Οι αθλητές του Αίολου Πατρών μίλησαν για το άθλημά τους
"Το ράγκμπι είναι ένα άθλημα για χούλιγκαν που παίζεται από ευγενείς", με αυτόν τον τρόπο ο πρώην διεθνής αθλητής, που πλέον αγωνίζεται και προπονεί την ομάδα του Αιόλου Πατρών, ο Γιώργος Παπαγιαβής περιέγραψε την μεγάλη του αγάπη.
"Ο κόσμος αγαπά πολύ το συγκεκριμένο άθλημα αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα, είναι απορίας άξιον για πόσο καιρό θα αντέξουν οι παίκτες να τα βάζουν από την τσέπη τους", τόνισε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Σκρέτας, που στο παρελθόν έχει αγωνιστεί σε ομάδα του εξωτερικού, στην Ιταλία.
"Όσο πιάνεις μπάλα, τόσο πιο πολύ πωρώνεσαι", η Ευδοξία Χρηστοφή εξήγησε πώς μία γυναίκα μπορεί να παίξει εξίσου καλά ράγκμπι, αφού πρόκειται για ένα πραγματικά όμορφο άθλημα.
Οι τρεις αθλητές της ομάδας rugby του Αιόλου Πατρών, δέχτηκαν το κάλεσμα των σπουδαστών αθλητικής δημοσιογραφίας (των Θεώνη Αναστασοπούλου, Άκη Καραπαναγιώτη, Ευτυχία Κοκόρου και Δημήτρη-Κωνσταντίνου Μητρόπουλου-Γκότση) και παρευρέθησαν στο ΙΕΚ Ακμή Δυτικής Ελλάδας.
Τους ενημέρωσαν για το άθλημα που εκπροσωπούν, ενώ δεν δίστασαν να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματά των σπουδαστών αναφορικά με το ξεκίνημά τους και τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ομοσπονδία. Οι τρεις αθλητές του Αιόλου Πατρών μίλησαν ακόμα για τις διακρίσεις τους αλλά και τις σχέσεις τους με την άλλη πατρινή ομάδα.
Η αλήθεια είναι πως το ράγκμπι δεν είναι δημοφιλές στην Ελλάδα. Εσείς πώς το επιλέξατε;
Ευδοξία Χρηστοφή: Εγώ είχα έναν φίλο μου που έπαιζε ράγκμπι και με παρότρυνε να ξεκινήσω. Την προπόνηση την είχα στο μυαλό μου σαν κάτι τελείως διαφορετικό. Μόλις πήγα, είδα και έπιασα μπάλα, ξεκίνησε και η αγάπη μου για το άθλημα και κάθε φορά θέλω να δίνω περισσότερα. Ήταν κάτι καινούριο για εμένα και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον.
Σωτήρης Σκρέτας: Έχω ασχοληθεί με πολλά αθλήματα. Στην Ιταλία μου πρότειναν να ασχοληθώ με το ράγκμπι και το έκανα. Μου άρεσε πάρα πολύ. Το θέμα είναι πώς όσο παίζεις και μπαίνεις σε μία ομάδα, τόσο αγαπάς το άθλημα.
Είναι τίμιο παιχνίδι, δεν έχει αδικία από την άποψη πώς ο καλύτερος κερδίζει. Δεύτερον, έχει σωματική επαφή και ομαδικότητα, στοιχεία που εμένα προσωπικά μου αρέσουν. Όσο παίζεις, τόσο πωρώνεσαι. Είναι το άθλημα που στο προκαλεί.
Γιώργος Παπαγιαβής: Εγώ το έψαξα λίγο. Όταν ήμουν μικρός, το είχα δει στην τηλεόραση και μου άρεσε. Στη συνέχεια έπαιξα επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όταν αποφάσισα πώς για δικούς μου λόγους, ήθελα να το σταματήσω. Τότε λέω, θα κάνω αυτό που είχα δει και μου άρεσε. Έψαξα στο ίντερνετ και τελικά βρήκα έναν φίλο από το χωριό μου, που γνώριζε για το άθλημα. Τότε έφυγα και πήγα Αθήνα για αυτόν τον λόγο, προκειμένου να ξεκινήσω το ράγκμπι. Αυτό που βρήκα στο ράγκμπι ήταν για μένα απίστευτο, η νοοτροπία, η συναδελφικότητα και είναι πραγματικά αυτό που λένε πώς:
" Το ράγκμπι είναι ένα άθλημα για χούλιγκαν που παίζεται από ευγενείς". Αυτό και μόνο, νομίζω ότι τα λέει όλα. Θα χτυπηθείς με τους αντιπάλους και μετά θα καθίσετε όλοι μαζί για μπύρα, χωρίς ανταγωνισμό. Παίζουμε για να περνάμε καλά, για κανέναν άλλον λόγο.
Πιστεύετε πώς μπορεί να αναπτυχθεί με κάποιο τρόπο στην Ελλάδα;
Γιώργος Παπαγιαβής: Το σημαντικότερο θα είναι να αφήσουν αυτούς που μπορούν, ξέρουν και κυρίως αγαπάνε το άθλημα, να βγουν μπροστά γιατί τόσο καιρό δεν τους αφήνουν. Επίσης, η δουλειά πρέπει να ξεκινήσει από τους ίδιους τους προπονητές, τους διαιτητές και τους παίκτες. Να γίνονται παρουσιάσεις σε σχολεία από εκείνους, μία προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει η ομάδα μου με επισκέψεις σε σχολεία. Από εκεί και πέρα, στην Ελλάδα πρέπει να τα βρούμε μεταξύ μας και μετά να κοιτάξουμε την ανάπτυξη όχι μόνο στο δικό μας, αλλά σε όλα τα λεγόμενα "μικρά" αθλήματα.Τόσα χρόνια η Ομοσπονδία δεν φρόντισε να υπάρξει κάποια ανάπτυξη για το άθλημα και δεν ξέρουμε που πήγαν τα λεφτά από τις επιχορηγήσεις. Εμείς το κάνουμε επειδή το αγαπάμε και δεν έχουμε κάτι να κερδίσουμε.
Μιας και αναφερθήκατε στην Ομοσπονδία, τι ακριβώς έχει συμβεί; Έχει διαλυθεί η Ομοσπονδία; Έχει συγχωνευτεί;
Γιώργος Παπαγιαβής: Η απόφαση του Υπουργού αναφέρει ότι έγινε συγχώνευση με την Ομοσπονδία του χάντμπολ, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Από ό,τι ακούσαμε θα συμβεί και σε άλλες Ομοσπονδίες. Το ράγκμπι έχει προοπτικές να φτάσει σε πιο υψηλό επίπεδο στο μέλλον στην Ελλάδα;
Σωτήρης Σκρέτας: Υπάρχει η δυνατότητα γιατί ο κόσμος το αγαπάει σαν άθλημα, αλλά όταν δεν υπάρχει βοήθεια από την Πολιτεία ή από κάποιον που θα σε στηρίξει; Πόσο θα αντέξουν και οι αθλητές να βάζουν από την τσέπη τους τα έξοδα και να τρέχουν όλη μέρα; Διαφημίζουν το άθλημα χωρίς χρήματα και το κάνουν μόνο για την αγάπη που έχουν γι' αυτό.
Σαν παίκτες, που εκπροσωπείτε μία ομάδα, περιμένετε να έρθει ένας "Μεσσίας", δηλαδή ένας άνθρωπος που να αγαπά το ράγκμπι και να το βοηθήσει να πάει μπροστά;
Γιώργος Παπαγιαβής: Όχι, έτσι, όπως θέτεις το ερώτημα, όχι. Περιμένουμε να αφήσουν τους ανθρώπους που υπάρχουν ήδη στο άθλημα και το αγαπάνε, να μπουν μπροστά. Δεν περιμένουμε κανέναν "Μεσσία".
Από τη μία το αγαπάτε αυτό που κάνετε και από την άλλη λέτε πώς δεν υπάρχουν χρήματα. Θέλετε δηλαδή να το πάτε σε επαγγελματικό επίπεδο; Γιώργος Παπαγιαβής: Δεν το έχουμε αυτοσκοπό. Σκοπός μας είναι να αναπτυχθεί το ράγκμπι και εάν συμβεί αυτό, τότε θα γίνει και επαγγελματικό. Δεν μας ενδιαφέρει να βγάλουμε εμείς λεφτά. Αν ήθελα να βγάλω λεφτά, θα πούλαγα, όπως πουλάνε άλλοι, ότι είμαι καθηγητής του αθλήματος και θα έλεγα στα παιδιά εάν θέλετε να σας κάνω προπόνηση, δώστε μου τόσα ευρώ το μήνα. Σκοπός μας είναι να μην πληρώνουν οι παίκτες.
Ο κόσμος της Πάτρας βοηθάει τον Αίολο;
Γιώργος Παπαγιαβής: Κάποιοι ναι, μάς βοηθάνε. Γενικά όμως, όχι. Δεν μπορείς όμως να τους κατηγορήσεις για αυτό, γιατί σου λέει: «ράγκμπι, τι είναι αυτό;». Ο άλλος θέλει να προβληθεί,. Υπάρχουν όμως κάποιοι που μάς έχουν βοηθήσει αρκετά, ειδικά φέτος. Είχαμε μία μεγάλη βοήθεια από την εταιρεία "ARKHON PANEL", που πιστεύει σε εμάς και σε αυτό που κάνουμε. Επίσης, μάς έχουν βοηθήσει πολύ οι άνθρωποι στο Χαϊκάλι, ώστε να φτιάξουμε το γήπεδό μας, αν και γνωρίζουμε πολύ καλά πώς διανύουμε δύσκολη περίοδο.
Σωτήρη, μιας και έχεις αγωνιστεί στην Ιταλία, μπορείς να μας επισημάνεις τη διαφορά του ελληνικού από το ιταλικό πρωτάθλημα;
Σωτήρης Σκρέτας: Στην Ιταλία ήταν πιο οργανωμένα. Υπάρχει Ομοσπονδία, προπονητές, αν και εκεί θέλει προσωπική δουλειά για να δημιουργήσεις μία ομάδα. Όλα αυτά που κάνουν τα παιδιά είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκεί, έβρισκες πιο εύκολα χορηγό γιατί το άθλημα είναι πιο γνωστό.
Υπάρχει και η Εθνική ομάδα που είναι πολύ καλή, έχει φιλάθλους και ο κόσμος έχει αγαπήσει το rugby. Είπες ότι στην Ιταλία το έχει αγαπήσει ο κόσμος το άθλημα και είναι διαδεδομένο.
Στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο;
Σωτήρης Σκρέτας: Εδώ δεν έχουμε την παιδεία να ακολουθούμε άλλα αθλήματα. Εδώ ασχολούμαστε περισσότερο με το ποδόσφαιρο και τα υπόλοιπα αθλήματα έρχονται σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όλα τα άλλα αθλήματα είναι μπροστά.
Όλα πρέπει να ξεκινήσουν σωστά, να ξεκινήσεις από σωστούς προπονητές, να δημιουργηθούν άτομα που ξέρουν να διδάσκουν σωστά, όχι όπως στην Ελλάδα που ο καθένας γίνεται προπονητής ή βγαίνει και δηλώνει προπονητής ή πως παίζει ράγκμπι, ενώ δεν έχει παίξει ποτέ στη ζωή του.
Βέβαια, δεν νομίζω πως φταίει μόνο η νοοτροπία των Ελλήνων αλλά φταίει το γεγονός πως όταν υπήρχαν χρήματα προκειμένου να αναπτυχθεί το άθλημα, δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Φταίνε και οι υπεύθυνοι. Τώρα τι έκαναν τα χρήματα, δεν είμαι εγώ σε θέση να γνωρίζω.
Μπήκαν στην Ομοσπονδία άτομα, που δεν αγαπούσαν το ράγκμπι, οπότε πώς θα προκόψει αυτή η Ομοσπονδία; Ίσως η αρχή τους ήταν να βγάλουν λεφτά. Στα αθλήματα που η Ελλάδα έχει βάλει άτομα – γνώστες του αθλήματος, τότε βγάζουμε πρωταθλητές.
Αναφορικά με τη σωματική διάπλαση, χρειάζεται συγκεκριμένο βάρος για να μπορεί κάποιος να παίξει ράγκμπι;
Γιώργος Παπαγιαβής: Το καλό που έχει το ράγκμπι είναι πως έχει θέση για όλους, τους αθλητικά χοντρούς και τους αδύνατους. Συνήθως, όσοι έχουν περισσότερα κιλά αγωνίζονται στη θέση του forward και οι πιο λεπτοί αγωνίζονται ως back. Στην Πάτρα υπάρχει και άλλη ομάδα rugby, εκτός από τον Αίολο που εκπροσωπείτε.
Ποιες είναι οι μεταξύ σας σχέσεις;
Γιώργος Παπαγιαβής: Τυπικές. Εμείς έχουμε σεβασμό απέναντί στους παίκτες που παίζουν ράγκμπι.
Έχουν γίνει ενέργειες από τη μεριά σας για κάποια συνεργασία;
Γιώργος Παπαγιαβής: Από εμάς προσωπικά έχουν γίνει προσκλήσεις για διεξαγωγή φιλικών αναμετρήσεων, οι οποίες όμως, βρήκαν πάνω σε... τοίχο.
Η ομάδα σας έχει διακρίσεις;
Γιώργος Παπαγιαβής: Πέρσι καταφέραμε να κατακτήσουμε την τρίτη θέση από τις οκτώ ομάδες που έλαβαν μέρος στο πρωτάθλημά στο 7s, σε μία πολύ ωραία διοργάνωση στη Λεωφόρο. Και στο Union με 15 παίκτες, πάλι τρίτοι βγήκαμε, πάλι με τη συμμετοχή οκτώ ομάδων. Οι γυναίκες δεν είχαν πρωτάθλημα πέρσι, ήταν μόνο δύο ομάδες, η δική μας και ο Παναθηναϊκός και έπαιζαν κατά καιρούς φιλικά μεταξύ τους. Κλείνοντας, θα θέλαμε να μάθουμε ποιοι είστε έξω από το γήπεδο…
Ευδοξία Χρηστοφή: Φοιτήτρια στην Πάτρα στη σχολή Πολιτικών Έργων Υποδομής. Κατάγομαι από την Κω και λογικά θα επιστρέψω εκεί κάποια στιγμή και σκέφτομαι να συνεχίσω στο νησί το rugby. Ελπίζω να έχω την ευκαιρία να συνεχίσω, έστω να κάνω προπόνηση.
Σωτήρης Σκρετάς: Είμαι φαρμακοποιός. Είμαι παντρεμένος με έναν γιο, που προορίζεται για αθλητής του ράγκμπι.
Γιώργος Παπαγιαβής: Φοιτητής στην Πάτρα στη σχολή Επιστήμης των Υλικών.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr