Η 1η παρουσίαση έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Ναύπακτο, την Κυριακή 7 Ιουνίου, στις 20.00, στον πολυχώρο τέχνης «Τεχνουργείον»
Δύο Πατρινής καταγωγής συγγραφείς, η Εύα Αθανασοπούλου και ο Πέτρος Ψωμάς, πρόκειται να ταξιδέψουν ανά την Ελλάδα, με αφορμή τα τελευταία βιβλία τους, παρουσιάζοντάς τα σε κοινές εκδηλώσεις.
Η δράση έχει τον τίτλο «Πατρινοί Συγγραφείς Ταξιδεύουν» και αποτελεί επανάληψη της επιτυχημένης 1ης περιοδείας που οργάνωσαν οι ίδιοι συγγραφείς το 2012, με προορισμό –τότε- δώδεκα ελληνικές πόλεις.
Συνταξιδιώτης και αρωγός στη φετινή περιοδεία είναι ο εκδότης Γιάννης Πικραμένος, από τον εκδοτικό οίκο του οποίου («Εκδόσεις Πικραμένος») κυκλοφόρησαν στην Πάτρα τα δύο προς παρουσίαση βιβλία: Μνήμη και Σκιές - Οι χαμένοι δρόμοι της Σμύρνης (2013) της Εύας Αθανασοπούλου και Έλληνες, λαός του πάθους – Ιστορία δι’ ακροστιχίδων (2014) του Πέτρου Ψωμά.
Η 1η παρουσίαση έχει ήδη προγραμματιστεί να γίνει στην Ναύπακτο, την Κυριακή 7 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στον πολυχώρο τέχνης «Τεχνουργείον» (Δημ. Πλαστήρα 48 – Γρίμποβο). Την εκδήλωση θα συντονίσει η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και γραμματέας του συλλόγου «Ναύπακτος – Πολιτιστικές Διαδρομές», Αλεξία Παληού, και για τα βιβλία θα μιλήσουν οι φιλόλογοι Ανδριάνα Ματζαβού και Πέτρος Πιτσιάκκας. Θα υπάρξει και μουσικό πρόγραμμα, εμπνευσμένο από τα βιβλία το οποίο θα επιμεληθούν και παρουσιάσουν ο Γιάννης Σίνης και ο Παναγιώτης Κερασιάς.
Στόχος της εκδήλωσης, όπως και όλης της περιοδείας, είναι η επικοινωνία των συγγραφέων με το κατά τόπους αναγνωστικό κοινό και η δημιουργία κλίματος συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων με αφορμή τα βιβλία, σε μία δύσκολη και για τις εκδόσεις εποχή.
Τους προσεχείς μήνες θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις των δύο βιβλίων της Εύας Αθανασοπούλου και του Πέτρου Ψωμά σε Ζάκυνθο, Καλάβρυτα, Μεσολόγγι, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και αλλού.
ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΣΚΙΕΣ
Το μυθιστόρημα πραγματεύεται το θέμα της σκιάς, του βάρους και της επιρροής του παρελθόντος μας στη ζωή και τις επιλογές μας. Ενός παρελθόντος που σχετίζεται τόσο με την ταυτότητα των προγόνων και την ιστορία της οικογένειάς μας, κάποτε μάλιστα ανείπωτης και άρρητης, όσο και με σημαντικά, πολύ προσωπικά βιώματά μας. Υπάρχει άραγε μία κοινή συνιστώσα για τα γεγονότα που διατηρούνται ζωντανά στη μνήμη μας και για τα άλλα που συνειδητά ή ασυνείδητα οδηγούνται στη λήθη;
Ο Αλέξιος και η Αικατερίνη, ο Κυριάκος και η Φωτεινή, ο Λάμπης και η Φρόσω, ο Άρης και η Μυρτώ είναι τα κεντρικά πρόσωπα αυτού του μυθιστορήματος που ζουν σε χρόνους διαφορετικούς και σε τόπους που βίωσαν με ένταση το τελεσίδικο του πεπρωμένου της Ιστορίας: στη Σμύρνη προ της Καταστροφής του '22, στην Κατοχική / Εμφυλιακή Πάτρα, στην Μετεμφυλιακή Ελλάδα των Καλαβρύτων, στο Βερολίνο της ενοποίησης της Γερμανίας.
Μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, και συναντιούνται μεταξύ τους μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου, σε παράλληλες ή υπόγειες διαδρομές ως σημαντικές αναφορές της ζωής ενός ακόμη ήρωά του -του Αλέξη Ανωγιαννάκη- εκεί που η αγάπη, ο έρωτας, το βάρος και οι σκιές του παρελθόντος, ανακόπτουν τις αυτονόητες τροχιές και τις ευθύγραμμες πορείες.
ΕΥΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
H Εύα Αθανασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός (Πανεπιστημίου Πατρών) με μεταπτυχιακές σπουδές και Διδακτορικό Δίπλωμα (Dr.-Ing.) στην Πολεοδομία-Χωροταξία στο Τεχνικό Παν/μιο του Βερολίνου Γερμανίας.
Έχει εργαστεί ως στέλεχος Aναπτυξιακών Φορέων στη Διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων. Την περίοδο 2003-2009 διετέλεσε Διευθύντρια του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδος και από τον 2/2013 έως τον 9/2014 Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Πάτρας ΑΕ. Υπήρξε μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΔΕ και του ΔΣ του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών.
Έχει διδάξει χωρικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του Eξωτερικού και δημοσιεύσει/παρουσιάσει εργασίες της σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.
Διατηρεί τεχνικό γραφείο αρχιτεκτονικών, πολεοδομικών και περιβαλλοντικών μελετών με τον σύζυγό της Μηχανικό Pit van Alen στην Πάτρα και είναι μητέρα δύο παιδιών.
Το Μνήμη και Σκιές είναι το δεύτερο λογοτεχνικό βιβλίο. Προηγήθηκε το λογοτεχνικό έργο της Μέλαν σώμα, λευκό. 1981-2011: 30 χρόνια μετά τη νίκη, που κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Διαπ@λιτισμός.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ
Παθιασμένοι οι Έλληνες, γενικώς. Οι ανθολογούμενοι εδώ είναι καθένας τους παθιασμένος και με κάτι διαφορετικό. Έννοιες, ιδέες, ιδανικά, φρονήματα, ενασχολήσεις, αντικείμενα. Πάθος για το οτιδήποτε διαθέτει ο ελληνισμός. Ο κοινός τόπος στις σελίδες αυτού του βιβλίου δεν είναι το «οτιδήποτε», είναι το «πάθος».
Οι 80 «βιογραφούμενοι» Έλληνες καλύπτουν όλο το εύρος της ελληνικής ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Οι ιδιότητες και τα επαγγέλματά τους δημιουργούν ένα φάσμα κατηγοριών: πολιτική, ιστορία, θρησκεία, τέχνες, αθλητισμός, εκπαίδευση, εμπόριο, επιχειρηματικότητα, επιστήμες, μυθολογία, μουσική, οικονομία, φιλοσοφία.
Το 80 είναι ο αριθμός που στα αρχαία ελληνικά αντιπροσωπεύεται από το γράμμα «π». Κι αυτό το γράμμα έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία σ’ αυτή την έκδοση. Όλα τα ονόματα των επιλεγμένων προσώπων αρχίζουν από «π». Και όλοι τους παρουσιάζονται μέσα από ακροστιχίδες, που ξεκινούν με τη λέξη «πάθος».
Το «Έλληνες, λαός του πάθους» καταλήγει να είναι ένα παιχνίδισμα στα χέρια του συγγραφέα του, μέσα απ’ το οποίο αποκαλύπτει το πάθος του με τους Έλληνες, το «π» και τις ακροστιχίδες. Κι ο αναγνώστης ενημερώνεται, διδάσκεται, ενίοτε ερεθίζεται από τις προσεγγίσεις, προβληματίζεται, συγκινείται. Ενδεχομένως και να παθιαστεί...
ΠΕΤΡΟΣ ΨΩΜΑΣ
Ο Πέτρος Ψωμάς είναι εκπαιδευτικός και στέλεχος marketing. Γεννήθηκε το 1970, ζει και εργάζεται στην Πάτρα. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Κίτσιου και έχουν μία κόρη, την Ελπίδα.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και της Σχολής Δημοσιογραφίας «Ηρόδοτος», κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα του Τμήματος Marketing και Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Σήμερα, διδάσκει Πληροφορική στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθώς και Διοίκηση Επιχειρήσεων σε τμήματα ενηλίκων σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, ενώ προσφέρει υπηρεσίες marketing σε τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δημοσιογραφεί και ενίοτε συγγράφει κείμενα, άρθρα και βιβλία.
Το «Έλληνες, λαός του πάθους» είναι το 4ο προσωπικό του βιβλίο. Έχουν προηγηθεί τρεις εκδόσεις του με θέματα σε σχέση με την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πάτρα, τα βιβλία "Ο θησαυρός είναι κρυμμένος στο σακούλι", Περί Τεχνών, Πάτρα 2002, 1836–2006: Δήμαρχοι Πατρέων, Το δόντι, Πάτρα 2006, Πατρινό Σαν Σήμερα, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Πάτρα 2010.
Έχει επίσης συμμετάσχει στις ομαδικές εκδόσεις: 40 χρόνια Κρυμμένος Θησαυρός, Fresh Communications, Πάτρα 2006, Νότια Πελοπόννησος 1935–1950, Αλφειός - Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας, Καλαμάτα 2009 και Τετράδια Ζεύξης, Το δόντι, Πάτρα 2009.
Δημοσιογραφικά του κείμενα και μόνιμες στήλες του έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί σε εφημερίδες (Πελοπόννησος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Πολίτης, Πελοποννησιακά Νέα) περιοδικά (Περιωδικό, Υποβρύχιο, Trip, Fresh, Happy, Δόντι, Unit, Grizo, Around) και portals (The Best, Newsplus, Patrastoday, Patrinosansimera) ενώ έχει επίσης συνεργαστεί με τηλεοπτικά κανάλια (Tele City και High Channel) και τον ραδιοφωνικό σταθμό Ηρόδοτος FM.
Έχει εργαστεί στα τμήματα Πωλήσεων και Marketing των εταιριών: Σ.Η.Α Μεταξά, Bacardi Hellas, British American Tobacco και Prime Marketing και έχει διδάξει στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΑΤΕΙ Πατρών, στην Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων, στο Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο Αμαλιάδας, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας και σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Έχει διατελέσει πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και παραμένει αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Είναι επίσης αντιπρόεδρος του «Συλλόγου Αποφοίτων του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Πατρών», εταίρος στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Πλήρωμα 94», ιδρυτικό μέλος του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «Ρεφενέ» και της δημοτικής κίνησης «Τώρα για την Πάτρα».
Διατελεί και εμπορικός διευθυντής στο ενημερωτικό portal thebest.gr.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ
O Γιάννης Πικραμένος, οδοντίατρος, ξεκίνησε την εκδοτική δραστηριότητα στις αρχές του 1973, στην Aθήνα. Aπό τότε, κάτω από διάφορα επιχειρηματικά σχήματα και διακριτικούς τίτλους, ασχολείται συστηματικά με τις εκδόσεις και την παραγωγή βιβλίων. Tο 1989 μετέφερε τις δραστηριότητές του στην Πάτρα, ιδρύοντας το Typorama. Aπό τις αρχές του 2004 αποχώρησε από το Typorama και έκτοτε συνεχίζει τις δραστηριότητές του ως Γιάννης Πικραμένος, Eκδότης.
Η εκδοτική δραστηριότητά του τα τελευταία χρόνια, που μετεγκαταστάθηκε από την Αθήνα στην Πάτρα, αφορά εκδόσεις για την Πάτρα και την ιστορία της (κυρίως λευκώματα), ενώ τελευταία ασχολείται και με εκδόσεις λογοτεχνίας, δόκιμων αλλά και νεοεμφανιζόμενων συγγραφέων. Τα τελευταία χρόνια εξέδωσε βιβλία ποίησης, νουβέλες και μυθιστορήματα της Ακακίας Κορδόση, του Μιχάλη Μακρόπουλου, της Λιλής Μαγκουρίλου, της Βικτωρίας Αγγελοπούλου, του Δημήτρη Κάββουρα, της Μίτσης Πικραμένου, του Νίκου Βασιλειάδη κ.ά. κάποια από αυτά σε συλλεκτικές εκδόσεις αριθμημένων αντιτύπων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr