Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Κάποτε στα Ψηλά τα Αλώνια οι επιφανείς πολίτες έκτιζαν μέγαρα - Σήμερα στη θέση τους σηκώθηκαν...πολυκατοικίες

Πάτρα: Κάποτε στα Ψηλά τα Αλώνια οι επιφ...

Η ιστορία των κτιρίων της ιστορικής πλατείας της Πάτρας

Τα Ψηλαλώνια ήταν γήλοφος με πλάτωμα. Εκεί βρίσκονταν σταφιδάλωνα, σε πιο ψηλό μέρος σε σχέση με τις σταφιδοφυτείες.
Η περιοχή από τα Υψηλά Αλώνια μέχρι το ναό της Αγίας Αικατερίνης, ονομαζόταν «Ελληνικό», λόγω της πληθώρας των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Το 1857 άρχισε ισοπέδωση μέρους της πλατείας και ολοκληρώθηκε το 1881 από το δήμαρχο Βεν. Ρούφο από τον οποίο πήρε τότε και το όνομά της.  Το 1863 ορκίστηκε η εθνοφυλακή εκεί. Υπήρχαν 5 βρύσες στην πλατεία.

Το 1883 κατασκευάσθηκε εξέδρα για μουσική και εγκαταστάθηκαν 15 κρυστάλλινοι φανοί. Στη βόρεια πλευρά της πλατείας έβοσκαν πρόβατα. Στο κάτω μέρος της υπήρχαν κρεοπωλεία. Το 1905 η πλατεία είχε πέντε καφενεία όπου διανυκτέρευαν. Αυτό αποτελεί στοιχείο της πληθώρας και 24ώρου βάσεως διασκέδασης και ψυχαγωγίας των Πατρινών.

Ο βασιλιάς Γεώργιος Η΄ είχε αγοράσει έκταση 25 στρεμμάτων στη νότια πλευρά της πλατείας για να κτίσει ανάκτορο. Αυτό βέβαια δεν έγινε καθώς ο γιος του βασιλιά που κληρονόμησε αυτή την έκταση την πούλησε.

οικημα Μακρυκώστα

οικημα Μακρυκώστα

οικημα Μακρυκώστα

Η περιοχή από την νότια πλευρά της πλατείας Υψηλών Αλωνίων έως το Σκαγιοπούλειο, πιο γνωστή ως "Μικρό Γυρί" όπου το γήπεδο του Παναχαϊκού και οι οικίες των προαναφερομένων αθλητικών παραγόντων, αρχικά προοριζόταν για την κατασκευή θερινού ανακτόρου για τον Βασιλιά Γεώργιο Α', ο οποίος μετά από επίσκεψή του στην Πάτρα είχε εντυπωσιαστεί από την ομορφιά της πλατείας και αγόρασε έκταση 25 στρεμμάτων.

Ομως το ανάκτορο δεν έγινε ποτέ καθώς δολοφονήθηκε στις 18 Μαρτίου του 1923, με αποτέλεσμα λίγα χρόνια μετά, να πουληθεί από τον ένα εκ των κληρονόμων του, πρίγκηπα Χριστόφορο αδελφό του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α'.

Ανάμεσα στους αγοραστές ήταν ο Σκαγιόπουλος, ο Γκολφινόπουλος (η οικία του πρώτου, το κτίριο που πρόσφατα ανακαινίστηκε, στέγαζε επί χρόνια την «Αλάμπρα», του δε δεύτερου, που δεν υπάρχει, διαγωνίως απέναντι, Μεσολογγίου και Αθανασίου Διάκου) και οι οικογένειες ορισμένων ακόμα επιφανών πολιτών της εποχής, που αναμείχθηκαν στα αθλητικά κοινά.

 

Μέγαρο Γκολφινοπουλου

Μέγαρο Γκολφινοπουλου

Μέγαρο Γκολφινοπουλου

Στο δυτικό τμήμα της Πλατείας υπάρχει ρωμαϊκός αναλληματικός τοίχος, στον οποίο υπάρχουν είσοδος -  έξοδος καταφυγίου και στην οδό Κανάρη ρωμαϊκό νυμφαίο.

Στην διάρκεια της χούντας καταστράφηκε το κτίριο του σταφιδέμπορα  Βουρλούμη που η σκεπή του είχε το δωδεκάθεο (12 αγάλματα), οι 3 κινηματογράφοι της πλατείας έγιναν πολυκατοικίες, το θέατρο “λυρικό” έγινε πολυκατοικία  και στο υπόγειο της υπάρχει κατακόμβη και καταπακτή των ρωμαϊκών χρόνων

Μέγαρο Βουρλούμη

Μέγαρο Βουρλούμη

Μέγαρο Βουρλούμη

Το θερινό θέατρο ΛΥΡΙΚΟΝ που λειτούργησε για μισό αι. (1930-1978

Το θερινό θέατρο ΛΥΡΙΚΟΝ που λειτούργησε...

Το θερινό θέατρο ΛΥΡΙΚΟΝ που λειτούργησε για μισό αι. (1930-1978

*πηγη Φωτογραφιών palia patra

*στοιχεία και απο ανάρτηση του Τάσου Σταθόπουλου στο patrasmemories

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις