Η κυρία Νοταρά θα βρεθεί αυτό το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην "Γωνιά του βιβλίου" στην οδό Αγ. Νικολάου
Ως μία απολύτως σύγχρονη κοινωνική περιπέτεια με μηνύματα και ανατροπές που θα καθηλώσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών, χαρακτηρίζει μιλώντας στο thebest.gr η συγγραφέας Ιωάννα Νοταρά το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο "Ψηλά τα χέρια, σ' αγαπώ" που κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό από τις εκδόσεις Μίνωας και αυτό το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 θα παρουσιαστεί στην «Γωνιά του Βιβλίου» της οικογένειας Παπαχρίστου.
Η συγγραφέας θα βρίσκεται στον χώρο του βιβλιοπωλείου στην οδό Αγ. Νικολάου 32, στην Πάτρα στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 6 Ιουνίου 2015, όπου και θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της.
Η Ιωάννα Νοταρά έχει γεννηθεί στην Αθήνα, όπου και ζει με τον σύζυγο της. Έκανε σπουδές στη Γερμανία όπου και έζησε αρκετά χρόνια. Εργάστηκε για μεγάλο διάστημα σε γνωστό Ελβετικό οίκο ρολογιών και κοσμημάτων ενώ τα τελευταία χρόνια παραιτήθηκε και άρχισε να ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή βιβλίων. Το πρώτο της μυθιστόρημα είχε τίτλο "Χαμένες αγάπες".
Με την αφορμή του ερχομού της στην Πάτρα το thebest.gr συνομίλησε με την Ιωάννα Νοταρά τόσο για το ολοκαίνουριο συγγραφικό πόνημα της και τον ρόλο της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία που είναι το απολύτως αγαπημένο της θέμα όσο και για την πόλη της Πάτρας όπου έχει ξαναέρθει και της αρέσουν οι κάτοικοι της, τους οποίους μάλιστα βρίσκει πιο χαρούμενους σε σύγκριση με τους πιο αγχωτικούς και νευρικούς κατοίκους της Αθήνας.
Ακολουθεί η συνέντευξη μαζί της
- Κυρία Νοταρά στο νέο σας βιβλίο, το «Ψηλά τα χέρια, σ’ αγαπώ» έχετε για βασική ηρωίδα και μία δημοσιογράφο, τη Λήδα. Πως χαρακτηρίζετε το νέο σας βιβλίο που έχει ως φόντο τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Στο δελτίο Τύπου των εκδόσεων Μίνωας, σκιαγραφείται ως «ένα μυθιστόρημα - μήνυμα αισιοδοξίας, που θα φωτίσει τα αδιέξοδα και θα ζεστάνει τις παγωμένες καρδιές».
«Κατ’ αρχήν ναι, πρόκειται για ένα μυθιστόρημα μήνυμα αισιοδοξίας. Ωστόσο μέσα από την ιστορία υπάρχουν πολλά σημαντικά για την εποχή που βιώνουμε στη χώρα μας, άλλα μηνύματα, όπως: Η σημασία της ανεργίας για τους πολίτες γενικά, ιδιαιτέρως όμως για τον νέο άνεργο άντρα. Επίσης μέσα από την ιστορία προκύπτει το ερώτημα για το, αν ένας νέος άνεργος, έχει δικαίωμα στον έρωτα. Τέλος τη δυναμική του έρωτα, αλλά και του εγωισμού, στις ζωές όλων μας. Ως εκ τούτου θα έλεγα ότι πρόκειται για μια απολύτως σύγχρονη, κοινωνική περιπέτεια, όπου οι ανατροπές θα καθηλώσουν τον αναγνώστη».
- Κυρία Νοταρά διάβασα πως το αντικείμενο της δουλειάς σας μέχρι πριν από 4-5 χρόνια ήταν άλλο, είχατε εργαστεί για μεγάλο διάστημα σε γνωστό Ελβετικό οίκο ρολογιών και κοσμημάτων και παραιτηθήκατε. Τι σας ώθησε να το κάνετε και να στραφείτε με επιτυχία στην συγγραφή βιβλίων.
«Πράγματι, είχα χτίσει μια άλλη επιτυχημένη, θα έλεγα, καριέρα. Όμως η συγγραφή ήταν στόχος και ανάγκη. Υπήρχε πάντα μες το μυαλό μου. Όταν λοιπόν είχα τη δυνατότητα να εκπληρώσω αυτή την ανάγκη του να εκφράζομαι γράφοντας, παραιτήθηκα, πέρασα σε ένα αντίθετο ρεύμα ξεκινώντας μια νέα, ας την πούμε, καριέρα. Άρα δεν επρόκειτο για ώθηση, αλλά για εσωτερική ανάγκη ή ακόμα καλύτερα, συμπλήρωση ενός κενού που παρέμενε μέσα μου».
- Το συγγραφικό ταλέντο και μεράκι υπήρχε λοιπόν από νεαρή ηλικία.
«Υπήρχε απ’ όταν κατάλαβα τον εαυτό μου. Όμως, σοβαροί λόγοι που αφορούσαν την επιβίωσή τη δική μου και του γιού μου, δεν μου επέτρεπαν να ρισκάρω μια συγγραφική καριέρα».
-Έχετε γράψει 3 ακόμα βιβλία (Χαμένες Αγάπες, Στη Σκιά του Πάθους και Μία συγγνώμη για την Εύα). Ειδικά το «Μία συγγνώμη για την Εύα» έκανε εντύπωση και διαβάστηκε πολύ. Είναι όπως έχει γραφτεί, ένα μυθιστόρημα για το μίσος, τη συγχώρεση, τη λυτρωτική δύναμη της αγάπης και την απενοχοποίηση της γυναίκας. Οι ιστορίες και τα βιβλία σας απευθύνονται περισσότερο στο γυναικείο αναγνωστικό κοινό ή εξίσου και στο ανδρικό.
"Όλα μου τα βιβλία, κατά τη γνώμη μου, αλλά και κατά τη γνώμη του ανδρικού αναγνωστικού κοινού που με τιμά σε αρκετά σημαντικό αριθμό, απευθύνονται και στους άνδρες, μιας και το κύριο μήνυμά μου αφορά τις σχέσεις των δύο φύλων στην καθημερινότητα της σύγχρονης εποχής".
- Έχετε ξαναέρθει στην Πάτρα, τι γνωρίζετε για την πόλη.
«Φυσικά και έχω ξαναπάει στην υπέροχη Πάτρα. Μια πόλη που φιλοξενεί ίσως και 20000 φοιτητές και φυσικά, όπου υπάρχουν νέοι όλα είναι υπέροχα! Μου αρέσουν οι κάτοικοι της πόλης. Τους βρίσκω πιο χαρούμενους συγκριτικά με τους νευρικούς και αγχωμένους, λόγω της κρίσης, κατοίκους της πρωτεύουσας. Έχω περάσει κάμποσες ώρες χαζεύοντας το λιμάνι. Έχω επισκεφτεί το Μεταβυζαντινό-Ενετικό κάστρο…
Με λίγα λόγια γνωρίζω αρκετά την Πάτρα και χαίρομαι που με περιμένει μια εκδήλωση για το βιβλίο μου στην πόλη σας».
- Ποιοι συγγραφείς υπήρξαν πρότυπα για εσάς και θεωρείτε πως σας επηρέασαν.
"Το λέμε όλοι, αλλά ο Νίκος Καζαντζάκης, τον οποίο άρχισα να διαβάζω από τα πρώτα εφηβικά μου χρόνια και συνεχίζω συχνά πυκνά ακόμα και σήμερα, είναι ίσως ο συγγραφέας που μου δώρισε πολλές από τις αρχές που κρατώ έως σήμερα στην πορεία της ζωής μου. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται εκτός από συγγραφέας και μύστης. Άρα για μένα αυτός ο σημαντικός συγγραφέας είναι πρότυπο.
Επηρεασμούς δέχομαι από πολλούς σύγχρονους συγγραφείς όπως ο Τζο Νέσμπο, ο Μουρακάμι, ο Έλληνας Ζουργός, ο Καραγάτσης… είναι πολλοί. Επίσης, όπως όλους τους συγγραφείς φαντάζομαι, ο κλασσικός Ντοστογιέφσκι, του οποίου οι ήρωες, πιστεύω, είναι μοναδικοί".
- Το βιβλίο έχει εξίσου πληγεί από την οικονομική κρίση ωστόσο η παραγωγή νέων τίτλων δεν έχει μειωθεί, γεγονός ελπιδοφόρο. Είστε αισιόδοξη ότι θα αλλάξουν τα πράγματα.
«Φυσικά η αυξανόμενη παραγωγή βιβλίων είναι ελπιδοφόρα. Καιρός να κλείσουμε τις τηλεοράσεις, να ακούσουμε περισσότερο ραδιόφωνο, να διαβάσουμε εφημερίδες και κυρίως λογοτεχνία. Αν με ρωτάτε αν αισιοδοξώ για την οικονομική κατάσταση στη χώρα, δεν μπορώ να απαντήσω. Νομίζω ούτε ο πολιτικός κόσμος είναι σε θέση να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα. Αν αισιοδοξώ για την αύξηση του αναγνωστικού κοινού στη χώρα μας, ναι, αισιοδοξώ και το εύχομαι».
- Ως συγγραφέας πως θα χαρακτηρίζατε την ελληνική κοινωνία και τη θέση της απέναντι στην σύγχρονη γυναίκα. Ο ρόλος και το πρότυπο της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία απ’ όσο συμπεραίνω, αποτελεί αγαπημένο σας θέμα.
«Ναι, ο ρόλος της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία είναι το απολύτως αγαπημένο μου θέμα. Μέσα από τα βιβλία μου, τις ηρωίδες γυναίκες τις παρουσιάζω υπερήφανες, μαχητικές, δυναμικές… Όσο για τον ρόλο της κοινωνίας απέναντι στη γυναίκα; Θα έλεγα ότι θέλει πολλή δουλειά ακόμα, κυρίως από την ίδια τη γυναίκα που, δεν πρέπει να σταματάει να διεκδικεί. Μπορεί να το κάνει.
Οι γυναίκες, κατά τη γνώμη μου, όντας αδικημένες ακόμα σε σχέση με τον άντρα, πρέπει να προσπαθήσουν, να προσπαθούν, όχι για να υποβιβάσουν τον άντρα, ούτε να του αλλάξουν τον σημαντικό ρόλο του, αλλά για να διεκδικήσουν μια δίκαιη και ισότιμη θέση στην κοινωνία.
Διευκρινίζω δε, ότι δεν μιλάω για την κήρυξη πολέμου ανάμεσα στα δύο φύλα, ούτε για να χάσει η γυναίκα τη θηλυκότητά της και ο άνδρας τον ανδρισμό του. Πρέπει όμως να μάθουν και οι δύο, αλλά και η κοινωνία να σέβονται εξίσου τη σημαντική διαφορετικότητα των δύο φύλων».
- Ποιο το ωραιότερο σχόλιο που έχετε ακούσει από αναγνώστη/αναγνώστρια σας.
«Συνεχώς ακούω ότι τους αρέσει το ύφος γραφής μου και ότι, αυτό μου αρέσει πάρα πολύ όταν το ακούω, σε κάθε μου βιβλίο βρίσκουν πάντα μια ηρωίδα με την οποία ταυτίζονται».
- Έχετε στα σκαριά και κάτι καινούριο αυτό το διάστημα. Μετά την Πάτρα θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις παρουσίασης του νέου σας μυθιστορήματος.
«Η επόμενη ιστορία μου βρίσκεται κάπου στη μέση και ελπίζω να το ολοκληρώσω γρήγορα. Ναι, οι εκδηλώσεις για το ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ, Σ’ ΑΓΑΠΩ, με τη στήριξη των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ, συνεχίζονται».
- Σας ευχαριστώ για την συνέντευξη. Καλή πορεία στο βιβλίο σας.
«Εγώ σας ευχαριστώ!».
Σύνοψη του στόρι του «Ψηλά τα Χέρια, Σ’ Αγαπώ»
Ποιος είναι ο «μοναχικός ληστής» που αναστατώνει την ελληνική κοινωνία; Είναι πράγματι ο γνωστός τρομοκράτης; Η ανερχόμενη δημοσιογράφος Λήδα Αργυρίου, τη ζωή της οποίας σκιάζει η εγκατάλειψη της μητέρας της, καλείται να λύσει το μυστήριο μέσα από το ρεπορτάζ της.
Άθελά της όμως θα βρεθεί μπλεγμένη στα δίχτυα της ιστορίας που η ίδια ψάχνει…
Ο φιλόδοξος Χάρης Μπάλτσας, ξεκινώντας από ένα χωριό της Αργολίδας, θα αποσπάσει τον τίτλο του διδάκτορα των οικονομικών. Όμως, δυσάρεστες εκπλήξεις θα ανατρέψουν τα σχέδιά του, ταράζοντας τη μέχρι τότε ομαλή πορεία, τόσο τη δική του όσο και της δημοσιογράφου. Ο νεαρός Αριστείδης Γκίκας θα επιστρέψει από τη μακρινή Βραζιλία στην Ελλάδα. Η παρουσία του θα συγκλονίσει την οικογένεια της Λήδας, την ίδια στιγμή που η δημοσιογράφος συγκρούεται μετωπικά με την Εριέττα, μια γυναίκα που ζει κλέβοντας τις ζωές των άλλων.
Ποιο δρόμο όμως θα ακολουθήσει ο έρωτας στις ζωές τους και πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν σε μια χώρα που μέρα με τη μέρα αλλάζει;
Ένα μυθιστόρημα - μήνυμα αισιοδοξίας, που θα φωτίσει τα αδιέξοδα και θα ζεστάνει τις παγωμένες καρδιές».
*Το νέο βιβλίο της Ιωάννας Νοταρά κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία στις αρχές Μαίου 2015 και ήδη έχει προκαλέσει θετικές εντυπώσεις και σχόλια.
Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr