Το εγχείρημα της Βικτωρίας Αγγελοπούλου και της Ανδρονίκης Χρυσάφη έχει ήδη αγκαλιαστεί με θέρμη και "ανοιχτή καρδιά"
Μία νεοσύστατη λέσχη έκανε την εμφάνιση της πριν από λίγους μήνες στην Πάτρα η δημιουργία της οποίας ήρθε να καλύψει μία μεγάλη ανάγκη που υπήρχε, όπως φάνηκε από την θετική και ενθουσιώδη υποδοχή που είχε το όλο εγχείρημα.
Αναφερόμαστε στη Λέσχη Ανάγνωσης Πάτρας «Ανθεία», μία ιδέα της συμβολαιογράφου και τέως αντιδημάρχου πολιτισμού στο Δήμο Πατρέων Βικτωρίας (Βίκυς) Αγγελοπούλου, η οποία είχε θητεύσει και ως επικεφαλής στον Πολιτιστικό Τομέα του Δήμου Ρίου και της Ανδρονίκης Χρυσάφη, η οποία διατελεί Διευθύντρια των Δημοσίων Σχέσεων και των Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Όπως ανέφερε η κυρία Χρυσάφη στο thebest.gr, βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του βιβλίου της Βίκυς Αγγελοπούλου «Μεθυσμένα καράβια» (βραβείο ΚΘ’ Λογοτεχνικού διαγωνισμού του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός) και πάνω στην συζήτηση σκέφτηκαν την σύσταση μίας λέσχης ανάγνωσης στην Πάτρα.
Όσο κι αν φαίνεται αδιανόητο για μία πόλη όπως η Πάτρα, την τρίτη μεγαλύτερη της Ελλάδας σε πληθυσμό και με μεγάλη πολιτιστική παράδοση, μέχρι πρότινος δεν διέθετε μία οργανωμένη λέσχη ανάγνωσης στο πρότυπο άλλων πόλεων της χώρας ή του εξωτερικού, όπως ανέφερε η Ανδρονίκη Χρυσάφη.
Η αλήθεια είναι πως μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής λειτουργούν τουλάχιστον 500.000 λέσχες ανάγνωσης, κάποιες από τις οποίες απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων όπως ναρκομανείς, περιθωριοποιημένα άτομα, κακοποιημένες γυναίκες.
Στην Ελλάδα είχε γίνει μία οργανωμένη προσπάθεια μέσω του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου μέχρι που εκείνο καταργήθηκε. Το ΕΚΕΒΙ όπως μας είπε η κυρία Χρυσάφη, είχε βοηθήσει είτε να στηθούν λογοτεχνικά καφενεία αλλά και ομάδες και λέσχες που ήδη προυπήρχαν.
Στην Πάτρα λοιπόν αν εξαιρέσουμε τις συχνές εκδηλώσεις λογοτεχνικών παρουσιάσεων ή επισκέψεων συγγραφέων, δεν είχε λάβει κάποιος πρωτοβουλία για μία ιδιωτική λέσχη ανάγνωσης με ελεύθερη όμως είσοδο και πρόσβαση για κάποιον που ενδιαφέρεται.
Τα μέλη της "Ανθείας" είναι γύρω στα 20-30, ένας αριθμός που δεν ξεπερνιέται συνήθως έτσι ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία και τον χρόνο να καταθέσουν αν θέλουν τις απόψεις τους για το βιβλίο που κάθε φορά επιλέγεται να αναλυθεί.
Είναι γεγονός πως σε μία λέσχη τίθενται ορισμένοι κανονισμοί. Όπως μας περιέγραψε η Ανδρονίκη Χρυσάφη, κάθε φορά δύο εισηγητές αναλαμβάνουν να μιλήσουν και να πουν τα πάντα για το βιβλίο που έχει επιλεγεί. Για παράδειγμα η ίδια και ο Νίκος Γαλάτης έκαναν στη συνάντηση της λέσχης, τον Ιανουάριο του 2015, την ανάλυση για το βιβλίο της Μαριάννας Κορομηλά «Η Μαρία των Μογγόλων», μία ιστορία με φόντο το ύστερο Βυζάντιο ενώ ακολούθησε συζήτηση από τα μέλη σχετικά με το τι είδαν και ξεχώρισαν στο βιβλίο, αν τους άρεσε, κ.α.
Η επιλογή του βιβλίου γίνεται συλλογικά, από όλα τα μέλη της λέσχης όπου υπερτερούν αριθμητικά οι γυναίκες μιας και όπως με χιούμορ επισήμανε η Ανδρονίκη Χρυσάφη που κάνει και επιμέλειες συλλεκτικών βιβλίων (έχει συνεργαστεί και με τις Πατρινές εκδόσεις του Γιάννη Πικραμένου) οι άνδρες δεν πολυδιαβάζουν!
Μέχρι σήμερα από τον περασμένο Οκτώβριο που έγινε η πρώτη συνάντηση στο wine bar «Vino Vina» της Τριών Ναυάρχων (στο φιλόξενο μπαρ που διευθύνει η Κλειώ Βασίλογλου παραμένει το λογοτεχνικό ραντεβού την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα) έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 5 συναντήσεις. Η πρώτη αφορούσε στο βιβλίο της εκλεκτής Πατρινής συγγραφέως Αθηνάς Κακούρη «Με τα Χέρια Σταυρωμένα» όπου μάλιστα το μέλος της λέσχης Χαρά Αντιόχου, η οποία είναι ανιψιά της κυρίας Κακούρη, είχε φέρει ως χάπενινγκ στην συνάντηση φτερά καρναβαλικά, φωτογραφία των οποίων είχαν κοσμήσει το συγκεκριμένο βιβλίο.
Η πιο τελευταία συνάντηση έγινε την περασμένη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015 και είχε για θεματικό επίκεντρο το βιβλίο «Η διαθήκη της Μαρίας» του Colm Toibin (μετάφραση Αθηνά Δημητριάδου) το οποίο αναλύθηκε από την Αναστασία Αγγελακοπούλου και τη Μαρία Κουρμπανά.
«Εκεί που σταματά η μοναχική διαδικασία της ανάγνωσης ξεκινά ο σκοπός και αποστολή μίας λέσχης», μας είπε με νόημα η Ανδρονίκη Χρυσάφη προσθέτοντας πως όλα τα μέλη έρχονται στις προκαθορισμένες συναντήσεις έτοιμα, έχοντας διαβάσει το βιβλίο που θα συζητηθεί. Το βιβλίο αναλύεται στην κουβέντα οριζόντια και κάθετα. Λέγονται τα πάντα για την πλοκή, τα πρόσωπα, τις εικόνες και σκηνές που δημιουργούνται στην φαντασία του κάθε αναγνώστη, το πώς και γιατί έγραψε ο συγγραφέας.
Συνήθως η κάθε συνάντηση διαρκεί γύρω στις δύο, το πολύ δυόμιση ώρες. «Από κει και πέρα αν κρατήσει περισσότερο θα αρχίσει να μοιάζει με κουτσομπολιό, σαν να θέλει μετά ο καθένας να βγάλει τα εσώψυχα του, οπότε θα χαθεί η ουσία», είπε η Ανδρονίκη Χρυσάφη.
Για την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο, όπως μας αποκάλυψε η Ανδρονίκη Χρυσάφη, θα υπάρχει μία πρωτοτυπία. «Δεν θα έχουμε ένα βιβλίο αλλά όλα τα μέλη έχουν κληθεί να επιλέξουν ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο ή τους στίχους ενός τραγουδιού ακόμα και από κάποιο μοιρολόι, ποίημα ή δημοτικό τραγούδι που να μιλά για το ανθρώπινο πάθος, τον πόνο και την λύτρωση. Θελήσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο μιας και θα διάγουμε την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και θα πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα», τόνισε η κυρία Χρυσάφη.
Τα βιβλία που επιλέγονται συνήθως προέρχονται από την Ελληνική αλλά και την ξένη πεζογραφία ενώ έμφαση δίνεται και στους Νομπελίστες λογοτέχνες.
Ανοίγοντας ο καιρός σκέψη των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης είναι να οργανώσουν μίνι εξορμήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους όπως το Κάστρο της Πάτρας όπου και θα κάνουν τις λογοτεχνικές τους συναντήσεις. «Με αυτό τον τρόπο ξεφεύγεις από την λογική ενός κλειστού χώρου και σπας κατά κάποιο τρόπο τα όρια», μας είπε.
Επίσης προγραμματίζεται και μία εκδρομή πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Θεσσαλονίκη σε έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας και του Αρχείου της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα στην Βίλλα Καπαντζή, με τίτλο «Χαίρε, ω Φιλτάτη Συρία» που θα εγκαινιαστεί αυτό το Σάββατο.
Στόχος της κυρίας Χρυσάφη και της Βικτωρίας Αγγελοπούλου είναι να ανανεώνεται ο κόσμος που συμμετέχει στις συναντήσεις ανάγνωσης καθώς και να γίνει και ένα άνοιγμα και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Η αλήθεια είναι πως είναι λίγα τα νέα παιδιά που έχουν συμμετάσχει έως τώρα στις συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης «Ανθεία», ωστόσο θα γίνει προσπάθεια ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή η δράση της λέσχης και στο πανεπιστήμιο προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των νεότερων παιδιών που είναι λάτρεις του βιβλίου και της ανάγνωσης και θα ήθελαν ενδεχομένως να λάβουν μέρος σε κάποια μελλοντική συνάντηση – συζήτηση.
«Νομίζω πως η δημιουργία αυτής της λέσχης που δεν έχει κάποια οικονομική διαχείριση, εμπλοκή και σκοπό (στις συναντήσεις πληρώνει μόνο ο καθένας τον καφέ ή το τσάι του) ήταν μία ανάγκη που καλύψαμε. Μέσα από την δημοσιότητα που πήρε και την γνωστοποίηση που έγινε, είδαμε τον ενθουσιασμό του κόσμου. Πραγματικά με εξέπληξε αυτό το γεγονός. Δέχτηκαν θετικά και με πολλή ανοιχτή καρδιά το εγχείρημα μας που έχει ζωή μόλις τέσσερις, πέντε μήνες», ανέφερε τέλος η Ανδρονίκη Χρυσάφη.
*Να προσθέσουμε πως το σήμα της λέσχης Ανάγνωσης, είναι μια γάτα που ψάχνει στα βιβλία και κατασκευάστηκε από τον Μιχάλη Σιγάλα.
*Το όνομα Ανθεία, επιλέχθηκε μιας είναι η πάλαι ποτέ ονομασία της πόλης της Πάτρας.
Η Λέσχη Ανάγνωσης Πάτρας έχει ανοίξει και σελίδα στο facebook!
Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr