Η κρίση έφερε μαζί της κατακόρυφη αύξηση της χρήσης αλκοόλ
Η κρίση έφερε μαζί της κατακόρυφη αύξηση της χρήσης αλκοόλ σε όλες τις ηλικίες. Και μαζί με αυτό έφερε και πολλούς περισσότερους ανθρώπους στο χείλος της απελπισίας. Και βεβαίως όχι μόνο αυτούς, αλλά και τις οικογένειές τους, καθώς ο αλκοολισμός είναι μια ...νόσος που εξαπλώνεται σε όλα τα ...δωμάτια του σπιτιού.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, το σπίτι ασθενούσε με τρόπους πολλούς. Ένας από αυτούς ήταν το να κουκουλώνει το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι.
Ώσπου και στην Πάτρα έκανε την εμφάνισή του ένα κλαμπ, στο οποίο δεν πάς για να χτυπήσεις σφηνάκια, αλλά το κακό στη ρίζα του.
Ο ΕΣΚΟΠΑ είναι μια εθελοντική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η χρήση αλκοόλ. Στηρίζεται στην προσέγγιση του Κροάτη ψυχιάτρου και ειδικού σε θέματα αντιμετώπισης του αλκοόλ Vladimir Hudolin, σύμφωνα με την οποία ο αλκοολισμός δεν είναι ασθένεια, αλλά τρόπος ζωής. Η μέθοδος Hudolin μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα απεξάρτησης από το αλκοόλ σε ποσοστό 50-60%, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ανάλογων συλλόγων στην Ιταλία. Στη γειτονική χώρα έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα η συγκεκριμένη προσέγγιση, με 2.200 κλαμπ! Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, πως και όσοι δραστηριοποιούνται εθελοντικά στην Ελλάδα σε αυτή την κατεύθυνση είτε έχουν σπουδάσει είτε έχουν σχέσεις με την Ιταλία.
Στην Ελλάδα το πρώτο κλαμπ δημιουργήθηκε το 2000. Σήμερα λειτουργούν 14, στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Πάτρα και στην Κρήτη. Η συμμετοχή στα κλαμπ είναι δωρεάν και οι συναντήσεις γίνονται σε δημόσιους χώρους, που συνήθως διαθέτουν οι δήμοι ή οι εκκλησίες.
Το κλαμπ είναι μία πολυοικογενειακή κοινότητα αποτελούμενη από δύο έως δώδεκα οικογένειες, που μπορεί να διαφέρουν ως προς το φύλο, την ηλικία, το επάγγελμα, την εκπαίδευση, τους τρόπους ζωής. Αυτό όμως που τις συνδέει είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ. Το κλαμπ έχει ως στόχο την αλλαγή του τρόπου ζωής των οικογενειών αλλά και της υγειονομικής κουλτούρας της τοπικής κοινωνίας. Τα μέλη του δεν θεωρούνται ως άρρωστοι και ο στόχος του δεν είναι η θεραπεία τους αλλά η αλλαγή του τρόπου ζωής τους. Το κλαμπ ανήκει στην κοινωνία όπου οι οικογένειες ζουν και εργάζονται.
Τι συμβαίνει μέσα στο κλαμπ;
Το κλαμπ δουλεύει με απλούς κανόνες. Οι συναντήσεις των οικογενειών διαρκούν μιάμιση ώρα και λαμβάνουν χώρα μία φορά την εβδομάδα. Οι συναντήσεις αρχίζουν και ολοκληρώνονται με ακρίβεια. Κάθε οικογένεια πρέπει να ειδοποιεί για μια πιθανή της απουσία. Στις συναντήσεις δεν υποστηρίζεται το κάπνισμα γιατί το κλαμπ προωθεί την υγεία και το κάπνισμα δεν προάγει την υγεία.
Τα μέλη μιλούν για τον εαυτό τους μέσα σε ένα κλίμα σεβασμού, κατανόησης, αλληλοβοήθειας, ενθάρρυνσης. Κάθε μέλος φέρνει στο κλαμπ προβλήματα, χαρές, λύπες, υποτροπές, συναισθήματα, σχέδια, όνειρα. Μέσα σε αυτό το κλίμα κάθε μέλος του κλαμπ φροντίζει και ενδιαφέρεται για το άλλο.
Στο κλαμπ παίρνουν μέρος οι οικογένειες με προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ και ο υπηρέτης-δάσκαλος. Ο υπηρέτης-δάσκαλος βρίσκεται στην υπηρεσία του κλαμπ. Αυτός γνωρίζει και είναι ευαισθητοποιημένος στα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ. Ο υπηρέτης-δάσκαλος είναι ένα μέλος του κλαμπ με συγκεκριμένο ρόλο και με ειδικές ευθύνες. Διευκολύνει και προκαλεί, όταν χρειάζεται, τον διάλογο, την επικοινωνία και την διαδικασία της αλλαγής. Ο υπηρέτης-δάσκαλος δεν είναι ο αρχηγός ή ο υπεύθυνος του κλαμπ.
Στις συναντήσεις δεν προβλέπεται η παρουσία επισκεπτών, εθελοντών, μαθητευομένων ή άλλων προσκεκλημένων. Ό,τι λέγεται μέσα στο κλαμπ δεν μεταφέρεται έξω από αυτό.
Το κλαμπ δεν ανήκει σε καμία υπηρεσία ή οργάνωση, αλλά μπορεί να συνεργάζεται με άλλους φορείς, διατηρώντας όμως την αυτονομία του. Η συμμετοχή των οικογενειών είναι δωρεάν. Ο υπηρέτης-δάσκαλος παρέχει τις υπηρεσίες του εθελοντικά.
Τα κλαμπ εκτός από μια τεχνική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ, αποτελούν και μια φιλοσοφία ζωής. Βασίζονται στην αλληλεγγύη, στην φιλία, στην αγάπη, στην αναζήτηση της ειρήνης, της συμβίωσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης
Είναι ενταγμένο στο εσωτερικό της τοπικής κοινωνίας, τα μέλη του δεν είναι ανώνυμα και προσφέρουν συνεχώς μαρτυρίες με τις εμπειρίες τους. Οι οικογένειες δουλεύουν συνεχώς μαζί με σκοπό όχι μόνο την αποχή από το αλκοόλ, αλλά και για να αλλάξουν τρόπο ζωής. Επίσης σκοπός των οικογενειών είναι να διατηρούν πάντα τα κλαμπ ανοικτά προς την κοινωνία και να συνεργάζονται με όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που ασχολούνται με τα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ.
Τα κλαμπ υπάρχουν και σε άλλες χώρες με πρώτη την Ιταλία όπου υπάρχουν 2200 με σχεδόν 20000 οικογένειες. Επιπλέον κλαμπ υπάρχουν στην Κροατία, στην Βοσνία, στο Μαυροβούνιο, στην Ελβετία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Γαλλία, στην Σλοβενία, στην Αλβανία, στην Ρουμανία, στην Ρωσία, στην Βουλγαρία, στην Σλοβακία, στην Πολωνία, στην Λευκορωσία, στην Σουηδία, στην Δανία, στην Νορβηγία, στην Βραζιλία, στην Χιλή, στην Αργεντινή, στην Βολιβία, στο Περού, στην Νικαράγουα, στο Εκουαδόρ, στην Ινδία, στην Νέα Ζηλανδία. Για την καλύτερη λειτουργία τους και για την εγγύηση της ομοιογένειας της µμεθοδολογίας, της ορολογίας και της εκπαίδευσης σε όλα τα κράτη αποφασίσθηκε οµόφωνα από όλους τους αντιπροσώπους των κρατών, τον Οκτώβριο του 2004, η δημιουργία ενός Παγκόσμιου συλλόγου (W.A.C.A.T.) μέλη του οποίου είναι όλα τα µέλη των κλαμπ, που ακολουθούν πιστά την μεθοδολογία Hudolin.
Οι ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΜΠ ΠΑΤΡΑΣ
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ΕΣΚΟΠΑ Πάτρας οι συναντήσεις γίνονται:
I. Τη Δευτέρα 7-8:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων
II. Την Τρίτη 6:30-8:00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγίας Σοφίας
III. Την Τετάρτη 6:30-8:00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου.
IV. Την Πέμπτη 7:30–9 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. γενεσίου Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, Παραλία Πατρών.
Γραμμή αναζήτησης βοήθειας: 6984814013
e-mail: copapatras@gmail.com
Ιατρείο Αλκοολογίας Π.Π.Γ.Ν. Πάτρας (για ραντεβού) τηλ. 2610 990000

ΜΙΑ ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΥ
"Πρωτοχρονιά του ’84, καλεσμένοι σε φίλους για μεσημεριανό, πολύ φαγητό, πολλή ρετσίνα, με τσίπουρα που προηγήθηκαν και ουίσκι που ακολούθησαν. Το βραδάκι ήμασταν πάλι σε φίλους και καθόμουν σε μια μαξιλάρα δίπλα στο τζάκι πίνοντας κονιάκ. Κάποια στιγμή με ρώτησε ένας φίλος «Τι έχεις εσύ;». Από το βλέμμα του κατάλαβα ότι κάτι στην όψη μου τον είχε ανησυχήσει. «Μάλλον ήπια λίγο παραπάνω» απάντησα, συμπληρώνοντας λίγο κονιάκ στο ποτήρι μου. «Να το προσέχεις» μου πρότεινε.
Ήμουν 25 και έπινα ήδη πολύ και σε καθημερινή βάση. Πέρασαν από τότε κάπου είκοσι χρόνια πριν αποφασίσω ότι κάτι έπρεπε να κάνω για «να το προσέξω». Έτσι, εδώ και δέκα χρόνια προσπαθώ να αλλάξω μια βαθιά ριζωμένη συνήθεια που είχε γίνει επικίνδυνη. Ξεκίνησα μια προσπάθεια «να το ελέγξω», σε μια πορεία με διαλείμματα και σκαμπανεβάσματα, άλλοτε καταφέρνοντας να αντισταθώ κι άλλοτε ενδίδοντας στην επιθυμία.
Έχω να πιω αλκοόλ πάνω από δύο χρόνια. Η αρχή ήταν πραγματικά δύσκολη. Σήμερα η διαδρομή είναι αισθητά πιο εύκολη. Υπάρχουν στιγμές που είναι δύσκολες αλλά εμφανίζονται όλο και πιο αραιά και η ένταση της επιθυμίας εξασθενεί όλο και περισσότερο. Δεν έχω αποφασίσει ότι δεν θέλω να ξαναπιώ αλκοόλ. Χαίρομαι, όμως, για αυτό που κατάφερα και για το πώς αισθάνομαι σήμερα σε σχέση με το αλκοόλ.
Είμαι μέλος των Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ εδώ και δυόμισι περίπου χρόνια – και σκοπεύω να συνεχίσω…"

ΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ΚΟΠΑ Πάτρας για το 2014
Εμδεικτικό της δράσης και του ύφους του ΚΟΠΑ Πάτρας είναι το newsletter του για το 2014. Διαβάζουμε λοιπόν:
Τα ΚΟΠΑ Πάτρας εντάχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Fragmex του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, το οποίο αφορά σε έρευνα με θέμα «Διάσπαση και Αποκλεισμός: Κατανοώντας και Ξεπερνώντας τις Πολύπλευρες Επιπτώσεις της Κρίσης». Επειδή υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για την ανάδειξη αυθόρμητων πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών που στοχεύουν να αντιμετωπίσουν την διάσπαση και τον αποκλεισμό σε υλικό και σε ιδεολογικό επίπεδο, στόχος της προτεινόμενης έρευνας είναι ο εντοπισμός και η ανάλυση τέτοιων πρωτοβουλιών και η δημιουργία μηχανισμών για την προαγωγή τους. Τα ΚΟΠΑ Πάτρας συμμετέχουν ως ένας τέτοιος φορέας.
3. Το Σάββατο 21 Ιουνίου 2014, τα ΚΟΠΑ Πάτρας συμμετείχαν στο 1ο Αυτό-οργανωμένο Φεστιβάλ Εργατικών Κατοικιών Λεύκας Πατρών που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία στις Εργατικές κατοικίες Λεύκας και διοργανώθηκε από τον Εκπολιτιστικό & Μορφωτικό Σύλλογο Εργατικών Κατοικιών Λεύκας Πατρών και το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών. Το ΚΟΠΑ Παραλίας που λειτουργεί από το Σεπτέμβριο 2013 έκανε την επαφή με τους παραπάνω φορείς και δέχτηκε με χαρά να συμμετάσχει και να υποστηρίξει την παραπάνω δράση με την παρουσία των ΚΟΠΑ Πάτρας. Η συνεργασία με τους διοργανωτές ήταν εξαιρετική τόσο στην υποστήριξη του χώρου της έκθεσης, στην φιλοξενία τους αλλά και στην άψογη συμπεριφορά τους αφού σεβάστηκαν τις πεποιθήσεις των μελών των ΚΟΠΑ Πάτρας και δέχτηκαν να σερβίρουν αλκοόλ μόνο μετά την αποχώρησή μας. Τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τόσο για τη συνεργασία που είχαμε όσο και για την στάση τους και την υποστήριξη της καθαρότητας παρουσία μας.
- Σας ενημερώνουμε επίσης ότι τα ΚΟΠΑ Πάτρας προχώρησαν στη δημιουργία θεατρικής ομάδας και το όνομα αυτής … «ΑλλάΖΩ»! Σύντομα θα έχετε περισσότερα νέα μας για τις δράσεις της θεατρικής μας ομάδας.
- Στις 16 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 17.00 – 21.00 υλοποιήθηκε η Σχολή Β΄Επιπέδου Αλκοολογίας στο πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πατρών, για παλαιότερες οικογένειες. Το θέμα της Σχολής ήταν η υποτροπή και στη σχολή δίδαξε η Καικιλία Κατσιβαρδά, Ψυχολόγος Μsc και υπηρέτης δάσκαλος Κ.Ο.Π.Α. Πάτρας. Ακολούθησε Ιντερκλαμπ με βραβεύσεις μελών για 1 – 4 έτη νηφαλιότητας.
-Τα ΚΟΠΑ Πάτρας πάνε θέατρο! Παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση «Το Αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας κι ένα σπάνιο κείμενο για την παγκόσμια λογοτεχνία, από το οποίο εμπνεύστηκε για ακόμα μια φoρά ο σπουδαίος σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Δήμος Αβδελιώδης. Πήγαμε στο θέατρο Λιθογραφείον όπου παρουσιάστηκε για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Ακολούθησε δείπνο των συμμετεχόντων στην έξοδο…φυσικά χωρίς κατανάλωση αλκοόλ!
- Το ΚΟΠΑ Αγίας Σοφίας άλλαξε χώρο και υπηρέτη – δάσκαλο. Οι συναντήσεις υλοποιούνται στον υπόγειο Ι. Ν. Αγίας Σοφίας την ίδια μέρα και ώρα (κάθε Πέμπτη, ώρα 19.00 – 20.30). Η νέα υπηρέτης – δάσκαλος είναι η Γεωργία Χαλίμη, που αντικαθιστά τον Παναγιώτη Μίντζα, ο οποίος απουσιάζει προσωρινά σε μακρινό ταξίδι αναψυχής!
- Η Καικιλία Κατσιβαρδά, Ψυχολόγος Μsc και υπηρέτης δάσκαλος Κ.Ο.Π.Α. Πάτρας και ο Ιωάννης Μουζάς, Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Διευθυντής Αλκοολογικού Ιατρείου, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και υπηρέτης δάσκαλος ΚΟΠΑ Κρήτης, συμμετείχαν στο 2ο Αλληλεπιδραστικό Συμπόσιο στη Συστημική Ψυχοθεραπεία» με θέμα «Αναζητώντας το Απρόβλεπτο στην Ψυχοθεραπεία», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 1-2 Νοεμβρίου 2014 στο Ηράκλειο Κρήτης. Παρουσίασαν εργαστήριο με τίτλο «Το απρόβλεπτο στην Αντιμετώπιση Προβλημάτων που Σχετίζονται με το Αλκοόλ. Μέθοδος HUDOLIN». Ήταν μια εξαιρετική παρουσίαση που εντυπωσίασε τόσο τους συμμετέχοντες όσο και τους διοργανωτές του συνεδρίου. Η παρουσίαση αυτή κρίνεται σημαντική γιατί μεταξύ άλλων συμμετείχαν και σπουδαίοι επιστήμονες στο χώρο της ψυχικής υγείας από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό όπως οι Calovska – Hercog Nevena, Gajdadzis-Knezevic Slavica, Pluymaekers Jacques (επίτιμος Πρόεδρος της EFTA), Μουρελή Φρόσω, Πομίνι Βαλέρια, Σακκάς Διονύσιος, Τραχανάς Στέφανος, Τριανταφύλλου Φανή, Χρυσός Παναγιώτης. Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε πρέπει να παρουσιάζεται σε παρόμοιες διοργανώσεις για να μπορέσουν να μάθουν και να βοηθηθούν περισσότεροι άνθρωποι και οικογένειες που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σχετικά με το αλκοόλ.
- Διεθνές Συνέδριο με θέμα: “NETWORKS OF INTERNATIONAL COOPERATION ON ALCOHOL-RELATED PROBLEMS: COMPARING EXPERIENCES AND INNOVATIVE STRATEGIES” November 20 -21-22 , 2014, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη. Στη συνάντηση συμμετείχε ελληνική ομάδα με ομιλήτρια την Καικιλία Κατσιβαρδά μετά από απόφαση του Δ.Σ του ΕΣΚΟΠΑ όπως προέκυψε έπειτα από ενημέρωση των ΚΟΠΑ ανά την επικράτεια. Η ελληνική παρουσίαση, για την κατάσταση στην Ελλάδα έγινε έπειτα από αλλαγή του προγράμματος την Παρασκευή 21/11/2014 στις 9.00 π.μ . Συνοπτικά παρουσιάστηκε η εργασία που είχαμε κάνει όλοι μας όπως αυτή είχε καταγραφεί στην κάρτα (τα στοιχεία στην κάρτα είχαν συμπληρωθεί μετά από συνεργασία των ΚΟΠΑ Πάτρας, Κρήτης, Αττικής ) η οποία είχε ήδη συμπληρωθεί και αποσταλεί τόσο στην Ιταλία όσο και σε όλες τις πόλεις που λειτουργούν τα ΚΟΠΑ, πριν την αναχώρησή μας. Η ψυχολόγος Μsc και υπηρέτης – δάσκαλος Καικιλία Κατσιβαρδά μετά την πρόσκληση από τον συντονιστή F.Piani στο τραπέζι των ομιλητών, για την έναρξη της ελληνικής παρουσίασης προσκάλεσε στο τραπέζι επίσης όλη την ελληνική ομάδα. Σε ερώτημα του Piani γιατί αυτό, η απάντηση ήταν ότι «έχουμε έρθει ως ελληνική ομάδα, είμαστε όλοι μαζί και όχι ΚΟΠΑ Αττικής, Κρήτης, Πάτρας κ.α αλλά ΚΛΑΜΠ της ΕΛΛΑΔΑΣ. Και όπως στα κλαμπ έχουμε οικογένειες έτσι κι εγώ καλώ όλη την ελληνική οικογένεια που βρισκόταν εκεί».
Η έμφαση στην ελληνική ομιλία, πέρα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, δόθηκε στη τήρηση της Μεθόδου Hudolin, τόσο σε τυπικό αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο, στην ανάγκη της οπτικής των σημείων που ενώνουν και όχι εκείνων που χωρίζουν με σκοπό την καλύτερη λειτουργία των Κλαμπ Οικογενειών, την αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών με καθαρό τρόπο.
Τονίσαμε επίσης ότι πρόκειται για μια μέθοδο που ανήκει σε όλους τους ανθρώπους , πλούσιους, φτωχούς κ.τ.λ και πως βέβαια τα κλαμπ και οι σύλλογοι δεν ανήκουν σε κανέναν. Στο πρόγραμμα και στις ομιλίες ακουγόταν κατ΄ επανάληψη το όνομα Μακεδονία για το κράτος που επικαλείται αυτό το όνομα. Δεν το χρησιμοποιήσαμε και δεν αναφερθήκαμε στην χώρα αυτή με το συγκεκριμένο όνομα. Επίσης σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής ομιλίας αλλά και σε κάθε άλλη συνομιλίας χρησιμοποιούσαμε την αγγλική λέξη Hellas και έτσι ζητήσαμε να αναγράφεται η χώρα μας και στο πρόγραμμα του συνεδρίου. Το κλίμα ήταν εξαιρετικά θετικό μετά την ομιλία και δεχόμασταν συνέχεια συγχαρητήρια και προσκλήσεις από τους εκπροσώπους των άλλων χωρών. Να αναφερθεί ότι έγινε πρόταση για οργάνωση μιας εκδήλωσης στην χώρα μας , σε διεθνές επίπεδο.
- Τα ΚΟΠΑ Πάτρας πήγαν στην Αθήνα στην Γ.Σ. του ΕΣΚΟΠΑ στις 13 Δεκεμβρίου 2014. Μια ομάδα 12 ατόμων από τα Κ.Ο.Π.Α. Πάτρας συμμετείχαμε στην Γενική Συνέλευση του ΕΣΚΟΠΑ που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Ευθυμίου, στο Κερατσίνι. Βρεθήκαμε, διαφωνήσαμε, τα βρήκαμε, χαρήκαμε και περάσαμε όμορφα με φίλους και ομοϊδεάτες από όλα τα κλαμπ της Ελλάδας. Ακολούθησε το υπέροχο Χριστουγεννιάτικο Ιντερκλάμπ όπου όπως πάντα μοιραστήκαμε κι ευχαριστηθήκαμε με τους φίλους από Αθήνα, Πειραιά και Κρήτη.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr