για την τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής που υδροδοτεί μεγάλο μέρος του νομού Ηλείας και πιθανόν μελλοντικά και μέρος της Αχαΐας. Το φυσικό κάλλος της περιοχής και η γειτνίαση με την Αρχαία Ήλιδα δικαιολογούν μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη του τουρισμού.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Πότε πρόκειται να γίνει μελέτη για την επισκευή του φράγματος Πηνειού; Πότε προβλέπεται να ξεκινήσουν οι εργασίες υλοποίησης του έργου; Ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του;
- Με ποιον συγκεκριμένο τρόπο προτίθεστε να συνδράμετε τις αρμόδιες αρχές ώστε να αξιοποιηθεί περαιτέρω τουριστικά και περιβαλλοντικά η περιοχή του φράγματος Πηνειού;»
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr